Фашина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фашина
Зображення
CMNS: Фашина у Вікісховищі

Фаши́на (нім. Faschine, від лат. fascis — «жмут пруття», «фасція») — зв'язка лози, хмизу або очерету циліндричної форми для укріплювання насипів, гребель, доріг, трас та ін., також застосовується як утеплювач. Фашини скручуються зазвичай прутами (гужвою) або дротом[1].

Фашини використовуються у військовій справі, ефективний засіб для пересування військ по важкопрохідній місцевості[2]. Фашини інколи використовуються для укріплення м'якого ґрунту під артилерією, це забезпечує стійкість артилерії під час стрільби і відсутність її загрузання в ґрунті[3]. Особливо це стосується артилерії великих калібрів[4]. У минулому фашини застосовувалися в фортифікації для заповнення ровів при штурмі фортець. Також фашини застосовується в сільському господарстві як утеплювач парників і теплиць.

Фашини.

Перевагами фашин у порівнянні з іншими матеріалами для аналогічних цілей є їх дешевизна і легкість виготовлення. Всі необхідні матеріали для їх виготовлення легко роздобути, а їх виготовлення займає мінімум часу. У той же час важливою перевагою фашин у порівнянні з іншими матеріалами є їх мала вага, що дозволяє фашини невеликих розмірів переміщати вручну[5].

Виділяють легкі і важкі фашини. Інколи у важкі фашини додатково кладуть камені і щебінь, у довжину вони можуть досягати 10 м, у діаметрі — 1,3 м. Фашини не відрізняються довговічністю і зазвичай згнивають за кілька років, хоча при правильному зберіганні цей термін їх використання збільшується[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник архітектурно-реставраційних термінів. Архів оригіналу за 28 жовтня 2016. Процитовано 17 жовтня 2016.
  2. Толковий словник: Фашина
  3. Словопедія: Фашина
  4. Наставление для обучения саперных баталионов по искусственной части (рос.). 1831. с. 108.
  5. Фашини і фашині роботи
  6. Мегаенциклопедія Кирила та Мефодія: Фашина

Посилання[ред. | ред. код]