Торашилд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карбований щиток у формі прямокутника, що півкруглий зверху. Стиль бароко. Контур виробу прикрашений карбуванням у формі намиста, гірляндами з листя аканту. 

Торашилд (Щит Тори, Тас, Циц, Брестплейт) — традиційний єврейський ритуальний атрибут, ззовні схожий на щит. Використовувався для того, щоб швидко знайти необхідну для читання главу Тори. В нижній своїй частині торашилд містив невеликі віконечка, у які вставлялися змінні пластини з написаними днями або святами. Так, торашилд певною мірою виконував функцію своєрідного календаря, проте значна частина збережених пам'яток все ж виконували винятково декоративну функцію[1].

Торашилд одягався спеціальним ланцюгом на «торамантл» — чохол для Сувою Тори. Спочатку торашилд був звичайною металевою табличкою зі скромною прикрасою та ім'ям дарувальника, а згодом став дорогоцінним предметом, що отримав форму арки або витонченого геральдичного картуша, ошатно прикрашеного єврейськими символічними мотивами, тонкою роботою по сріблу[2]. За традицією торашилд дарувався синагозі, як правило, жінками, і був пов'язаний з радісною чи сумною подією в житті сім'ї.

Форма Торашилду[ред. | ред. код]

Виникнення торашилдів пов'язують з нагрудником первосвященика Аарона[ru], зокрема він детально описаний у книзі Вихід. Таким чином, використання Щита Тори можна вважати однією з храмових алюзій, метафорою храмової літургії. У окремих випадках форма й оздоблення торашилду відповідає нагруднику Аарона з дванадцятьма каменями — символами колін ізраїлевих. Так, нагрудник первосвященика певною мірою є прообразом торашилда[1].

Форма торашилда зумовлена його практичним значенням і зв'язком з нагрудником хошен[ru]. Найчастіше це прямокутна металева пластина з кільцями по верхніх кутах або з тильного боку, що потрібні для закріплення ланцюжка, проте на окремих територіях форма могла відходити від стандартної. Форми торашилдів значно збагатилися під впливом бароко, з'явилося пишне декоративне оздоблення[3]. Так, на території Західної Європи зустрічаються торашилди овальної, круглої форми, а також у вигляді завіси, що символізує храмову завісу, а в Австро-Угорській імперії XVIII ст. досить поширеними були торашилди у вигляді барокового картуша. На території ж Галичини в XVIII — першій третині ХХ ст. виділяють три основні форми торашилдів[1]:

  • прямокутні;
  • прямокутні з люнетом аркового типу;
  • картушевого типу;

Переважна більшість торашилдів виконана з срібла у техніці лиття, штампування, гравіювання, карбування, золочення. Інколи використовувалися також вставки кольорового скла чи емалі[4].

Написи та зображення[ред. | ред. код]

Важливе значення мають написи на івриті, які, зазвичай, розташовували на випуклих, обрамлених орнаментом площинах. Так, у центрі торашилду часто можуть бути зображені скрижалі заповіту з десятьма заповідями, даними Мойсеєві на горі Синай. Також доволі поширеною тенденцією є розташування в центральній частині написів, що вказували ім'я донатора торашилда, коли й на честь якої події його виконали. Інколи могли бути викарбувані і прохання до Господа.[1] У нижній частині традиційно розташовували віконце або пази, в які вкладалися таблички з написаними назвами свят, днів тижня, відповідно до яких читали визначені глави Тори, але зазвичай в невеликих за розміром торашилдах такі написи відсутні. Досить поширеним є також відтворення форми Арон-га-Кодеш: між двома колонами в центральній частині розташовували зображення стилізованої шафи з відкритими дверцятами з Скрижалями Заповіту або сувоєм Тори посередині. Колони "Яхин" і "Боаз"[ru] цар Соломон поставив перед входом в Єрусалимський храм[5].

В юдаїзмі традиційно зображення має глибоке символічне значення. Так, на численних торашилдахзображено миску з глечиком, що символізує коліна левітів, прислужників у Храмі; двох ведмедів з жердиною на плечах, на якій висять або грона винограду, або глечик — образне втілення посланців у землю Ханаанську, білки з горіхами уособлюють прагнення до знань і вивчення Тори, зображення орла ж є одним з метафоричних втілень образу Бога[1]. Іншими поширеними зображеннями є зображення левів, грифонів, оленів. Нерідко зустрічаються мотиви рослин і листя, що нагадують про Дерево життя (Ец Хаїм)[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Левкович, Наталія. Художні особливості торашилдів Галичини XVIII – першої третини ХХ ст (PDF). //Вісник Львівської національної академії мистецтв - 2015. - Вип. 27.- С.221-228. Процитовано 9.12.2019.
  2. Нариси з історії та культури євреїв України (PDF) (українською) . // упорядники та редактори: Леонід Фінберг, Володимир Любченко. – К.: Дух і Літера, 2009. Процитовано 09.12.2019.
  3. Романовская, Т. Символы веры: история формирования и общая характеристика коллекции иудаики Музея исторических драгоценностей Украины. /Т. Романовская // Інститут юдаїки. Матер. XII міжнар. наук. конф. “Єврейська історія та культура в країнах Центральної та Східної Європи — Єврейське краєзнавство та колекціонування". Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 09.12.2019.
  4. Єврейське церемонійне срібло XVIII — початку XX ст. http://miku.org.ua. Процитовано 09.12.2019.
  5. а б Кауфман, З. Краткий очерк истории еврейского искусства (PDF). - Петрозаводск: ПИН, 2012. - 91 с. Процитовано 09.12.2019.