Фактори елонгації трансляції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фактори елонгації трансляції (англ. translation elongation factors) — це G-білки, що беруть участь в елонгації трансляції. Ці нерибосомні білки відіграють ключову роль під час зв'язування аа-тРНК з А-сайтом рибосоми та транслокації останньої на один кодон уздовж мРНК. На сьогодні відомо 2 фактори елонгації трансляції, гомологи яких є у всіх клітинних форм життя, а саме:

EF1 складається з двох оборотно взаємодіючих білків: EF-Tu (в еукаріотів eEF1А) та EF-Ts (еукаріотичний аналог eEF1В). EF-Ts взаэмодіє з I та III структурними доменами EF-Tu та викликає зміну конформації G-домену (домен I) останнього, в результаті якої відбувається витіснення ГДФ та зв'язування з ГТФ. EF-Tu здатний з'язуватися з акцепторною частиною аа-тРНК лише в комплексі з ГТФ[2]. Комплекс EF1·ГТФ–аа-тРНК виключає контакт акцепторного стебла аа-тРНК (що входить до складу комплексу) з пептидилтрансферазним центром та уможливлює швидкий перебір аа-тРНК з різними антикодонами[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Сиволоб А.В. Молекулярна біологія : підручник. — Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2008. — 384 с. — ISBN 978-966-439-068-9.
  2. Спирин А.С. Молекулярная биология. Рибосомы и биосинтез белка. – М.: Академия, 2011. — 513 с.