Тіньовий уряд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тіньовий уряд — «уряд-в-очікуванні», створений, щоб за певних умов йому були передані повноваження реального уряду. Конституційне регулювання тіньового уряду опирається на визначення конституційного статусу парламентської опозиції[1].

У парламентських державах опозиційні партії створюють усередині партії тіньовий уряд, де партійні лідери заздалегідь розподіляють міністерські портфелі і посади, в очікуванні приходу партії до влади.

Різного роду партизанські рухи часто мають усередині себе структури, еквівалентні поточному уряду на території дії, створені з метою спростити перехідний період у разі успішного повалення поточного уряду. Також цей термін вживається в широкому сенсі стосовно партизанського руху, який контролює значну частину території країни, здійснюючи на ній функції уряду.

У розвинених країнах існують спеціальні закони і державні структури, створені на випадок лих таких серйозних, що можуть порушити роботу уряду.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нестерович В.Ф. (2020). Конституційний статус опозиції та види її участі у виборах. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ.№ 2. с. 75-85.