Тріне Дюргольм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тріне Дюргольм
дан. Trine Dyrholm
Зображення
Зображення
Дата народження 15 квітня 1972(1972-04-15)[1][2][3] (51 рік)
Місце народження Оденсе, Данія[1]
Громадянство Королівство Данія
Alma mater Данська національна школа виконавських мистецтвd
Професія акторка, співачка, авторка пісень, акторка озвучення
Нагороди
IMDb ID 0245988
CMNS: Тріне Дюргольм у Вікісховищі

Тріне Дюргольм (дан. Trine Dyrholm; 15 квітня 1972, Оденсе, Данія) — данська актриса і співачка. Дюргольм почала музичну кар'єру у віці 8 років з оркестром Оденсе, а стала відома в 1987 році, посівши 3-е місце у відбірковому турі на участь в «Євробаченні». У тому ж році вийшов її перший альбом Danse i Måneskin. Всього за свою кар'єру Дюргольм записала п'ять альбомів.

У 1990 році Дюрхольм дебютувала в кіно, знявшись у фільмі «Приплив». За цю роль актриса удостоїлася головної кінематографічної премії Данії «Боділ». Після Дюрхольм ще чотири рази отримувала «Боділ», а також чотири рази була на неї номінована.

Біографія[ред. | ред. код]

Тріне Дюрхольм народилася 15 квітня 1972 року в Оденсе, Данія. У віці 8 років вона почала виступати з оркестром Оденсе. У 1987 році, у віці 14 років, Дюргольм взяла участь у відбірковому турі на участь в «Євробаченні», де виконала пісню «Danse i Måneskin». Співачка зайняла 3-е місце. У тому ж році вона випустила свій дебютний альбом Danse i Måneskin.

У 1990 році відбувся дебют Дюргольм в кіно: вона виконала провідну роль в підлітковій драмі «Приплив». За цю роботу 17-річна актриса удостоїлася головної кінематографічної премії Данії «Боділ». Після цього Дюргольм з'явилася в таких картинах, як «Казанова», «В Китаї їдять собак» і «Близнюки». У 2003 році актриса була номінована на премію «Роберт» за гру у фільмі «Точка зору». Наступною успішною роботою Тріне стала роль в драмі «У твоїх руках», що розповідає про стосунки тюремного священика Анни, яка довгий час безуспішно намагається завагітніти, і злочинниці Кейт. Дюргольм, яка зіграла Кейт, отримала премії «Боділ», «Роберт» і «Зулу».

У 2004 році вийшов міні-альбом Дюргольм Mr. Nice Guy, який містить три композиції, написані для однойменного телешоу. Платівка займала 1-е місце в данському хіт-параді «Tracklisten» понад 62 тижнів.

У 2005 і 2006 роках Дюргольм двічі поспіль була удостоєна «Боділ» за ролі у фільмах «Мухи на стіні» і «Мило». Наступні два роки вона номінувалася на статуетку «Боділ» за роботи в картинах «Дейзі Діамант» і «Маленький солдат», але в кінцевому підсумку поступалася іншим виконавцям.

У 2010 році Дюргольм виконала провідну роль в оскароносної картині «Помста», за яку удостоїлася премій «Боділ» і «Роберт». У 2012 році Дюргольм знялася в картині «Королівський роман», де втілила образ королеви Юліани Марії Брауншвейг-Вольфенбюттельської. «Королівський роман» був позитивно зустрінутий критиками і номінований на «Оскар» як кращий фільм іноземною мовою.

За «Королівським романом» послідувала головна роль в романтичній комедії «Любов — це все, що тобі потрібно», зрежисована Сюзанною Бір. Партнером Дюргольм у фільмі був відомий актор Пірс Броснан. Згідно з інтерв'ю Тріне, на початку зйомок вона відчувала себе кілька скуто в спільних з ним сценах, але швидко розкрилася. У 2013 році Дюргольм з'явилася в картині «3096 днів», заснованої на історії австрійської дівчини Наташі Кампуш, яку ьуло викрадено у віці десяти років Вольфгангом Пріклопілом і яка провела в ув'язненні більше 8 років. Дюргольм виконала роль матері Наташі Бригіти Сирно.

У 2014 році увійшла до складу журі 64-го Берлінського кінофестивалю.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Тріне Дюргольм одружена з данським театральним режисером і хореографом Никласом Бендіксеном, вони виховують сина. За словами Дюргольм, материнство не заважає її акторській кар'єрі.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #101587391X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Discogs — 2000.
  3. Filmportal.de — 2005.