Туризм у Фінляндії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фінляндія, яка омивається водами Балтійського моря та Фінської затоки, є однією з найцікавіших країн Північної Європи. Попри прохолодний клімат, вона є найпопулярнішим туристичним напрямком у зимовий сезон. Фінляндія є батьківщиною Санта Клауса і добре відома як дорослим, так і юним мандрівникам.

У 2018 році Фінляндію відвідало понад 6,8 мільйона іноземних туристів, 53 відсотки з яких прибули з інших країн Європейського Союзу.  У 2017 році додана вартість від туризму становила близько 4,6 мільярда євро, або 2,6% ВВП Фінляндії, забезпечуючи приблизно 140 200 робочих місць.

Найпопулярніші місця у Фінляндії[1][ред. | ред. код]

Гельсінкі[ред. | ред. код]

Гельсінкі найхолодніша столиця світу, розташована у Фінській затоці в оточенні майже 300 островів. Гельсінкі є центром освіти, науки та культури. Основні визначні пам'ятки, які варто відвідати, включають:

  • Сенатська площа
  • Суоменлінна, фінська фортеця
  • Кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці з червоної цегли
  • Кафедральний собор Святого Миколая.
  • Любителям історії та традицій сподобається Фінський національний музей та музей під відкритим небом на острові Сеурасаарі.

У зимовий час північне розташування Гельсінкі робить темним протягом більшої частини дня, з освітлювальними приладами, такими як вулиця Різдва Алексантеринкату (Joulukatu). У найхолодніші місяці зими місцеві жителі дуже часто гуляють по замерзлому морю, хоча влада рекомендує бути обережними, коли лід тонкий. Уздовж узбережжя також багато місць для крижаного плавання, деякі з саунами.

Повітряний транспорт до Гельсінкі здійснюється через аеропорт Гельсінкі, розташований у сусідньому місті Вантаа, що є частиною Великого Гельсінкі. Гельсінкі також має популярні круїзні пороми зі Стокгольмом, Швеція, та Таллінном, Естонія. Silja, Viking і Tallink є найбільшими поромними операторами.

Лапландія[ред. | ред. код]

Лапландія — місце номер один для відвідування. Більша частина Лапландії лежить за Полярним колом і має власну незалежну столицю — Рованіємі. Місто відоме своїми оленями та іншими тваринами. Ви можете побачити цих тварин у заповіднику оленячої ферми Сірмакко. Це також офіційна резиденція фінського Діда Мороза Юрупккі. Щоб побачити північне сяйво, вирушайте за Полярне коло. Екскурсія на ферму хаскі Bear Hill Husky Farm, яка організовує тури на собачих упряжках по околицях Лапландії, подарує вам надзвичайні враження.

Леві[ред. | ред. код]

Леві найбільший курорт для любителів активного гірськолижного туризму. Величезна кількість трас різної складності покриває всю гору зі схилами, які навіть професійні лижники не можуть подолати за один день. Є школи як для дорослих, так і для дітей. Ще одна перевага близькість підйомників до готелю, що дозволяє розумно використовувати час катання. На території гірськолижного курорту Levi розташований великий розважальний центр "Full Polo Alehena", де виступають відомі музичні гурти і проводяться дискотеки. Якщо у вас залишився час для більш тривалої відпустки, зверніть увагу на Національний парк Оуланка, культурний район Порвоо, портове місто Турку, Національний парк Колі, Старе місто Оулу та унікальний архіпелаг Карчена.

Порвоо[ред. | ред. код]

Порвоо часто називають автентичним маленьким містом  і кілька разів вибирали одним із найкрасивіших міст Фінляндії.  Місто є одним із шести середньовічних міст Фінляндії, яке вперше згадується як місто в текстах 14 століття. На початку 19 століття місто відіграло важливу роль у зв'язку з сеймом Порвоо, коли Фінляндія, яка на той час була частиною Російської імперії, отримала автономію у формі Великого князівства Фінляндського.

Старе місто Порвоо — популярне туристичне місце, відоме своїми добре збереженими будівлями 18-го та 19-го століть і кафедральним собором 15-го століття Порвоо. Старе місто разом із долиною річки Порвоо визнано історично та культурно важливими як один із національних ландшафтів Фінляндії. Порвоо також має культурне значення, оскільки багато найбільш відомих письменників, починаючи з Й. Л. Рунеберга, переважно походять з Порвоо або найближчих муніципалітетів субрегіону (наприклад, Йоганнес Ліннанкоскі з Асколи).

Були зроблені спроби зробити Старе місто Порвоо об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але досі це не було кваліфіковано.

Пам'ятки[2][ред. | ред. код]

Історія, культура та технології залишили свій матеріальний слід – це архітектурні споруди, популярні об'єкти та унікальні майданчики.

Найцікавіші з них:

  1. Церква в Керимякі – лютеранський храм у Південному Саво, збудований у 1847 р. Будівля входить до списку світових рекордсменів – одна з найбільших дерев'яних церков. Щороку подивитися на споруду приїжджають 50 тис. туристів.
  2. Раухалінна – вілла, зведена в 1900 р. біля Нешлота. Є рідкісним для країни архітектурним об'єктом, у якому поєднані неомавританський, російський та швейцарський стилі.
  3. Телевежа Пуййо заввишки 75 м у місті Куопіо. У ній розташований ресторан, що обертається, розрахований на сотню місць, перший такого типу в скандинавських країнах. За час існування вежі, з 1963 р, її відвідали понад 5,5 млн туристів.
  4. Канал Понтуса в Лаппенранті завдовжки в пів кілометра. Являє собою ландшафтний об'єкт. Був створений на початку XVII ст. при спробі облаштування судноплавного каналу від Балтики до озера Сайма.
  5. Уконківі – один із понад 3 тис. островів на озері Інарі. У давнину був місцем поклоніння саамів, у ньому відбувалися жертвопринесення.

