Халонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ха Лонг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бухта Халонг
в'єт. vịnh Hạ Long
Ha Long Bay [1]
Світова спадщина
Бухта Халонг
20°54′00″ пн. ш. 107°12′01″ сх. д. / 20.90000° пн. ш. 107.20028° сх. д. / 20.90000; 107.20028
Країна В'єтнам В'єтнам
Тип Природний
Об'єкт № 672
Регіон Азія і Океанія
Зареєстровано: 1994 (18 сесія)
Внесено зміни 2000
Халонг (В'єтнам)
Халонг
Бухта Халонг на карті В'єтнаму

Мапа
CMNS: Халонг у Вікісховищі

Халонг (в'єт. vịnh Hạ Long) — бухта в Тонкінській затоці Південнокитайського моря. Об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО.

Бухта включає в себе близько 2000 островів (989 з них мають власні імена), а також невеликі скелі, кручі та печери. Площа її становить близько 1500 км2. Як наземний, так і підводний світ характеризується високою біорізноманітністю.

Халонг перекладається як «там, де дракон занурився в море». За легендою, острова затоки Халонг були створений великим драконом. Він завжди жив у горах, коли ж він вийшов, то продовбав хвостом долини і лощини різноманітної форми. Після його занурення в море, місця, викопані його хвостом, заповнилися водою, і залишилися тільки маленькі острівці землі. Місцеві жителі і до цього дня говорять, що в затоці живе дракон.

Найцивілізованішим островом в затоці по праву можна вважати Туантяу. Саме тут розташовується колишня резиденція Хо Ші Міна. До того ж очікується будівництво на острові курортного комплексу. Катба — найбільший острів у бухті Халонг. Близько половини острова в 1986 році була оголошена національним парком. На острові є безліч озер, водоспадів і гротів, прибережні коралові рифи. Найбільш відомими печерами в бухті Халонг є Пеліканяча (в'єт. hang Bồ Nâu), Дівоча (в'єт. hang Trinh Nữ) і Небесний Палац (в'єт. Động Thiên Cung). Також відомий грот Барабан (в'єт. hang Trống), який отримав свою назву через звуки барабанного бою, що лунають з нього при поривах вітру. Найкрасивішою вважається Печера Дерев'яних Кілків (в'єт. hang Đầu Gỗ).

Бухта Халонг внесена до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат затоки тропічний, вологий, із двома сезонами: гарячий і вологий влітку, та сухий і холодний зимою. Середня температура від 15 до 25 °C, а річна кількість опадів становить від 2000 мм і 2200 мм. Бухта Халонг має типову добову систему припливів (амплітуда коливань припливів 3,5—4 м). Солоності від 31 до 34,5 ‰ у сухий сезон і нижче в дощовий сезон.

Населення[ред. | ред. код]

Плаваюче рибальське селище

Спільнота близько 1600 осіб мешкає у бухті в рибальських селищах: Киаван (в'єт. Cửa Vạn), Баханг (в'єт. Ba Hang), Капзе (в'єт. Cặp Dè), комуна Хунгтханг (в'єт. Hùng Thắng), та у місті Халонг. Вони живуть у човнах та плавучих будинках та існують, займаючись рибальством і вирощування морської фауни.

Транспорт[ред. | ред. код]

Острови в бухті: «Дракон», «Вітрило», «Човен», Зеу, Хоанг Са, Труонг Са, Нгоквунг (в'єт. Ngọc Vừng) і Туантяу (в'єт. Tuần Châu), зв′язані між собою човновим і катерним транспортом. Маршрути починаються в портах Байчау і Хонгей.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

У 1962 році В'єтнамське Міністерство культури, спорту і туризму визнало бухту Халонг «Уславленою національною ландшафтною пам'яткою».

Бухта була вперше включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО у 1994 році на знак визнання її видатної, беззаперечної естетичної цінності. У 2000 році Комітет всесвітньої спадщини додатково відзначив Халонг за видатні геологічні та геоморфологічні значення.

У 2009 році всесвітня програма «Сім нових чудес світу» включила Халонг до списку кандидатур семи природних чудес світу.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]