Фортеця Святої Трійці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця Святої Трійці
Кам'янецька брама 19 ст.

48°32′ пн. ш. 26°24′ сх. д. / 48.533° пн. ш. 26.400° сх. д. / 48.533; 26.400Координати: 48°32′ пн. ш. 26°24′ сх. д. / 48.533° пн. ш. 26.400° сх. д. / 48.533; 26.400
Статус пам'ятка архітектури національного значення
Статус спадщини пам'ятка архітектури національного значення України
Країна  Україна
Розташування Тернопільська область, Чортківський район, село Окопи
Архітектурний стиль бароко
Архітектор Тильман Ґамерський
Будівник Ян III Собеський
Матеріал камінь, вапняк
Перша згадка XVI
Будівництво 1692 — 
Стан замок перебуває в зруйнованому стані
Фортеця Святої Трійці. Карта розташування: Україна
Фортеця Святої Трійці
Фортеця Святої Трійці (Україна)
Мапа

CMNS: Фортеця Святої Трійці у Вікісховищі

Фортеця Святої Трійці (давня польська назва «Окоп Гори Святої Трійці, блокада Кам'янця», пол. Okop Góry Świętej Trójcy) — фортифікаційна споруда у селі Окопи Чортківського району Тернопільської області.

Фортеця була закладена у стратегічно важливому місці південно-східної оборонної лінії Речі Посполитої на вузькому крутому мисі при впадінні річки Збруч до Дністра.

Історія[ред. | ред. код]

План укріплень Замку Святої Трійці 1660 році

Через особливості цієї місцевості, на території Окоп завжди будувалися твердині. Археологічні дослідження виявили залишки антського (III—V ст.), тиверського (VI—IX ст.) й давньоруського (X—XIII ст.) дерев'яних укріплень.

Сучасну фортецю було закладено коронним гетьманом Станіславом Ян Яблоновським (він будував форт своїм коштом, не сподіваючись на допомогу польського сейму) та воєводою київським Марціном Контським. Укріплення споруджувалися безперервно з березня по жовтень 1692 р. Форт одразу став прикордонним опорним пунктом польської оборони від Османської імперії, він контролював прилеглий брід через Дністер та дороги, що вели до Кам'янця-Подільського — центру Подільського пашалику. Замок було названо «Окопи Гори св. Трійці». Комендантом був Михайло Брандт, ротмістром Якуб Калиновський. У ньому базувалися війська, які не дозволяли постачати їжу та боєприпаси туркам в обложеному Кам'янці і винищували турецькі загони, що вирушали з фортець Кам'янця і Хотина.

Розпочата у 1692 р. польська блокада турків у Кам'янецькій фортеці тривала аж до 1699 р. Протягом цих років Окопи відігравали визначну роль для польської армії. Проте після Карловицького мирного трактату 1699 р., згідно з яким турецький гарнізон залишив Кам'янець і повернув полякам Поділля, Окопи втратили своє оборонне значення. Лише в 1711 р., коли турецька та шведська армії на чолі з Карлом ХІІ загрожували напасти на Польщу з боку Волощини (сучасної Молдови), Кам'янець і Окопи почали спішно готуватись до оборони й зміцнили мури. 4 червня 1700 грамотою Августа II Замок був перейменований на місто Святої Трійці. Він надав поселенню Магдебурзьке право та дозвіл на два ярмарки.

У 1769 в Окопах засіли польські конфедерати. На допомогу королю прийшли російські війська, які взяли форт штурмом. Конфедерат Казимир Пуласький зайняв у 1770 році замок. Внаслідок цих воєнних дій мури були дуже пошкоджені.

Після переходу під юрисдикцію Австро-Угорщини частину валів Окопів у 1772 р. було розібрано.

Опис замку[ред. | ред. код]

До нашого часу збереглися дві прямокутні двох'ярусні надбрамні башти (Кам'янецька та Львівська) з гарматними бійницями на другому ярусі, напівзруйнована дозорна вежа над Збручем та система земляних бастіонів поблизу брам. Відстань між брамами — 480 м. Довжина Кам'янецької брами становить 12,3 м, ширина — 8,0 м, довжина Львівської — 10,4 м, ширина 8,5 м. Висота обох брам сягає 7,5 м.

Збереженістю надбрамні укріплення форту завдячують реставраційним роботам 1905 р., проведеним Польським товариством шанувальників старожитностей. Попередня реставрація мала місце в 1870-74 роках.

При замку був католицький костел.

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела і література[ред. | ред. код]