Хутровик (Тисмениця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Хутровик» (Тисмениця)
Повна назва Футбольний клуб
«Хутровик» (Тисмениця)
Засновано 1951, відновлено 2011
Розформовано 2009
Населений пункт Тисмениця, Україна Україна
Стадіон «Хутровик» (Тисмениця)
Головний тренер Петро Данилюк
Ліга Першість Івано-Франківської області
2022/23 8-е місце
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Хутровик» — український футбольний клуб з міста Тисмениці Івано-Франківської області. У 1990-х роках п'ять сезонів змагався у першостях і кубкових змаганнях серед професійних футбольних колективів України. Від 1999 року (з невеликими перервами) виступає у чемпіонаті Івано-Франківської області.[1]

Хронологія назв[ред. | ред. код]

  • 19511952: «Спартак»
  • 19531957: «Червоний прапор»
  • 19581996: «Хутровик»
  • 19961998: ФК «Тисмениця»
  • 1999— : «Хутровик»
Стадіон «Хутровик» в Тисмениці

Історія[ред. | ред. код]

Активізація спортивного життя в Тисмениці у повоєнний період припадає на початок 1950-х. У 1951 році для участі в обласній першості після невеликої перерви в місті було відновлено футбольну команду, яка носила назву «Спартак». Водночас власну футбольну дружину «Іскра» створили й на місцевій хутровій фабриці. Відтак у 1953 році керівництво Тисменицького району вирішило об’єднати зусилля спортсменів цих двох колективів, організувавши одну команду «Червоний прапор». Такий організаційний крок позитивно позначився на змагальному потенціалі новоствореного клубу. Вже у своєму дебютному сезоні тисменицькі футболісти перемогли спочатку у зональній обласній першості другої групи (ліги), а після цього й у фінальному турнірі, виборовши путівку у перший футбольний дивізіон Станіславщини.

У 1957 році з ініціативи керівника Тисменицького районного комітету фізичної культури Богдана Лишеги футбольну команду «Червоний прапор» було перейменовано в «Хутровик», позаяк вона передавалася на баланс місцевої хутрової фабрики,.

Надалі протягом всього радянського періоду своєї історії, що залишався (за винятком 1979-1985 років), «Хутровик» незмінно представляв Тисменицю у 1-ій лізі чемпіонату Івано-Франківської області. У ту пору найвищим досягненням команди на обласному рівні стало 4-е місце в першості 1966 року. Водночас футболісти-хутровики періодично, і не без локальних успіхів, брали участь у різноманітних галузевих змаганнях. Для прикладу, в сезоні 1960-го «Хутровик» став срібним призером зонального футбольного турніру серед виробничих колективів Станіславської, Львівської та Закарпатської областей, що перебували у віданні Раднаргоспу легкої промисловості. На цьому етапі існування незмінним наставником тисменицької команди аж до 1978 року був Микола Монюк.

Наступний етап в біографії «Хутровика», який припадає на добу незалежної України, був характерний як небаченими до цього злетами провінційного колективу, так і прикрими падіннями. У 1992 році тисменицький клуб вперше в своїй історії став чемпіоном Івано-Франківської області[2] та здобув право на участь у наступному сезоні 1992/1993 років у аматорській першості України. У цих змаганнях «Хутровик» став переможцем своєї зони і оформив перепустку в перехідну лігу українського футболу. Окрім того, нападник Сергій Турянський за результатами зональних змагань з 12 м’ячами став найкращим голеадором.[3]

У сезоні 1993/1994 команда «Хутровик» в турнірі перехідної ліги посіла 9 позицію серед 18 клубів. У наступному сезоні 1994/1995 вже в чемпіонаті третьої ліги (так було перейменовано колишню перехідну лігу) «Хутровик» продемонстрував ще більший прогрес в своїх виступах, ставши бронзовим призером серед 22 команд.

Внаслідок чергових організаційних реформ у вітчизняному футболі в сезоні 1995/1996 років третя ліга була ліквідована. Натомість сформовано дві групи в другій лізі, в одній з яких і стартував «Хутровик». Його футболісти, як і роком раніше, знову зійшли на третю сходинку п’єдесталу пошани першості (група «А»).

