Флоренс Велч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флоренс Велч
Florence Welch
Основна інформація
Повне ім'я англ. Florence Leontine Mary Welch
Дата народження 28 серпня 1986(1986-08-28)[1][2] (37 років)
Місце народження Кембервеллd, Ламбет, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія
Роки активності 2006 — тепер. час
Громадянство Велика Британія
Професії співачка, авторка-виконавиця, гітаристка, композиторка, барабанщиця
Освіта Школа Алленаd, University of the Arts Londond[3] і Camberwell College of Artsd
Співацький голос контральто
Інструменти гітара і вокал[d]
Жанри інді-рок і інді-поп
Лейбли Moshi Moshi Recordsd, Iamsound Recordsd, Island Records, Universal Republic Records, Republic Records і Virgin EMI Records
Мати Evelyn Welchd[4]
florenceandthemachine.net
CMNS: Файли у Вікісховищі

Флоренс Леонтін Мері Велч (англ. Florence Leontine Mary Welch, нар. 28 серпня 1986(19860828), ЛондонАнглія) — англійська співачка, авторка-виконавиця, музикантка (гітара, барабани) і продюсерка, засновниця і фронтвумен інді-рок гурту Florence and the Machine[5]. Активістка ЛГБТ-руху.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 28 серпня 1986 року в Лондоні, старшою з трьох дітей у сім'ї. Її мати Евелін Велч — професорка Коледжу Королеви Марії у Лондоні, спеціалістка з епохи Ренесансу. Батько Нік Велч — виконавчий директор рекламної агенції (автор відомого в Британії ролика про шоколадний батончик Aero).

Дитинство провела в Кембервеллі, на півдні Лондона. Її батько був близьким до рок-н-ролу: у молодості брав участь у русі сквотерів і був знайомий з учасниками The 101ers, першого гурту Джо Страмера. «Я сам не реалізований виконавець. Із всіх сил підштовхував Флоренс, щоб вона слухала Ramones, а не Green Day», — згадував він. Мати ж вплинула на формування світогляду Флоренс: як згадувала співачка, вона «із захватом слухала її лекцію — без конспектів про пару рукавичок епохи Відродження, що тривала годину… Вона гіпнотизувала, ця пристрасть, з якою вона розповідала про артефакти. Я прагну до чогось схожого, але у музиці. Мені хотілось би, щоб хтось через двісті років говорив про неї з таким же захватом».

Одним із ранніх музичних вражень Флоренс був спогад про танці під Rolling Stones на скрині, в якій батько зберігав колекцію платівок. Перші вокальні вправи вона почала проводити вдома, підспівуючи Ніні Сімон і Дасті Спрингфілд, тренуючи діапазон виконанням оперних арій. Почала займатися музикою в 11 років.

Коли Флоренс було 14, батьки розійшлися, створивши власні сім'ї, але зберегли гарні стосунки і продовжували виховувати дітей.

Велч з дитинства мала багату уяву, через яку мала проблеми зі сном. У 10 років вона так боялася вампірів та перевертнів, що спала в одному ліжку з меншою сестрою Грейс. Своїх явних героїв (яких не ввадажає надприродними) мисткиня використовує у творчості: так, «одноока дівчина з багатьма пораненнями», яку вона вважає «реальною»; підліток-американець з фото 1930-х, в якого вона «закохалась», ставали героями пісень Florence and the Machine. Під час невдалих гастролей Німеччиною Велч думала назавжди покінчити з музикою, але «привид» покійної бабусі наполіг «продовжити цю… чудову кар'єру, чого б це не коштувало».

У пресі з'являлися повідомлення, що Велч з дитинства має дислексію та диспраксію, відчуває труднощі в оцінці просторових параметрів. В інтерв'ю Daily Telegraph на питання про «дислексію, легку форму аутизму і диспраксію», згадані у Вікіпедії, Велч підтвердила лише дислексію в легкій формі.[6]

Музична діяльність[ред. | ред. код]

Виступ 2018 року

Навчаючись у приватній Alleyn School, вона познайомилась з учасниками джазового колективу Ashok. «Я ніколи не мріяла стояти біля мікрофона та співати чужі пісні, тому й пішла». У 18 років вступила в Кембервельський коледж мистецтв, де співала у двох гуртах: The Fat Kid і Team Perfect, але не знайшла в них постійного місця.

У 2007 році на вечірці, де діджеєм був її тодішній бойфренд, Мейрід Неш з Queens of Nois, після імпровізованого прослуховування дала згоду стати менеджером співачки. Розпочався пошук творчого партнера. Деякий час на цю роль розглядався Джонні Борелл з Razorlight, але не склалося. Все змінилося після зустрічі з Ізабеллою Саммерс, хіп-хоп діджейкою зі Саффолка на прізвисько «Машина», яка мала доступ до лондонських студій. Так у проєкту виникла назва: Florence and the Machine.

На церемонії вручення BRIT Awards її альбом «Lungs» переміг у номінації Альбом року.

Підтримка України[ред. | ред. код]

У березні 2022 року Флоренс Велч висловила підтримку Україні, яка сильно постраждала від російського вторгнення під час російсько-української війни. Кліп Florence + the Machine "Heaven is here" зняли в Києві. Співачка написала у своєму Твіттері: "Дві танцюристки з цього відео зараз ховаються в укритті. Моїм сміливим та красивим сестрам Марині та Анастасії. Я вас люблю. Я хотіла б мати можливість обійняти вас. Сил вам". Також вона поширила статтю про шляхи допомоги Україні.[7][8]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ray M. Encyclopædia Britannica
  2. Discogs — 2000.
  3. https://www.nme.com/blogs/nme-blogs/florence-welchs-guide-south-london-according-new-album-2347329/amp
  4. The GuardianUK: GMG, 2010. — ed. size: 161152 — ISSN 0261-3077
  5. Profile: Florence and the Machine. BBC music. Архів оригіналу за 25 березня 2008. Процитовано 18 травня 2010. 
  6. Linda Simalis (12 травня 2012). Why Florence is a star, not a machine. dailytelegraph.com.au (англійською). Daily Telegraph. Архів оригіналу за 22 жовтня 2018. Процитовано 22 жовтня 2018. 
  7. https://twitter.com/florencemachine/status/1500865453266190336. Twitter (укр.). Процитовано 12 березня 2022. 
  8. Флоренс Велч опублікувала твіт, де закликала допомогти українцям. Wonderzine. 10 березня 2022. Процитовано 12 березня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]