Фрідріх Ернст Феска

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрідріх Ернст Феска
Основна інформація
Дата народження 15 лютого 1789(1789-02-15)[1][2][…]
Місце народження Магдебург, Королівство Пруссія
Дата смерті 24 травня 1826(1826-05-24)[1][2][…] (37 років) або 1820[4]
Місце смерті Карлсруе, Німецький союз
Причина смерті туберкульоз
Громадянство Королівство Пруссія
Професії композитор, скрипаль, концертмейстер
Вчителі August Eberhard Müllerd
Інструменти скрипка
Жанри симфонія
Діти Alexander Fescad
CMNS: Файли у Вікісховищі

Фредерік Ернст Феска (нім. Friedrich Ernst Fesca; 15 лютого 1789, Магдебург — 24 травня 1826, Карлсруе) — німецький скрипаль і композитор інструментальної музики.

Життя і кар'єра[ред. | ред. код]

Народився в Магдебурзі, його батько Йоганн Петер Август Феска був ринковий суддя в Магдебурзі і брав активну участь у музичному житті міста. Мати — Маріанна Підліська, співачка театру, створеного під керівництвом Йоганна Адама Гіллера.

Фредерік Ернст Феска отримав свою ранню музичну освіту в Магдебурзі і завершив навчання в Лейпцигу під керівництвом кантора Ебергарда Мюллера. У віці п'ятнадцяти років постав перед публікою з декількома концертами для скрипки, які були зустрінуті оплесками, і в результаті він був призначений головним скрипалем Лейпцизького Ґевандгаус-оркестру. Цю посаду він займав до 1806 року, коли він став концертмейстером у князя Петра I Ольденбурзького. У 1808 році він був призначений сольним скрипалем короля Жерома в Вестфалії, де він і залишався до кінця французької окупації (1814).

Після цього він вирушив до Відня, а згодом в Карлсруе, де був призначений концертмейстером до великого герцога Бадена. Його слабке здоров'я завадило йому оцінити численні і заслужені перемоги, яких він домігся. У травні 1826 року він помер від сухот в ранньому віці тридцяти семи років.

Як віртуоз, Феска належить кращих майстрів німецької скрипкової школи. Його твори — яскраві зразки класичного стилю. Серед його творів виділяються квартети для струнних інструментів; три симфонії (№ 1 в Е, тв. 6 ;. № 2 в D, тв. 10 ;. № 3 в D, тв. 13), які разом з камерними творами досі є в каталозі Augener. Його перу належать дві опери — «Кантемир», «Омар і Лейла». Він також написав кілька церковних творів, а також численних пісень і вокальних квартетів.

Син Фредеріка Ернста Фески Олександр також став композитором.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б SNAC — 2010.
  3. а б Find a Grave — 1996.
  4. Archivio Storico Ricordi — 1808.

Джерела[ред. | ред. код]