Уедраого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уедраого
Народився
Gambagad
Діяльність правитель
Мати Yennengad

Уедраого (д/н — 1132) — засновник першої держави мосі Тенкодого, нааба в 11201132 роках. Багато відомостей про нього насичено міфами та легендами. Ім'я перекладається як «Жеребець».

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Єнненги, принцеси з держави Дагомба, та сина вождя малінке Ріале (Раого). За легендою прагнучи знайти любов, Єнненга залишає землю свого батька, їдучи на своєму жеребці, який везе її до хатини в лісі. Тут зустрічає мисливця Ріале. Згодом народжується Уедраого (за іншим міфом — Массом, що вже був батьком Уедраого).

Уеадраого стає досвідченим вершником і лучником. За підтримки матері й дідуся Недеги, володаря Дагомби, створив державу мосі зі столицею в Тенкодого («Стара батьківщина»). Це сталося близько 1120 року. Дістав прізвисько Зунграна (Голова держави). Сам він прийняв титул нааба.

Він одружився з королевою Пуїрікетою, від якої мав трьох синів: Раву, Діабу Ломпо та Зунграну. Він помер від стріли, що влучила в груди під час битви проти Бусансі.

Після смерті Уедраого велику державу розділили між його синами: Рава став наабою в Зандані (Зондамі), Зунгран — у Тенкодого, Діабу Ломпо в області ґурмів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jean-Louis Gouraud, L'Afrique par monts et par chevaux, Éditions Belin, novembre 2002, 175 p. (ISBN 2-7011-3418-8, LCCN 2004541387)
  • FFongot Kini-Yen Kinni, Pan-Africanism: political philosophy and socio-economic anthropology for African liberation and governance, Caribbean and African American contributions. Volume three, vol. I, Langaa Research & Publishing, 2015