У 1996 році головний спонсор клубу виробниче хутрове об'єднання «Тисмениця» припинило фінансування команди, що призвело до перейменування футбольного колективу. Відтак, починаючи з чемпіонату 1996-1997 років, команда на професійному рівні виступала під новою назвою – ФК «Тисмениця». Тисменичани в цьому сезоні знову стають третіми в друголігових змаганнях своєї групи, а Орест Атаманчук – кращим бомбардиром групи «А» (11 голів у 27 матчах).

Наступний сезон 1997/1998 років став останнім для тисменицького клубу в статусі професійного. ФК «Тисмениця» посів передостаннє 17-е місце у турнірі другої ліги групи «А». Згідно регламенту команда була вимушена відстоювати право на подальше збереження свого місця в лізі у перехідних іграх. І хоча за сумою двох матчів проти самбірського «Променя» футболісти ФК «Тисмениці» виявилися сильнішими (3:0; 1:1), чим підтвердили своє право залишитися серед професіоналів й надалі, через фінансову скруту на старт чергової першості клуб не вийшов[4].

У 1990-х тисменицькі футболісти також були неодноразовими учасниками розіграшів Кубка України. Загалом команда взяла участь в 5 кубкових турнірах (13 матчів): здобула в них 6 перемог, 3 поєдинки звела внічию і в 4 програла. Найкращими досягненнями в Кубку України двічі стало проходження до стадій 1/16 фіналу в розіграшах 1994/1995 і 1995/1996 років, у яких подальшу ходу хутровиків зупинили тільки вищолігові клуби – відповідно «Таврія» (Сімферополь) і «Нива» (Тернопіль).

Згадані успіхи «Хутровика» на всеукраїнській арені стали можливими завдяки достатньо стабільному фінансуванню команди її спонсорами протягом тривалого часу, а також його перебуванню в якості фарм-клубу івано-франківського «Прикарпаття».

Після втрати статусу професійного клубу тисменицька команда з 1999 року поновила свою участь в аматорському чемпіонаті Івано-Франківської області, попередньо повернувши собі традиційну назву «Хутровик». Особливих успіхів у наступне десятиріччя футболісти Тисмениці не досягли. Більше того, у середині сезону 2009 року в команди виникли фінансові труднощі, через що вона знялася зі змагань обласного чемпіонату. У 2011 році «Хутровик» відновив свою участь в обласному друголіговому турнірі, посівши на фініші 4-е місце в підсумковій таблиці[5]. Відтоді команда продовжує виступати в другій за престижем лізі першості Івано-Франківщини.

Досягнення[ред. | ред. код]

На професійному рівні[ред. | ред. код]

На аматорському рівні[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Україна Атаманчук Орест

Україна Василів Зіновій

Україна Винник Володимир

Україна Думанський Ярослав

Україна Зуєнко Микола

Україна Костишин Юрій

Україна Крапивкін Ігор

Україна Ручкан Євген

Україна Москвін Валентин

Україна Петрик Василь

Україна Турянський Сергій

Україна Шулятицький Юрій

Легіонери Хутровика[ред. | ред. код]

Росія Беспалих Сергій

Латвія Лотков Олександр

Азербайджан Фізулі Мамедов

Тренери[ред. | ред. код]

Україна Думанський Ярослав

Україна Козін Віктор

Україна Пристай Микола

Попередня емблема клубу[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Друга ліга чемпіонату Івано-Франківщини 2008
  2. Архів чемпіонату та першості області 1992. http://ifff.if.ua Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 10 березня 2023.
  3. Валерко, Артур. 1992/93: підвищився в класі «Хутровик»... https://sportarena.com. Процитовано 10 березня 2023.
  4. Всі професійні команди Івано-Франківщини. https://bramki.at.ua Брамки: сайт-енциклопедія футболу Івано-Франківщини. Процитовано 10 березня 2023.
  5. Архів чемпіонату та першості області 2011. http://ifff.if.ua Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 10 березня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тисмениця / І. Андрухів, С. Гаврилюк. − Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2002. − С. 460-463. − ISBN 966-668-012-2.
  • Футбол Івано-Франківщини. – Коломия : АТ «Коломийська друкарня ім. Р. Шухевича», 1996. – С. 10-11.