Франк Паїс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франк Паїс
Народився 7 грудня 1934(1934-12-07)
Сантьяго-де-Куба, Куба
Помер 30 липня 1957(1957-07-30) (22 роки)
Сантьяго-де-Куба
·вогнепальне поранення
Поховання Santa Ifigenia Cemeteryd
Громадянство Куба Куба
Діяльність політик, військовослужбовець
Відомий завдяки кубинський революціонер
Брати, сестри Josué País Garcíad

Франк Паїс (ісп. Frank País García; 7 грудня 1934 — 30 липня 1957) — кубинський революціонер, організатор міського підпілля «Руху 26 липня», керівник повстання в Сантьяго-де-Куба 1956 року. Національний герой Куби.

Життєпис[ред. | ред. код]

Франк Паїс народився 7 грудня 1934 року, в Сантьяго-де-Куба. Його батько Франциско Паїс, був протестантським пастором у провінції Галісія (Іспанія), який емігрував на Кубу. Франциско був одним із засновників першої баптистської церкви в Сантьяго-де-Куба. Після смерті батька мати одна виховувала трьох дітей. Франк почав вивчати архітектуру, але кинув навчання, щоб поступити до педагогічного коледжу в провінції Орьєнте, який він закінчив 6 липня 1953 року. Він почав працювати вчителем у 1954 році.

Революціонер[ред. | ред. код]

Мав успіх як студентський лідер, був одним з головних лідерів студентської асоціації і прихильником університетської реформи. 10 березня 1952 року Фульхенсіо Батиста прийшов до влади в результаті державного перевороту. Франк пішов разом з іншими молодими людьми до казарм Монкада вимагати зброю, щоб захищати демократичний уряд Карлоса Пріо.

Незабаром після нападу Кастро на казарми Монкада в провінції Орієнте в липні 1953 року, Франк Паїс почав створювати зі студентів та робітничої молоді революційну організацію, яка отримала назву Національна революційна дія. Середній вік членів організації — 17 років. Мета організації — збройна боротьба проти диктатури Батисти. У 1955 році вступив до «Руху 26 липня». У 1956 році призначений начальником напрямку дій і саботажу «Руху 26 липня» в країні.

30 листопада 1956 року очолив збройне повстання в Сантьяго-де-Куба для підтримки висадки з яхти «Гранма» Фіделя Кастро і 82 повстанців, метою яких було створення бази партизанської боротьбі у горах Сьєрра-Маестра. Був один з головних організаторів підтримки партизанів Сьєрра-Маестра.
30 червня 1957 року його вбили в Сантьяго-де-Куба агенти поліції Батисти. Ця трагічна новина приголомшила місто, розпочався стихійній загальний страйк. На похорон Франка Паїса, одягненого у військову форму повстанців, вийшло багато людей, траурна процесія пройшла через усе місто.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • День (30 липня), коли загинув Ф. Паїс, на Кубі визначають як День мучеників революції .[1]
  • Партизанський загін на чолі з Раулем Кастро в Сьєрра-Маестра назвали на честь Франка Паїса. Він діяв на сході від Сантьяго("Другий фронт Франка Паїса) .[2]
  • Будинок в Сантьяго № 226 Сан-Бартоломе-стріт, у якому пройшло дитинство Паїса, влада перетворила на Будинок-музей і позначила його як національний пам'ятник.
  • Міжнародний аеропорт у місті Ольгін на Кубі носить його ім'я.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]