Хафізулла Амін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хафізулла Амін
пушту حفيظ الله امين
Прапор
Прапор
2-й Генеральний секретар ЦК НДПА
16 вересня — 27 грудня 1979 року
Попередник: Нур Мухаммед Таракі
Наступник: Бабрак Кармаль
2-й Голова Революційної ради Афганістану
16 вересня — 27 грудня 1979 року
Попередник: Нур Мухаммед Таракі
Наступник: Бабрак Кармаль
3-й Міністр оборони Афганістану
28 липня — 27 грудня 1979 року
Попередник: Мухаммед Аслам Ватанджар
Наступник: Мухаммед Рафі
13-й Прем'єр-міністр Афганістану
29 березня — 27 грудня 1979 року
Попередник: Нур Мухаммед Таракі
Наступник: Бабрак Кармаль
Міністр закордонних справ Афганістану
1 травня 1978 — 28 липня 1979 року
Попередник: Мухаммед Дауд Хан
Наступник: Шах Валі
 
Народження: 1 серпня 1929(1929-08-01)[1]
Пагман, Королівство Афганістан
Смерть: 27 грудня 1979(1979-12-27)[1] (50 років)
Тадж-Бек, Демократична Республіка Афганістан
Причина смерті: вогнепальне поранення
Поховання: Тадж-Бек
Країна: Афганістан
Релігія: іслам
Освіта: Колумбійський університет і Тічерс-Коледжd
Партія: Народно-демократична партія Афганістану

Хафізулла Амін (1 серпня 1929(1929-08-01), Пагман, Королівство Афганістан — 27 грудня 1979(1979-12-27), Тадж-Бек, Демократична Республіка Афганістан) — президент Афганістану (вересень—грудень 1979) до радянського вторгнення, вбитий інтервентами.

Упродовж 104 днів свого правління Амін проводив політику пуштунізації країни[2] та зближення із Пакистаном і США[джерело не вказане 4390 днів].

Ранні роки життя[ред. | ред. код]

Хафізулла Амін народився в пуштунській родині в Пагмані. Закінчивши Кабульський університет, він продовжив навчання в Колумбійському університеті в США.[3]. Після повернення до Афганістану працював учителем. Незабаром він приєднався до лав Народної демократичної партії Афганістану (НДПА) і став одним із активних членів марксистської фракції Хальк.

Амін очолив революцію 1978 року, яка змістила Мохаммеда Дауд Хана. Після вбивства Дауда НДПА захопила владу і президентом став Нур Мухаммед Таракі, а Хафізулла Амін та Бабрак Кармаль отримали пости заступників прем'єр-міністра[4]. Спроба провести марксистсько-ленінські реформи призвела до опору й заворушень.

В лютому 1979 року був убитий посол США Адольф Дабс. Фракція Хальк стала брати гору над фракцією Парчам, і Кармаля вислали в Європу. В березні Амін отримав посаду прем'єр-міністра, хоча Таракі ще зберігав за собою інші посади. Проте сум'яття продовжувалося, і режим був змушений прохати допомоги в Радянського Союзу. На зустрічі Таракі з Леонідом Брежнєвим було досягнуто рішення усунути Аміна від влади.

Захоплення влади[ред. | ред. код]

Повернувшись у Кабул, Таракі попросив Аміна зустрітися з ним, на що той погодився при умові гарантій безпеки з боку радянського посла Олександра Пузанова. Коли Амін прибув до президентського палацу, зав'язалася перестрілка. Амін повернувся неушкодженим, а потім знову приїхав до палацу зі своїми прибічниками, й за допомогою охоронців палацу схопив Таракі.

14 версня 1979 Амін взяв уряд під контроль. Через кілька днів було оголошено, що Таракі помер від хвороби, якої саме не повідомлялося.

Правління[ред. | ред. код]

Правління Таракі відзначалося жорстокими чистками[5]. Радянські джерела повідомляли, що приблизно 500 членів НДПА розпрощалися з життям[джерело не вказане 4390 днів]. Для придушення заворушень Амін склав список із 18 тис. осіб, яких стратили за участь у змові з метою вбивства Таракі.

Амін не користувався популярністю. Він не забарився нажити собі численних ворогів — родичів страчених. Всі члени НДПА жили під страхом за своє життя. В цей період чимало афганців втекли до Ірану й Пакистану й почали організовувати рух проти атеїстичного режиму невірних, що захопив владу при підтримці СРСР. Пізніше, після радянського вторгнення західні джерела оголосили ці групи борцями за свободу.

В середині листопада 1979 року Амін розпочав широку військову кампанію проти Саїда Карама в провінції Пактія. Наступ був успішним, було знищено понад 1000 бійців опору, їхні родичі та прибічники змушені були втікати до Пакистану. Села, що допомагали заколотникам, зникли з лиця Землі.

Амін робив спроби змінити режим, який чимало афганців вважали антиісламським, обіцяючи більше релігійних свобод, згадуючи ім'я Аллаха в своїх промовах, і оголосивши про те, що революція була цілком і повністю здійснена на принципах ісламу. Проте афганці звинувачували Аміна в жорстких заходах, а Радянський Союз, збентежений долею своїх немалих капіталовкладень в Афганістані, збільшив кількість радників.

Смерть[ред. | ред. код]

Амін також почав шукати міжнародної підтримки в Пакистані та США[джерело не вказане 4390 днів], нехтуючи порадами з Москви[джерело не вказане 4390 днів]. Врешті-решт компартійне керівництво Радянського Союзу не стерпіло такої незалежної політики[джерело не вказане 4390 днів] і 27 грудня 1979 здійснив вторгнення, під час якого силами спецпідрозділів КДБ СРСР Аміна вбито в своєму палаці. Разом з Аміном загинули всі члени його сім'ї, разом із жінками й дітьми, а також усі присутні на той момент у палаці урядовці. Розстрілу в палаці передувала спроба отруїти Аміна на бенкеті за день до цього таємними агентами КДБ у складі президентської прислуги — кухарів.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopædia Britannica
  2. Andrei Zagorski. Lessons from Soviet Experiences of Socialist Modernisation in Afghanistan (1978–89)//AFGHANISTAN:MISSION IMPOSSIBLE? /ESF WORKING PAPER NO. 25 APRIL 2007. — P. 14—22 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 грудня 2021. Процитовано 12 грудня 2021.
  3. OLEG KALUGIN. How We Invaded Afghanistan. Архів оригіналу за 6 липня 2013. Процитовано 9 квітня 2010.
  4. Ed 2002 43rd, Taylor & Francis Group. The Europa World Year Book 2003. Google Books. Архів оригіналу за 29 червня 2019. Процитовано 23 березня 2009.
  5. https://bintel.org.ua/uncategorized/afhanistan_na_porozi_velykykh_zmin/

Література[ред. | ред. код]