Візові формальності[1][ред. | ред. код]

Плануючи подорожі та туризм, слід пам'ятати, що Фінляндія є візовою країною для багатьох іноземців.

Для оформлення туристичної візи необхідно зібрати та подати до консульства в країні заявника наступні документи:

  1. Дійсний закордонний паспорт;
  2. Анкета, заповнена заявником власноруч;
  3. фотокартка розміром 3,5 х 4,5 на світлому фоні;
  4. Страховка на весь період подорожі до Фінляндії;
  5. Ваучер, що підтверджує перебування заявника у Фінляндії;
  6. Підтвердження доходу: довідка з місця роботи та виписка з банківського рахунку;

Гірськолижний туризм у Фінляндії[3][ред. | ред. код]

Фінляндія ідеальне місце для гірськолижного відпочинку, тут понад 140 висококласних зимових курортів, з професійно підготовленими трасами та розвиненою інфраструктурою. Фіни визнають лише високу якість і це особливо проявляється в організації гірськолижного відпочинку. На кожному курорті є школи із добре підготовленими інструкторами.

У Східній Фінляндії, на березі озера Каллавесі, знаходиться центр зимового туризму — місто Куопіо, де є свій аеропорт і куди щодня прилітають літаки з Гельсінкі. Клімат цього місця створює комфортні умови для зимового відпочинку, тут завжди багато снігу, а температура не піднімається вище від -4 °C. У Куопіо понад 400 км добре оснащених трас, частина з яких має вечірнє освітлення. Крім катання на лижах, сноубордах та мотосанях, тут можна спробувати такий вид дозвілля, як сафарі на снігоступах та фінських санчатах. Тут чудовий сервіс, чудові готелі та дуже смачна місцева кухня. У центрі міста безліч ресторанів, кафе, барів та нічних клубів.

На півночі країни знаходяться: популярний Вуокатті, в якому є тунель для сноубордистів; Леві з гондольною канатною дорогою; Куусамо-Рука, в якому розташована найстаріша школа слалому; Пальякка з неймовірно чистим сніговим покривом; Пюхя, де безліч крутих екстремальних трас.

Центр країни може похвалитися курортом Колі, звідки відкривається розкішний краєвид на озеро Пієлінен, а також Тахко місцем проведення європейських чемпіонатів з гірських лиж та сноуборду.

Південь Фінляндії представляє Елівуорі курорт з чудовим парком атракціонів. Сусідство лижних трас із парками розваг є відмінною рисою відпочинку у Фінляндії. Усі найкращі аквапарки в країні знаходяться на лижних курортах. Тут катаються на водних гірках, паряться у сауні та з новими силами повертаються підкорювати схили.

Транспорт[4][ред. | ред. код]

Фінська залізнична система відома як VR. Міжміські та швидкісні поїзди з'єднують всю країну, а швидкісні поїзди Pendolino з'єднують великі міста. Існують дуже великі знижки (зазвичай 50%) для дітей (7-16 років), студентів, людей похилого віку та військовослужбовців строкової служби. У Росії є міжнародні поїзди до Санкт-Петербурга (фінські та російські денні поїзди) та Москви (російські нічні поїзди).

Поїздки до Швеції здійснюються автобусами через різну ширину залізничної колії. З Гельсінкі до Марієхамна на Аландських островах, Стокгольма (Швеція), Ростока і Травемюнде в Німеччині та Таллінна (Естонія) можна дістатися на поромах Silja, Tallink і Viking Line. Вартість проїзду на поромах Viking Line зазвичай дешевша, але судна старіші та менші, ніж на поромах Tallink Silja Line. NLC Ferry Ab Oy Wasaline управляє поромами з Васа до Холмсунда в Умео. Близько 25 аеропортів у Фінляндії здійснюють регулярні пасажирські рейси. Finnair, Blue 1 Airlines та Finncom Airlines здійснюють внутрішні та міжнародні рейси.

Аеропорт Гельсінкі-Вантаа є глобальними воротами Фінляндії з регулярними прямими рейсами до Бангкока, Пекіна, Гуанчжоу, Гонконгу, Маямі, Нагої, Нью-Делі, Нью-Йорка, Осаки, Сеула, Шанхаю, Токіо та Стамбула. Гельсінкі ідеально розташований на головному кільцевому повітряному маршруті між Західною Європою і Далеким Сходом. Як наслідок, багато міжнародних туристів відвідують Гельсінкі як пункт пересадки на рейсах з Азії до Європи і навпаки. Аеропорт Гельсінкі-Вантаа посідає 18 місце в рейтингу Skytrax Топ-100 аеропортів світу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Рекомендації мандрівникам Фінляндії: чому обов'язково варто відвідати країну. visitworld.today (укр.). Процитовано 28 грудня 2023.
  2. Інформація для туристів: країна Фінляндія | SkyBooking. skybooking.ua (uk-ua) . Процитовано 28 грудня 2023.
  3. Путівник по Фінляндії: що подивитись, корисні поради. Trips (укр.). 31 січня 2023. Процитовано 28 грудня 2023.
  4. Tourism in Finland. Wikipedia (англ.). 2 липня 2023. Процитовано 28 грудня 2023.