Тогрул (султан Газні)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тогрул I
араб. طغرل بوظان
Народився невідомо
Помер 1053
Газні
·вбивство
Країна Газневідська імперія
Національність тюрки
Титул султан Газні
Посада Sultan of the Ghaznavid Empired
Термін 1052—1053 роки
Попередник Абд ар-Рашид I
Наступник Фаррухзад
Конфесія суннізм
У шлюбі з донька Масуда I

Тогрул I (*д/н — 1053) — володар Газневідського султанату в 10521053 роках (40 або 57 днів). Повне ім'я Ківам аль-Даула Абу-Саїд Тогрул.

Життєпис[ред. | ред. код]

Мав тюркське походження. Розпочав службу гулямом газневідського султана Махмуда I. У 1030-х роках брав участь у війнах проти Сельджукидів. За часів султана Маудуді почалося зростання в кар'єрі. У 1042 році здійснив успішний похід до Сістану, завдавши поради військам Насридів, що перед визнали зверхність Сельджукидів. Тогрул змусив цих правителів знову підкоритися султану Маудуді.

Тогрул не брав участі у змовах протягом 1049—1050 років, коли було повалено декілька султанів Газні. У 1051 році очолив похід проти Сельджукидів, завдавши поразки останнім у битві при Гуп'яні (східний Гіндукуш). У 1052 році здійснив новий похід проти Сістану, заахопивши фортецю так. Слідом за цим знову змусив Навсридів підкоритися газневідам.

Успіхи у боротьбі проти зовнішніх ворогів надали надію Тогрулу здобути владу. Тому наприкінці 1052 року він рушив проти султана Абд ар-Рашида I, якого повалив та незабаром стратив. Після цього з наказу Тогрула було вбито 11 представників династії Газневідів. Слідом за цим Тогрул оженився на доньці колишнього султана Масуда I, посівши на цій підставі трон.

Проте вже незабаром проти султана Тогрула виступив намісник в Мултані — гулям Хиргіз. Водночас в Газні виникла змова прихильників Газневідів. останні на чолі із Наш-Тігіном повалили та стратили Тогрула. Замість нього трон посів син Масуда I — Фаррухзад.

Джерела[ред. | ред. код]

  • C.E. Bosworth, The Later Ghaznavids, (Columbia University Press, 1977), 41.
  • E. Merçil (1989). Gazneliler Devleti Tarihi, TTK Yayınevi, Ankara, ISBN 975-16-0189-4.