Фреатомагматичне виверження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Структура фреатико-магматичного виверження: 1) Шлейф водяної пари; 2) вулканічна бомба; 3) камін; 4) вулканічний конус; 5) геологічні товщі; 6) водоносний шар; 7) фреатико-магматичний вибух; 8) магматична камера.
Фреатомагматичне виверження на вершині гори Сент-Геленс у штаті Вашингтон, США.
Відклади попелу фреатомагматичного походження, що перекривають осади магматичного походження

Фреатико-магматичне виверження — це виверження вулкана зі взаємодією магми та води. Відрізняється від виключно магматичного або фреатичного виверження; на відміну від фреатичних вивержень, продукти фреатомагматичного виверження містять ejecta detritici[1]. Зазвичай велике вибухове виверження має магматичні та фреатико-магматичні компоненти.

Механізм[ред. | ред. код]

Існує кілька теорій щодо механізмів утворення зольних відкладень. Найвідоміша теорія передбачає теплове стискання частинок під час швидкого охолодження внаслідок контакту з водою. Часто контакт магми з водою відбувається в морі, як у випадку з ісландським вулканічним островом Суртсей. В інших випадках контакт відбувається з озерною водою, як це сталося на Санторіні, де фреатико-магматичний компонент мінойського виверження був результатом як морської води, так і озера, що утворилося в кратері вулкана. Існують також фреатико-магматичні виверження внаслідок взаємодії з водоносними горизонтами.

Інша теорія включає в себе моделі реакцій на взаємодії між гарячим і охолоджуючим середовищем, розробленими в ядерній промисловості. Фрагменти гарячого середовища (у даному випадку магми) при контакті з охолоджуючим середовищем (море, озеро, водоносний горизонт) поширюють хвилі теплового скорочення, які створюють тріщини в магмі, що збільшують поверхню взаємодії, що призводить до дуже швидкого охолодження. Однак ці два механізми подібні й можуть відбуватися одночасно.

Література[ред. | ред. код]

  • Walker, G. P. L. 1971. Grain-size characteristics of pyroclastic deposits. Journal of Geology, 79, 696—714.
  • Vespa, M., Keller, J. & Gertisser, R. 2006. Interplinian explosive activity of Santorini volcano (Greece) during the past 150,000 years. Journal of Volcanology and Geothermal Research, 152, 262–86.
  • Riley, C. M., Rose, W. I. & Bluth, G.J.S. 2003. Quantitive shape measurements of distal volcanic ash. Journal of Geophysical Research, 108, B10, 2504.
  • Meghan Morrissey, Bernd Zimanowski, Kenneth Wohletz und Ralf Buettner: Phreatomagmatic Fragmentation. In: Haraldur Sigurdsson (Hrsg.): Encyclopedia of Volcanoes. S. 431—445, Academic Press, San Diego u. a. Orte, 2000, ISBN 0-12-643140-X.
  • Hans Pichler und Thomas Pichler: Vulkangebiete der Erde. Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg 2007, ISBN 978-3-8274-1475-5.
  • Gerd Simper: Vulkanismus verstehen und erleben. Feuerland Verlag, Stuttgart 2005, ISBN 3-00-015117-6.

Див. також[ред. | ред. код]

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]

  1. Під терміном ejecta (від лат. «речі кинуті», однина ejectum) ми маємо на увазі частинки, вигнані з зони. Зокрема, у вулканології воно використовується для позначення різних частинок, у тому числі пірокластичних матеріалів (тефра), які з'являються внаслідок вибухового виверження, магматичного виверження чи кратера і які подорожували повітрям або під водою. падіння назад на поверхню Землі або на дно океану.