У пащі божевілля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У пащі божевілля
In the Mouth of Madness
Жанр фантастика
Фільм жахів
Режисер Джон Карпентер
Продюсер Майкл Де Лука
Сенді Кінг
Артист Робінсон
Сценарист Майкл Де Лука
У головних
ролях
Сем Нілл
Джулі Кармен
Юрген Прохнов
Оператор Гарі Кіббе
Композитор Джон Карпентер
Джим Ленг
Кінокомпанія New Line Cinema
Дистриб'ютор New Line Cinema і Netflix
Тривалість 95 хв
Мова англійська
Країна США
Рік 1994
Кошторис 8 млн $
IMDb ID 0113409

«У пащі божевілля» (англ. In the Mouth of Madness) — американський фільм жахів 1994 року режисера Джона Карпентера. Сценарій фільму оснований на творах Говарда Лавкрафта та Стівена Кінга. Фільм є заключним в апокаліптичній трилогії режисера та завершує ідеї його фільмів «Щось» та «Принц Темряви».

Сюжет[ред. | ред. код]

Джон Трент — страховий агент, що за дорученням видавництва книг жахів, вирушає в глухе американське містечко для зустрічі із знаменитим автором жахів Саттером Кейном. Кейн готує нову книгу. Ніхто з видавництва не знає навіть того, як виглядає знаменитий автор — тільки одна жінка-агент контактує з ним (це відсилання до Лавкрафта, який не виходив зі своєї кімнати, і з ним контактувала тільки його доглядальниця). Причиною цієї поїздки є те, що видавництво втратило зв'язок з Кейном.

У міру наближення до мети агенту все частіше починає здаватися, що навколишнє оточення йому дуже знайоме. Стає ясно, що весь антураж містечка навіть у деталях повторює образи з книг знаменитого автора, сюжет більшості книг якого — вторгнення на землю потойбічних сил, що несуть безумство та смерть. Договір з автором уже підписаний, коли агент з'ясовує таємну причину його творчості: письменник прагне відкрити своїми книгами шлях на Землю потойбічним істотам. Чим більше людей повірять у його книги, тим простіше буде силам безумства заволодіти ними.

Джон, після довгих сумнівів, починає вірити у небезпеку від книг, але вже пізно — величезний успіх цієї літератури не дозволяє йому переконати видавця заборонити її поширення. Читачі тим часом починають божеволіти. Вони вже повірили у владу таємничих чудовиськ. Втім, чудовиська існують насправді.

У ролях[ред. | ред. код]

Зв'язок із творчістю Говарда Лавкрафта[ред. | ред. код]

Фільм містить безліч відсилань до творчості відомого письменника Говарда Лавкрафта. Зокрема, сама назва фільму має схожість з назвою повісті Лавкрафта «У горах божевілля» (англ. In the Mountains of Madness)[1]. Також у фільмі використовується такий улюблений прийом письменника, як розповідь про минулі події особою, яка поміщена до психіатричної лікарні[1].

Крім зазначених фактів, у фільмі існує відсилання до лавкрафтівських міфічних істот старійшин з Міфів Ктулху. Вказуються герої та місця з його текстів (наприклад місіс Пікман). Крім того у фільмі можна зауважити і пряме цитування творів Лавкрафта — сцена, коли персонаж Джон Трент читає уривки з творів Саттера Кейна.

Знімання[ред. | ред. код]

Як Чорна церква Хобб-Енду був знятий Собор Перетворення Словацької греко-католицької церкви, що розташований в місті Маркхем, провінція Онтаріо, Канада. А як будівлю психіатричної лікарні було задіяно будівлю водоочисної станції в Торонто, де знімалися деякі сцени і для інших фільмів. Однак після подій 11 вересня 2001 року станція стала закритим об'єктом[1].

Актор Сем Нілл, який виконав роль Джона Трента, під час знімання фільму давав Карпентеру поради. Підсумком цих порад з'явилися деякі кадри фільму, коли дія відбувається в готелі.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Фестиваль Fantasporto 1995 року — приз критики.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В одній із сцен фільму Саттер Кейн вимовляє фразу: Я говорив тобі, що мій улюблений колір — блакитний? У той же час у всіх героїв фільму при крупному плані можна спостерігати блакитні очі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]