Фріц Крейслер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фріц Крейслер
Fritz Kreisler
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 2 лютого 1875(1875-02-02)
Місце народження Відень
Дата смерті 29 січня 1962(1962-01-29) (86 років)
Місце смерті Нью-Йорк
Поховання Вудлон
Роки активності 1903-1950
Громадянство Австро-Угорщина, США
Національність наполовину єврей,наполовину німець
Професія композитор, скрипаль
Освіта Віденський університет музики й виконавського мистецтва
Вчителі Lambert Massartd
Інструменти скрипка
Жанр класична музика
Лейбли RCA Victor[d]
Нагороди
Автограф
CMNS: Файли у Вікісховищі

Фріц Крейслер (точніше: Крайслер; нім. Fritz Kreisler; 2 лютого 1875, Відень — 29 січня 1962, Нью-Йорк) — австрійський композитор і скрипаль.

Біографія[ред. | ред. код]

Крейслер народився 1875 року у Відні. Його батько був лікарем, євреєм за національністю, а мати — німкеня. Фріц був хрещений у дванадцять років. Здобував освіту у Віденській консерваторії, де його викладачами були Антон Брукнер і Йозеф Гельмесберґер (вступив туди в сім років, хоча для вступу необхідно було мати не менше чотирнадцяти: для Крейслера зробили виняток[1]), і в Паризькій консерваторії, де навчався в Лео Деліба й Ламбера Массара[en]. У 1887 році Крейслер отримав першу премію на випускному іспиті, після чого вирішив почати самостійну творчу кар'єру.

Дебют музиканта у США відбувся 10 листопада 1888 року. У 18891890 Крейслер здійснив концертний тур Сполученими Штатами разом із піаністом Моріцом Розенталем. Публіка визнала його талант, але були думки, що молодому музиканту не вистачає освіти[1]. Після повернення до Австрії поступив до гімназії, після її закінчення два роки вчився на медичному відділенні університету; служив в армії в 1895—1896 роках. Невдовзі Крейслер остаточно вирішив професійно зайнятися музикою. У 1896 році він намагався вступити до оркестру Віденської придворної опери, але не пройшов конкурс, тому розпочав сольну кар'єру.

У 1899 році Фріц Крейслер вперше виступив з Берлінським філармонічним оркестром під керівництвом Артура Нікіша. Наступні кілька років він гастролював у США, де отримав визнання; 12 травня 1902 року вперше виступив у Лондоні[2]. У 1904 році отримав золоту медаль Лондонського філармонічного товариства[2]. Того ж року англійський композитор Едвард Елґар присвятив Крейслеру свій Скрипковий концерт, який той уперше виконав у 1910 році[2].

1914 року, коли почалася Перша світова війна, Крейслер кілька місяців служив в австрійській армії, але отримав поранення і не міг продовжувати військову службу, тому уже в жовтні був демобілізований. Після цього скрипаль повернувся до США, де жив до війни. У 1924 році він переїхав до Європи: спочатку до Німеччини, а з 1938 року жив у Франції, отримав там французьке громадянство[2].

У 1939 році у зв'язку із початком Другої світової війни переїхав до Сполучених Штатів, 1943 року отримав американське громадянство. У 1941 році він потрапив в автокатастрофу, але швидко одужав і повернувся до активної діяльності, продовжував давати концерти до 1950 року[2]. Крейслер колекціонував рідкісні книжки і старовинні скрипки[1], але продав колекцію скрипок, залишивши собі один екземпляр авторства Жана-Батіста Війома. Перед смертю скрипаль потрапив у ще одну автокатастрофу, в результаті якої осліп та оглух. Помер 1962 року, похований в Нью-Йорку.

Творчість[ред. | ред. код]

Фріц Крейслер є автором 4 оперет, численних композицій для скрипки і фортепіано, як оригінальних, так і транскрипцій інших авторів і власних каденцій до скрипкових концертів західноєвропейських авторів, а також низки вокальних творів, творів для віолончелі і фортепіано та струнного квартету.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Fritz Kreisler [Архівовано 14 листопада 2021 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. а б в г д Legendary Violinists. Fritz Kreisler [Архівовано 29 липня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)