Фортеця Бахмут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фортеця Бахмут»
Обкладинка пісні на стримінговому аудіо сервісі Spotify
Пісня Антитіла
Випущено 3 лютого 2023 (2023-02-03)
Записано січень 2023
Жанр Рок
Мова українська
Тривалість 3:19
Автор слів Тарас Тополя
Композитор Сергій Вусик,
Тарас Тополя

 «Фортеця Бахмут» (ліричне відео) на YouTube
 «Фортеця Бахмут» (відеокліп) на YouTube
 «Фортеця Бахмут» (акустична версія) на YouTube

Форте́ця Бахму́т — пісня українського музичного гурту «Антитіла», присвячена місту Бахмут, Збройним силам України і всьому українському народові, який чинить опір російським окупантам під час російського вторгнення в Україну[1][2]. Композиція була випущена на загал 3 лютого[джерело?] 2023 року.

Музиканти мали на меті цією піснею посилити бойовий дух військових, які захищають Україну[1].

Ідея та створення[ред. | ред. код]

За словами музикантів, текст пісні був написаний всього за добу Тарасом Тополею, а музику написав Сергій Вусик. Тарас Тополя так описав ідею створення пісні[1]:

Ми як музиканти розуміли, що нам потрібно зробити щось надихаюче, з чим хотілося б рвати землю, йти в бій, стояти і не відступати. Але як громадяни, які мають бойовий досвід, розуміємо, що свою справу і своє завдання потрібно робити спокійно, як тому вчили нас, і що за нашими спинами, за спинами тих, хто саме зараз зі зброєю проти окупантів - майбутнє України.

У тексті Тарас посилається на героїчне минуле українського народу, зокрема згадуються учасники бою під Крутами у 1918 році[3].

Реліз[ред. | ред. код]

Гурт презентував пісню 3 лютого[джерело?] 2023 року. Ця пісня стала першою повноцінною музиною роботою з початку російського вторгнення в Україну[4]. Разом з піснею, гурт презентував ліричне відео, у якому показали кадри зруйнованого міста Бахмут[5].

10 лютого вийшов офіційний музичний відеокліп, який гурт «Антитіла» знімали протягом 3 діб на справжніх позиціях під час виконання бойових завдань під Бахмутом у ході битви за Бахмут[6]. Основа майбутнього сценарію була запропонована режисером Кадімом Тарасовим[7]. Режисером виступив Віктор Скуратовський. У відео показано бойовий підрозділ 59-го гаубичного артдивізіону 45-ї окремої артилерійської бригади, який працює з гаубицями М777[8]. Як кажуть автори, ідея відеокліпу полягає в тому, що снаряди з написаними на них цитатами з пісні запускаються артилеристами у напрямку ворога і знищують його саме словами з композиції[9]. Також, за словами самих музикантів, у кадрі з'являється автомобіль медичного підрозділу «Маестро» 130 Батальйону територіальної оборони 241-шої бригади територіальної оборони, який використовувався на бойових завданнях учасниками гурту, коли вони виконували завдання у зоні бойових дій[8].

24 лютого 2023 року музиканти презентували акустичну версію цієї пісні та відеокліп на неї. Анонс супроводжував такий допис[10]:

У пам’ять про загиблих побратимів 130 батальйону ТРО, 241 бригади Збройних Сил України у визвольній війні проти російських окупантів. Всім, хто на щиті і зі щитом – присвячується. Разом з нашим підрозділом ми виконали цю пісню по-новому. В кадрі рідна 4 рота та бойові медики підрозділу «Маестро». В акустичній версії звучить наш сум за побратимами і шана їм, а також наша рішучість на помсту за кожну зламану українську долю. Кліп був знятий, коли батальйон був виведений на відновлення з передової на Бахмутському напрямку. Вічна слава Героям, які на щиті.

Станом на 18 травня 2023 року, офіційний музичний відеокліп зібрав 12 мільйонів переглядів на YouTube[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Антитіла випустили потужну пісню "Фортеця Бахмут" (відео). www.unian.ua (укр.). Процитовано 21 травня 2023.
  2. "Антитіла" виконали пісню "Фортеця Бахмут" на фестивалі у Санремо. Marie Claire - женский журнал - все о моде, звездах и красоте (укр.). 13 лютого 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  3. Vlad10 (18 березня 2023). Антитіла - Фортеця Бахмут (Текст пісні). Нотатки про українську музику (укр.). Процитовано 21 травня 2023.
  4. Гурт "Антитіла" довів до сліз потужним емоційним треком "Фортеця Бахмут": "Проплакала всю пісню". ТСН.ua (укр.). 3 лютого 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  5. facebook.com/apostrophe.ua. Гурт "Антитіла" випустив потужну пісню "Фортеця Бахмут" і показав у кліпі кадри зруйнованого міста. Апостроф (укр.). Процитовано 21 травня 2023.
  6. Кліп на пісню "Фортеця Бахмут" гурту "Антитіла" зібрав у YouTube 9 млн переглядів. Відео. gordonua.com. 7 квітня 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  7. Алекс (15 лютого 2023). Антитіла презентували пісню: Фортеця Бахмут * Український репортер. Український репортер (укр.). Процитовано 21 травня 2023.
  8. а б "Антитіла" представили знятий на фронті емоційний кліп "Фортеця Бахмут" – знімання погодили ЗСУ. ТСН.ua (укр.). 10 лютого 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  9. «Антитіла» презентували знятий на передовій кліп «Фортеця Бахмут». www.ukrinform.ua (укр.). 10 лютого 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  10. В пам‘ять про загиблих побратимів. Фортеця Бахмут – Акустична версія. Антитіла (укр.). Процитовано 21 травня 2023.
  11. 12 мільйонів переглядів. Лідер гурту Антитіла розповів, хто знімався в кліпі Фортеця Бахмут. life.nv.ua (укр.). Процитовано 21 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]