Хабабаш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хабабаш
Давньоєгипетський фараон
Правління 338 — 336 до н. е.
Попередник Артаксеркс IV
Наступник Дарій III
Народився 4 століття до н. е.
Династія
XXXI династія

Хабабаш- фараон давнього Єгипту, який керував державою в кінці 338–336 роках до н. е.

Про нього нічого не повідомляють античні автори, але він згадується в доволі значній кількості єгипетських текстів. Мабуть, Хабабаш був нубійським князем з Південного Єгипту, якому на деякий час вдалося встановити свою владу в Єгипті. Тронне ім'я Хабабаша — Сененсетепенптах («Подоба Танена, обранець Птаха») — вказує на коронацію в Мемфісі. В одному написі його назвали «сином сонця».

В 330 роках до н. е. Хабабаш очолив воєнний похід в царство Куш. Похід був дуже невдалим — Хабабаш був розбитий фараоном Настасеном, про що свідчить стела, яка зберігається в Берлінському музеї[1].

Стела сатрапів свідчить про те, що на другому році свого правління Хабабаш інспектував укріплення в Дельті, щоб відбити майбутній напад персів. Згідно того ж джерела Хабабаш повелів вернути храму Буто землі, які були раніш конфісковані перським царем. Хабабаш був, мабуть, переможений Дарієм III, і Єгипет знову був підкорений персами. Подальша доля Хабабаша невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тураев Б.А. История древнего Востока
  • Эрлихман В.В. Правители мира

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fage, J.D. & Roland Oliver (1975). The Cambridge History of Africa Volume 2: From C.500 BC to AD1050. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 858 Pages. ISBN 0-521-21592-7. Page 225.