Уррака (королева Леону)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Уррака Леонська)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уррака I
ісп. Urraca
Уррака I
Уррака I
[[Файл:|90px|Уррака I]]
Королева Леону
Попередник: Альфонсо VI
Наступник: Альфонсо VII
 
Народження: 24 червня 1081
Леон, Кастилія і Леон, Іспанія
Смерть: 8 березня 1126[1] (44 роки)
Сальданья, Паленсія, Кастилія і Леон, Іспанія
Причина смерті: післяпологові ускладнення
Поховання: Royal Pantheond
Країна: Леонське королівство
Релігія: католицтво
Рід: Хіменес
Батько: Альфонсо VI
Мати: Constance of Burgundyd
Шлюб: 1 Раймунд I (граф Галісії)
2 Альфонсо I
Діти: 2 сини і 2 доньки
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Урра́ка (ісп. Urraca; 24 червня 1081(10810624) — 8 березня 1126) — королева Кастилії та Леону (1109—1126). Останній представник династії Хіменес. Народилася в Леоні, Леонське королівство. Донька Альфонсо VI. Звідна сестра португальської графині Терези Леонської, з якою воювала після смерті батька. Виходила заміж двічі: вперше — за Раймунда Бургундського, вдруге — за арагонського короля Альфонсо I. Матір кастильсько-леоньського короля Альфонсо VII, народженого у першому шлюбі. Померла під час пологів. Також — Уррака Леонська, Уррака Альфонсівна.

Біографія[ред. | ред. код]

Походила з династії Хіменес. Донька Альфонсо VI, імператора усієї Іспанії, та Констанс Бургундської. У 1087 році видана заміж за Раймунда Бургундського. Була оголошена спадкоємицею трону. Фактично шлюб відбувся у 1094 році. Втім, у 1095 році цей статус Альфонсо VI передав синові Санчо. Того ж року призначено намісницею (разом з чоловіком) північної Галісії. У 1107 році стала удовою, втративши чоловіка. Після загибелі брата Санчо у 1108 році, Урраку знову оголошують спадкоємицею трону.

Після смерті батька у 1109 році успадкувала трон. Вона бажала панувати самостійно. Втім, за заповітом батька і наполяганням знаті в 1109 році королева Уррака вийшла заміж за короля Альфонсо I, короля Арагону. Проте спроба об'єднати два королівства завершилася невдало. Уррака I бажала правити самостійно, а спроби Альфонсо I поставити у всіх кастильских замках своїх алькайдів наразилася на опір місцевої шляхти.

Водночас Уррака вступила в конфлікт з Енріке та Терезою, графами Португалії, але з огляду на розгардіяш у Галісії та Леоні не зуміла гідно протидіяти самостійницьким тенденціям.

Водночас подружжя Урраки і Альфонсо відверто не любили одне одного. У 1110 році Уррака переїхала до іншого палацу від чоловіка. Взаємна неприязнь незабаром переросла у відкриту війну. Він здобув міста Паленсія, Бургос, Осма, Оренсе, Толедо, де змістив місцевого архієпископа. У 1111 році в битві при Кандеспіні війська Альфонсо I перемогли військо Урраки I на чолі з Гомесом Гонсалесом. У 1112 році між подружжям було укладено мир, за яким Уррака I отримала Леон, Астурію, Галісію, а Альфонсо I — Кастилію.

У 1114 році папа римський Пасхалій II розлучив Урраку I і Альфонсо I на підставі далекої спорідненості подружжя. Вище леонське і кастильске духівництво стало на бік папи римського і виступило проти Альфонсо I. В результаті вибухнула війна між Кастилией і Арагоном. На бік Урраки стала майже вся знать. Нарешті в війну проти вітчима вступив Альфонсо, син Урраки від першого шлюбу, який правив до цього Галісією. Альфонсо I був чудовим військовиком, але у нього було недостатньо сил, щоб утримати Кастилію і Леон. Зрештою він залишив за собою більшу частину Кастилії. Наступні роки Уррака жила в цивільному шлюбі з Педро Гонсалесом де Лара.

У 1115 році королева придушила спробу Галісії відокремитися. У 1117 році у замку Собросо Урраку I було обложено повсталими сином Альфонсо і зведеною сестрою Терезою Леонською. Але королеві вдалося втекти до Сантьяго-де-Компостела. Після цього Уррака I уклала договір із сином, яким визнавала його своїм спадкоємцем. У 1118 році проти Урраки I повстала знать королівства Леон. Лише завдяки поступкам королеви вдалося залагодити конфлікт. У 1120—1121 роках вибухнув новий конфлікт з Терезою Леонською, в якому королеві не вдалося повністю приборкати сестру.

У 1124 році вона передала фактичну владу своєму синові і спадкоємцю Альфонсо. Померла в 1126 році від невдалих пологів. Владу успадкував її син Альфонсо.

Сім'я[ред. | ред. код]

Докладніше: Арагонський дім

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Le Petit Episcopologe, Issue 233, № 19,458
  • Livermore H. V. History of Portugal. Cambridge: University Press, 1947.
  • Reilly, Bernard F (1982). The Kingdom of León-Castilla Under Queen Urraca, 1109—1126. Princeton University Press. ISBN 978-0691053448.
  • Pallares, M.ª del Carmen; Portela, Ermelindo (2006). La reina Urraca. Nerea. ISBN 84-96431-18-5.

Посилання[ред. | ред. код]

́ Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Уррака (королева Леону)

Cawley, Charles. Castile & Leon, counts & kings. Medieval Lands database. Foundation for Medieval Genealogy.  {{citation}}: Cite має пусті невідомі параметри: |1=|HIDE_PARAMETER8=|HIDE_PARAMETER6=|HIDE_PARAMETER7=|HIDE_PARAMETER1=|HIDE_PARAMETER5=|HIDE_PARAMETER4= (довідка)