Цвинтар на Збоїщах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цвинтар на Збоїщах
Арка цвинтаря
Арка цвинтаря
Арка цвинтаря
Інформація про цвинтар
49°52′26″ пн. ш. 24°03′26″ сх. д.H G O
Розташування Львів
Стан не зберігся
Адреса:
м. Львів, вулиця Мідна
Мапа

Цвинтар на Збоїщах. Карта розташування: Львів
Цвинтар на Збоїщах
Цвинтар на Збоїщах
Цвинтар на Збоїщах (Львів)

Цви́нтар на Збо́їщах (пол. Cmentarz na Zboiskach) — колишній сільський цвинтар підміського села Збоїща, яке 1963 року стало частиною Львова. Цвинтар містився на північно-східній околиці міста.

Історія[ред. | ред. код]

Цвинтар був заснований в межах колишнього підміського села Збоїща. У 1970-1980-х роках радянською владою цвинтар закритий для поховань, а 1987 року зруйнований остаточно через побудову Північного житлового масиву, проте територію цвинтаря не забудували.

Донині збереглася вхідна брама з залишками муру, біля якої знаходиться символічний пам'ятник, складений із залишків надмогильних плит та увінчаний залізним хрестом з таблицею, на якій текст: «Перехожий! Скинь шапку та поклонись останкам Збоїщанського цвинтару знищеного більшовиками 1987 року».

1990 року членами Студентського братства Львівського державного медичного інституту впорядковано цвинтар на Збоїщах та встановлений березовий хрест на місці поховання УССів. Також за сприяння братства відбулося перепоховання останків УССів[1]. Згодом, вже за часів незалежності, на території колишнього цвинтару було встановлено декілька символічних монументів: два з них — це пам'ятки братським могилам Українських Січових Стрільців та одна — братській могилі вояків УПА.

Короткий час на цвинтарі існувала братська могила польських вояків, загиблих у 1939 році, зруйнована пізніше радянською владою. Проте у роки незалежності віднайдено місце поховання польських вояків та встановлено на тому місці символічний пам'ятник, увінчаний дерев'яним хрестом та таблицею із написом: «Солдатам Війська Польського полеглим в обороні Вітчизни у вересні 1939 року».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. СБ Медуніверу. Впорядкування цвинтару УСС. sbl.org.ua. Архів оригіналу за 12 січня 2010. Процитовано 28 травня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]