Християнські демократи і фламандці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Християнські демократи і фламандці
Країна  Бельгія[1]
Голова партії Sammy Mahdid
Дата заснування 1968[1]
Ідеологія християнська демократія
Кількість членів  56 746
Офіційний сайт cdenv.be

Християнські демократи і фламандці (нід. Christen-Democratisch en Vlaams, CD&V) — бельгійська фламандська християнсько-демократична політична партія. Партія була створена у 2001 році. Партія має 17 місць із 150 у Палаті представників Федерального парламенту Бельгії. Партія входить до Європейської народної партії.

Історія[ред. | ред. код]

Джерела виникнення[ред. | ред. код]

Перша Католицька партія (Katholieke Partij) у Бельгії заснована в 1869 році під назвою Verbond van Katholieke Kringen en der Conservatieve Verenigingen (Асоціація католицьких груп та консервативних організацій). З 1884 по 1918 рік католицька партія, на чолі з Чарльзом Весті мала абсолютну більшість у парламенті і в уряді. У 1921 році партія стала називатися Katholieke Unie van arbeiders, burgers, middenstanders en landbouwers (Католицький союз робітників, громадян, фермерів і ремісників). У 1936 році Католицький союз (Katholieke Unie) був перейменований у Католицький блок (Katholieke Blok).

У серпні 1945 року було засновано Christelijke Volkspartij CVP (Християнська народна партія), яка пізніше розпалася на фламандську та валлонську партії.

Сучасна партія[ред. | ред. код]

У 2001 році партія стала називатися в Християнські демократи і фламандці (CD&V). Партію очолював Стефан де Клерк.

З 2008 року прем'єр-міністрами Бельгії були представники партії Герман ван Ромпей та Ів Летерм.

На виборах до Європарламенту у 2009 році партія отримала 3 місця. На парламентських виборах у 2010 році партія отримала 707.986 голосів та 17 місць.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. а б https://www.odis.be/lnk/OR_4189