Томас Гаммарберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Томас Хаммарберг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Гаммарберг
Народився 2 січня 1942(1942-01-02) (82 роки)
Ерншельдсвік, Вестерноррланд, Швеція
Країна  Швеція
Діяльність письменник, дипломат, політик
Знання мов шведська[1]
Заклад Amnesty International
Посада генеральний секретар «Amnesty International»d, представник Парламентської Асамблеї Ради Європи[2], депутат риксдагуd і депутат риксдагуd
Партія Соціал-демократична партія Швеції
Нагороди

Томас Гаммарберг (швед. Thomas Hammarberg, народився 2 січня 1942 року в Швеції) — шведський дипломат, політик, вчитель журналіст. 1 січня 2006 року був вибраний Комісаром Ради Європи з прав людини. 

Біографія[ред. | ред. код]

Томас Гаммарберг більшу частину свого професійного життя працював на зміцнення прав людини в Європі та світі. Він був генеральним секретарем Amnesty International (1980-1986), генеральним секретарем організації «Врятуйте дітей Швеції» (1986-1992), послом шведського уряду з гуманітарних питань (1994-2002), генеральним секретарем Стокгольмського Міжнародного центру Улофа Пальме (2002-2005). Він отримав в 1977 році від імені Amnesty International Нобелівську премію миру.

У період між 1996 і 2000 роком він був призначений представником Генерального секретаря ООН Кофі Аннана з прав людини в Камбоджі. У 2001-2003 році Томас Гаммарберг виступав регіональним радником по Європі, Центральній Азії і Кавказу для Верховного комісара ООН з прав людини. Він також брав участь у Робочій групі з проблем біженців близькосхідного конфлікту.

Після закінчення мандата комісара РЄ Гаммарберг став експертом ООН з прав людини в Придністров'ї. Гаммарберг відомий великою кількістю публікацій з різних питань прав людини, і особливо про права дитини, політиці щодо біженців, проблеми меншин, ксенофобії, прав циган, а також міжнародних справ і безпеки. Він також відомий своїми презентаціями і лекціями з прав людини на різних міжурядових та наукових конференціях.

Томас Гаммарберг був номінований на премії року почесної нагороди в 2008 році і був призначений в 2013 році почесним доктором на факультеті соціальних наук в Університеті Гетеборга.

Книги та публікації[ред. | ред. код]

  • 1978 - Книги нового інформаційного порядку - Баланс і свобода (ЮНЕСКО) 
  • 1981 - ЗМІ та наш світогляд (Collins) 
  • 1990 - Права дитини: Міжнародна конвенція: що це говорить, і як він може змінити статус дітей у всьому світі? (Врятуйте дітей) 
  • 1994 - Дитина і політична воля: що повинно бути зроблено для прав дитини? (Врятуйте дітей) 
  • 1996 - Створення реальність права дитини: Конвенція ООН: що це говорить і як він може змінити статус дітей у всьому світі (Врятуйте дітей) 1998 - Школа для дітей з людини (ЮНІСЕФ) 
  • 1999 - Права людини: Конвенція про права дитини (Міністерство закордонних справ) 2000 - Палестинські біженці після п'яти десятиліть зради - нарешті час? (Міністерство закордонних справ)
  • 2005 - Соціальна справедливість - Двадцять питань про права людини (Улоф Пальме Міжнародний центр) 
  • 2009 - Права людини в Європі: час виконувати наші зобов'язання (Рада Європи) 
  • 2011 - "Дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в Європі" (Рада Європи)

Посилання[ред. | ред. код]

sv:Thomas Hammarberg Thomas Hammarberg

  1. CONOR.Sl
  2. http://www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=8007