Хармс Данило Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хармс Данило Іванович
рос. Даниил Иванович Ювачёв
Псевдонім Хармс і Daniil Charms
Народився 17 (30) грудня 1905[1][2][…]
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Помер 2 лютого 1942(1942-02-02)[1][2][…] (36 років)
Ленінград, РРФСР, СРСР
Країна  Російська імперія[5]
 СРСР
Діяльність письменник, драматург, дитячий письменник, поет, письменник наукової фантастики, прозаїк, сатирик
Сфера роботи сценічне мистецтво
Alma mater Петрішулеd
Мова творів російська
Роки активності з 1925
Жанр проза, драма, трактат і вірш[d]
Magnum opus The Old Womand, Єлизавета Бамd і Випадкиd
Членство ОБЕРІУ
Батько Ювачов Іван Павловичd
У шлюбі з Marina Vladimirovna Durnovod
Автограф

CMNS: Хармс Данило Іванович у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Ха́рмс Дани́ло Іва́нович (справжнє прізвище Ювачов) (нар. 17 (30) грудня 1905, Санкт-Петербург — пом. 2 лютого 1942, Ленінград) — радянський письменник і поет, прозаїк, драматург. Член об'єднання ОБЕРІУ.

Життєпис[ред. | ред. код]

Данило Ювачов народився 17 (30) грудня 1905 року в Санкт-Петербурзі, в родині Івана Ювачова, колишнього ув'язненого, революціонера-народовольця, засланого на Сахалін, який став віруючим і зайнявся там релігійною філософією. Батько Хармса був знайомим Чехова, Толстого, Волошина і Миколи Морозова.

Данило Ювачов навчався в привілейованій німецькій школі Петрішуле. 1924 року вступив до Ленінградського електротехнікуму, але незабаром був змушений його залишити.

Хармс-літератор сформувався в 1920-их роках, наслідуючи футуристів: Хлєбнікова, Труфанова і Олексія Кручоних. Найперший зі збережених віршів Данила Хармса датований 1922 роком. Вперше опублікувався Хармс в 1926, в альманасі «Збори віршів»[6] Всеросійського Союзу поетів, куди був прийнятий у березні того ж року на підставі поданих віршованих творів, два з яких («Випадок на залізниці» та «Вірш Петра Яшкіна-комуніста») вдалося надрукувати в малотиражних збірках Союзу; тоді ж і був закріплений псевдонім Хармс. (Псевдонімів у Ювачова було багато, і він граючись міняв їх: Ххармс, Хаармсъ, Дандан, Чармс, Карл Іванович Шустерлінг та ін. Одначе саме псевдонім «Хармс» з його амбівалентністю (від французького «charme» — «шарм, чарівність» і від англійської «harm» — «шкода») найбільш точно відображав суть ставлення письменника до життя і творчості.)

У 1925 році Ювачов познайомився з поетичним і філософським гуртком «Чинари», куди входили Олександр Введенський, Леонід Липавський, Яків Друскін та інші. З 1926 Хармс активно намагається організувати сили «лівих» письменників та художників Ленінграда, створюючи недовговічні організації «Радікс», «Лівий фланг». З 1928 Хармс пише для дитячого журналу «Чиж». Тоді ж він стає одним із засновників авангардної поетичної та художньої групи «Об'єднання реального мистецтва» (рос. ОБЭРИУ), в 1928 році провівши знаменитий вечір «Три лівих години», де була представлена ​​і абсурдистська п'єса Хармса «Єлизавета Бам». Твори оберіутів газета «Зміна» розцінила у квітні 1930 як «поезію класового ворога», і з 1932 року діяльність «Об'єднання реального мистецтва» в колишньому складі фактично припиняється.

У грудні 1931 року Хармс разом із низкою інших оберіутів заарештований, звинувачений в антирадянській діяльності (при цьому йому інкримінувалися і тексти творів) і засуджений 21 березня 1932 колегією ОДПУ до трьох років виправних таборів (в тексті вироку вжито термін «концтабір»). У результаті вирок був 23 травня 1932 замінений висилкою («мінус 12»), і поет вирушив до Курська, де пробув до листопада, потім йому вдалося повернутися до Ленінграду.

Після повернення із заслання Хармс продовжує спілкуватися з однодумцями, співпрацює у дитячих журналах «Їжак», «Цвіркун» і «Жовтенята», друкує близько 20 дитячих книг, які писалися виключно для заробітку і особливого значення Хармс їм не надавав. Відомий дитячий письменник («Іван Іванич Самовар» та ін.). Після публікації в 1937 році в дитячому журналі вірша «З будинку вийшов чоловік з палицею і мішком», який «з тієї пори зник», деякий час Хармса не друкують, що ставить його з дружиною Мариною Маліч на грань голодної смерті.

Пізніше Хармс відійшов від поезії, він пише безліч коротких історій, театральних сценок і віршів для дорослих, які за життя не публікувалися. У цей період створюються цикл мініатюр «Випадки», «Сцени», повість «Стара».

У серпні 1941 Хармс був знову заарештований за «поразницькі висловлювання». Пройшов через камеру тортур. Щоб уникнути розстрілу, симулював божевілля. Помер Данило Хармс 2 лютого 1942, під час блокади Ленінграда, від голоду, у відділенні психіатрії тюремної лікарні. У 1956 році реабілітований, і його оригінальні твори почали поступово повертатися до читачів.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • 6766 Хармс — астероїд, названий на честь письменника[7].
  • В рамках фестивалю, присвяченого 100-річному ювілею Хармса було встановлено два пам'ятники біля села Веретьєво Московської області. «Одна з конструкцій являє собою металевий стовп з „головою“ Хармса нагорі. Доповнює композицію „потік“ падаючих зверху бабусь — персонажів одного з творів літератора. Автором роботи став скульптор Павлов. Ідея іншого пам'ятника належить київському художнику Столбченко. На тлі сонця з променями встановили стилізовані лаву і триногий столик. А опори столу — фігурки хармсовських персонажів, перевернутих догори дригом.»[8]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У грудні 2021 року вчителька Санкт-Петербурзької гімназії № 168 Серафіма Саприкіна була примушена адміністрацією до звільнення за читання віршів Данила Хармса десятикласникам[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #118520199 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. Большая российская энциклопедияМосква: Большая российская энциклопедия, 2004.
  4. SNAC — 2010.
  5. Jeugdliteratuur.org
  6. на рос.:Хармс Д. Повне зібрання творів в 3-х томах / Під ред. В.Сажина. — СПб.: Академічний проект, 1997.
  7. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.
  8. на рос.: У Підмосков'ї з'явився пам'ятник Хармсу // Московський комсомолець, 30 вересня 2005.
  9. Песков призвал перепроверить данные об увольнении учительницы из-за стихов Хармса.— Интерфакс, 07 февраля

Джерела[ред. | ред. код]