Том Форд (дизайнер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Том Форд
Thomas Ford
Том Форд у 2009 році
Ім'я при народженні Thomas Carlyle Ford
Народився 27 серпня 1961(1961-08-27) (62 роки)
Остін, Техас, США США
Країна  США
Діяльність дизайнер, режисер
Alma mater Нова школа дизайну Парсонсаd (1986), Американський університет в Парижіd, St. Michael's High Schoold, Santa Fe Preparatory Schoold, Paris College of Artd і Bard College at Simon's Rockd
Знання мов англійська[1]
Роки активності 1988 — тепер. час
Посада голова правління[d][2]
У шлюбі з Richard Buckleyd
Нагороди
IMDb ID 1053530
Сайт tomford.com

То́мас Карла́йл Фо́рд (відомий як То́м Ф́орд, англ. Thomas Carlyle "Tom" Ford) — американський дизайнер та режисер. Завоював міжнародну популярність своєю роботою для модного дому Gucci, створенням торгової марки Tom Ford і постановкою фільму-номінанту премії «Оскар» — «Самотній чоловік».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Остіні, штат Техас, в сім'ї ріелторів Тома Форда і Ширлі Бантон. Дитинство провів у Сан-Маркосі. Коли йому було 11 років, сім'я переїхала в Санта-Фе (штат Нью-Мексико).

У 17 років він самостійно поїхав до Нью-Йорка з метою отримати освіту, де вступив до Нью-Йоркського університету і вивчав історію мистецтва.

Після року навчання Форд, покинувши Університет розпочав свою кар'єру як модель для телевізійної реклами до навчання дизайну інтер'єру в Парсонській школі дизайну в Нью-Йорку. У свій останній рік в Parsons School, він змінив фокус і направив свою увагу на дизайн одягу.

Як дизайнер-фрилансер на Сьомій авеню Форд спочатку працював для Кеті Хардвік, а потім у 1988 році у відділі джинсів Perry Ellis (напрямок Marc Jacobs, що існував нетривалий період).

У 1990 році в гірший фінансовий рік компанії Форд був призначений дизайнером жіночого одягу в Gucci. Через стратегічні та творчі прорахунки, а також сімейні ворожнечі, компанія Gucci в той період втрачає 340 мільярдів лір на рік. У 1992 році Форд був призначений директором по дизайну, а в 1994 році креативним директором Gucci. У перші шість місяців 1995 року прибутки компанії Gucci збільшилися на 87 відсотків. Саме цей період відзначений появою the classic Gucci loafer in rainbow hues (1991, класичні лоуфери з відтінками веселки).

Його новаторський погляд на модну індустрію отримав визнання як з боку широкої громадськості, так і з боку колег. Рада модних дизайнерів Америки в 1996 році визнав Тома Форда дизайнером року.

У 1997 році журнал People назвав Тома Форда в числі 50-ти найкрасивіших людей світу.

2004 року Том Форд завершив свою роботу на Gucci. Після річної професійної перерви у 2005 році він формує у Нью-Йорці Tom Ford International, LLC.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Зазначений як Прим.
Режисер Сценарист Продюсер
2009 Самотній чоловік Так Так Так
2016 Нічні звірі Так Так Так

Особисте життя[ред. | ред. код]

  • Том Форд — відкритий гей[3]. Його компаньйон і партнер — журналіст Річард Баклі; вони разом з 1986 року. Раніше Річард очолював чоловічу версію журналу Vogue — Vogue Hommes International.
  • 23 вересня 2012 Том Форд і Річард Баклі стали батьками за допомогою послуг сурогатної матері. Хлопчика назвали Олександр Джон Баклі Форд.
  • В даний час проживає разом з сином в Лондоні в Південному Кенсінгтоні в будинку 19-го століття, недалеко від Гайд-парку.
  • Річард Баклі помер 19 вересня 2021 року в себе вдома у Лос-Анджелесі в 72-річному віці після тривалої хвороби[4].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]