Хіросі Йосіда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хиросі Єсида)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хіросі Йосіда
яп. 吉田

Народження 19 вересня 1876(1876-09-19)[1][2]
Куруме, Префектура Фукуока, Японія
Смерть 5 квітня 1950(1950-04-05)[2] (73 роки)
  Shimo-Ochiaid, Район Шінджюку, Токіо, Японія[3]
(старість[d][3])
Національність японці[2]
Країна  Японія[2]
Навчання Fukuoka Prefectural Shuyukan High Schoold
Діяльність художник-гравер, художник
Напрямок Син-Ханга і Yōgad
Вчитель Tamura Sōryūd[3] і Koyama Shōtarōd[3]
Член Meiji Fine Arts Societyd[3] і Taiheiyo Art Associationd[3]
У шлюбі з Fujio Yoshidad
Діти Hodaka Yoshidad і Тоші Йошіда
Родичі Kasaburō Yoshidad і Rui Yoshidad
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національний музей світових культурd[2], Австралійський національний морський музей, Рейксмузей[4], Британський музей, Клівлендський музей мистецтв, Детройтський інститут мистецтв, Художній музей Сієтла, Музей мистецтв Толедо, Рінглінг музей, Гарвардський художній музей, Arthur M. Sackler Museumd, Токійський національний музей, Бостонський музей образотворчих мистецтв і Print Collectiond[5]

CMNS: Хіросі Йосіда у Вікісховищі
1949

Хіросі Йосіда (яп. 吉田博, 1876, Куруме, Фукуока — 1950) — японський художник і графік.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в місті Куруме, Фукуока, на острові Кюсю. художні здібності хлопчика підтримував вітчим, котрий був викладачем у державній школі. В 19 років парубка відправили в Токіо, в майстерню художника Тамура Сорію, викладача і прихильника західноєвропейського живопису. Потім він перейшов до Кояма Сотаро, у якого стажувався ще три роки.

До 1899 року вже мав декілька творів, які і продемонстрував на його першій виставці в Сполучених Штатах в місті Детройт. В пошуках нових тем і самоосвіти здійснив декілька подорожей в Сполучених Штатах, де відвідав Провіденс (Род Айленд), Бостон, (Масачузетс), Вашингтон, а також подорож в Західну Європу. 1920 року художник представив свою першу гравюру відомому японському видавцю Ватанабе Шоцабуро (1885-1962), котрий роками підтримував діячів «Нової гравюри» (Син-Ханга). Співпрацював із видавцем приблизно три роки, і перервав зв'язок через землетрус 1 вересня 1923 року, такі часті в Японії.

1925 року Хіросі Йосіда відкрив власну студію і друкарню. Поступово митець відходив від настанов і «Нової гравюри», і Сосаку Ханга, створивши практично власний напрямок в японській гравюрі. Теми гравюр Хіросі Йосіда не замкнені на японських краєвидах, а мають інтернаціональне спрямування. Так, він має цикл творів, присвячених національним паркам Сполучених Штатів, Швейцарських Альп, зображенням Тадж Махала, Пакистану, Афганістану, Сінгапуру.

Сини і невістки митця теж стали художниками і створили родинне художнє виробництво, незважаючи на різну власну обдарованість і різні жанри, в яких працювали.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]