Управління Імператорського двору Японії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Управління Імператорського двору Японії
Загальна інформація
Країна  Японія
Дата створення 1 червня 1949 і 1949[1]
Попередні відомства Q124041805?
Підвідомчі органи Grand Steward's Secretariatd, Board of Chamberlainsd, Emperor Emeritus' Householdd, Crown Prince's Householdd, Board of Ceremoniesd, Archives and Mausolea Departmentd, Maintenance and Works Departmentd, Kyoto Office of Imperial Household Agencyd і Office of the Shōsōin Treasure Housed
kunaicho.go.jp(яп.)
kunaicho.go.jp/eindex.html(англ.)
Мапа

Управління Імператорського двору Японії (яп. 宮内庁, くないちょう, кунай-тьо) — орган виконавчої влади в Японії. Автономний орган Адміністрації Кабінету Міністрів[2]. Завідує справами Імператорського дому Японії та допомагає Імператору Японії займатися державними справами.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Управління Імператорського двору Японії засноване 1949 року. Його попередниками були Міністерство Імператорського двору, що діяло протягом 18691947 років, та Адміністрація Імператорського двору[3], що працювала протягом 19471949 років[2].

З 1949 по 2001 роки Управління було автономною установою в складі Адміністрації прем'єр-міністра. Після реформи державного апарату 2001 року, його перепідпорядкували Адміністрації кабінету міністрів[2][4].

Управління завідує справами Імператорського дому Японії, а також допомагає Імператору Японії займатися державними справами, як того вимагають Конституція та укази уряду. Управіління також служить місцем зберігання Імператорської та Державної печатки[2][4].

Управління складається з наступних структур:

  • Головний Секретаріат[5];
    • Лікарня Управління[6];
  • Відомство прислуги[7]
  • Відомства спадкоємця престолу[8];
  • Відомство церемоній[9];
  • Відділ архівів і гробниць[10];
  • Господарчий відділ[11].

Голова Управління призначається прем'єр-міністр Японії, а затверджується Імператором. Голові допомагає один заступник, який координує роботу усіх структур та інспектує їх, і секретар, який за наказом голови виконує секретні доручення[2].

Управління також контролює Імператорські комори і пасовиська. В Кіото знаходиться регіональна філія Управління, що займається майновими справами Імператорського дому у Західній Японії[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ROR Data — v1.19 — 2023. — doi:10.5281/ZENODO.7644942
  2. а б в г д е Управління Імператорського двору Японії // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Сьоґаккан, 1994—1997.
  3. яп. 宮内府, くないふ, кунай-фу.
  4. а б Офіційна сторінка Управління Імператорського двору Японії
  5. яп. 長官官房, ちょうかんかんぼう, тьокан канбо.
  6. яп. 宮内庁病院, くないちょうびょういん, кунай-тьо бьоін.
  7. яп. 侍従職, じじゅうしょく, сідзю-сьоку.
  8. яп. 東宮職, とうぐうしょく, тоґу-сьоку.
  9. яп. 式部職, しきぶしょく, сікібу-сьоку.
  10. яп. 書陵部, しょりょうぶ, сьорьо-бу.
  11. яп. 管理部, かんりぶ, канрі-бу.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Управління Імператорського двору Японії // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]