Центральний банк Гамбії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральний банк Гамбії
Штаб-квартира Банжул
Дата заснування 1971 рік
Президент
(голова)
Amadou Colley
Країна  Гамбія
Вебсайт www.cbg.gm
Валюта Даласі

Центральний банк Гамбії (англ. Central bank of the Gambia) — центральний банк Республіки Гамбія.

Історія[ред. | ред. код]

До середини XIX століття основним платіжним засобом були раковини каурі. До кінця 80-х років XIX століття основним платіжним засобом стали срібні монети, в основному — французькі 5 франків.

У 1892 році Африканська банківська корпорація відкрила в Лагосі (Нігерія) своє відділення, на яке був покладений обов'язок по випуску в звернення в Гамбії британських грошей. У 1894 році цей обов'язок був переданий Банку Британської Західної Африки. В кінці 1917 року в Гамбії був почат випуск в обіг банкнот Західно-Африканської валютної ради (West African Currency Board), що знаходилася в Лондоні і здійснювала випуск західноафріканського фунта, — загальної валюти британських колоній в Західній Африці.

13 травня 1964 року була заснована і 1 жовтня того ж року почала операції Валютна рада Гамбії (Gambia Currency Board), що отримала право емісії фунта Гамбії.

1 вересня 1971 року почав операції Центральний банк Гамбії[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бутаков, 1987, с. 75—76.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бутаков Д.Д., Золотаренко Е.Д., Рыбалко Г.П. Валюты стран мира: Справочник / Под ред. С. М. Борисова, Г. П. Рыбалко, О. В. Можайскова. — 5-е изд., перераб. и доп. — М. : Финансы и статистика, 1987. — 383 с. — 55 000 прим.

Посилання[ред. | ред. код]