Тропік Рака (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Тропік Рака»
Автор Генрі Міллер
Мова англійська
Жанр автобіографічний роман і еротичний романd
Видавництво Obelisk Pressd
Видано 1934
Наступний твір Black Springd і Aller Retour New Yorkd

Тропік Рака (англ. Tropic of Cancer) — роман американського письменника Генрі Міллера, вперше опублікований у 1934 році в Парижі.

Історія[ред. | ред. код]

Роман є першою частиною знаменитої трилогії Міллера, до якої також входять «Чорна весна» (1936) і «Тропік Козерога» (1939).

Вперше опублікований у Франції у видавництві Obelisk Press, яке спеціалізувалося на порнографічній англомовній літературі.[1]

У 1937 році Верховний суд США заборонив публікацію книги в США та навіть заборонив ввозити її до країни через занадто сміливу еротичну тематику. Заборона була знята лише в 1964 році, коли роман отримав свою першу офіційну публікацію в США. Багатьма критиками та читачами книга вважається однією з найважливіших книг ХХ сторіччя[2] .

Зміст[ред. | ред. код]

Роман, дія якого відбувається в Парижі, складається з 15 розділів. У ньому представлений світ паризької богеми, вихідців з маргінесу, автор часто торкається еротичних тем, використовуючи відверту, майже вульгарну мову . Сам Міллер охарактеризував це як образу семи фундаментальних цінностей і символів культури: Мистецтво, Бог, Людяність, Доля, Час, Любов і Краса[3] .

Екранізації[ред. | ред. код]

«Тропік Рака» був екранізований в 1970 році Джозефом Стріком із Ріпом Торном, Джеймсом Т. Каллаханом і Еллен Берстін у головних ролях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://komubook.com.ua/books/tropik-raka
  2. ALL TIME 100 Novels (англ.), архів оригіналу за 1 листопада 2011, процитовано 11 квітня 2023
  3. Henry Miller – „Zwrotnik Raka”, архів оригіналу за 9 липня 2007, процитовано 11 квітня 2023