Флагман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фла́гман (нід. vlagman, від vlag — «прапор» та man — «людина») — військове звання, командувач флотом, або командир об'єднання кораблів, якому надано посадовий прапор. При сумісному плаванні можуть бути флагмани старші — командири великих об'єднань, з'єднань, і молодші — командири підпорядкованих з'єднань.

У СРСР в 1935—40 персональне військове звання осіб вищого начальницького складу ВМФ, флагман флоту 1-го і 2-го рангу, флагман 1-го і 2-го рангу. У 1940 замінені адміральськими званнями.

Флагман — скорочена назва флагманського корабля.

В англомовних країнах термін звучить як флаг-офіцер (англ. Flag officer), але водночас, іноді має різні значення.

  • в переважній більшості країн — це офіцер, що має свій посадовий прапор на кораблі (командир ескадри, флотилії, угруповання флоту тощо), й, як правило, носить адміральське звання або звання комодора.
  • у США, Індії та Бангладеші звання флаг-офіцер мають не тільки офіцери флоту, а й сухопутних військ або військової авіації.
  • в арабських країнах звання ліва (араб. لواء‎), що значить буквально флаг-офіцер — це спеціалізований ранг, еквівалентний генерал-майору.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ТАШКЕНТ» — ЯЧЕЙКА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. ОГАРКОВ — председатель. — М. : Воениздат, 1981. — Т. 8. — С. 287-288. — ISBN 00101-150. (рос.)