Ульпія Северина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ульпія Северина
лат. Ulpia Severina
Народилася 200-ті
Померла невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політична діячка
Титул Augusta[d]
Посада правляча імператрицяd
Батько Ulpius Crinitusd
У шлюбі з Авреліан
Діти Домітіка

Ульпія Северина (лат. Ulpia Severina; пом. після 275) — дружина римського імператора Авреліана, що правив у 270—275 рр. Носила титул Августи. За деякими даними володарювала одноосібно в період між смертю чоловіка та приходом до влади наступного імператора, Тацита[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Стосовно походження Ульпії Северини немає певних відомостей. Імовірно, походила зі шляхетного роду Ульпіїв (до них відносився імператор Траян). Одружилася з Луцієм Авреліаном ще до 270 року. Коли отримала титул Августи також невідомо. Користувалася великою любов'ю й шанобливістю з боку війська та Сенату, намагаючись пом'якшити стосунки імператора зі знаттю та військовими за це отримала почесні титули «Пія», тобто «благочестива», «Мати таборів, сенату і держави».

Після загибелі чоловіка, за деякими відомостями, виконувала роль регентки або могла сприяти вибору новог імператора. Відомо, що монети з її зображенням карбувалися і після смерті Авреліана. Це означає, що Ульпія Северина могла бути єдиною жінкою в історії, що очолювала Римську імперію. Після приходу до влади імператора Тацита подальша її доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karl Strobel: Ulpia Severina Augusta. Eine Frau in der Reihe der Illyrischen Kaiser. In: Edmond Frézouls, Hélène Jouffroy (Hrsg.): Les empereurs illyriens. Actes du colloque de Strasbourg (11-13 Octobre 1990). Strasbourg 1998, S. 119–153.
  • Körner, Christian (December 23, 2008). «Aurelian (A.D. 270–275)». De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families. Retrieved January 6, 2011.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Watson, Alaric (1999). Aurelian and the Third Century. London: Routledge. ISBN 0-415-07248-4.