Центральний державний архів зарубіжної україніки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ)
Адреса: Україна, Київ, вул.Солом'янська, 24
Транспорт: ст. метро "Вокзальна" автобус № 198
Час роботи: понеділок - четвер 9:00-18:00, п'ятниця 9:00-16:45
Директор архіву: Мага Ірина Миколаївна

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ)

Адреса[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) був створений на виконання розпорядження КМУ "Про утворення Центрального державного електронного архіву України та Центрального державного архіву зарубіжної україніки" від 12 травня 2007 року № 279-р.[1] Архів створено, як координаційний центр з питань роботи з документами зарубіжної україніки, які зберігаються в інших державних архівах та архівних підрозділах організацій, громадських об’єднань та громадян. Пріоритетним напрямом архіву є організація передавання та повернення в Україну писемної історико-культурної спадщини зарубіжних українців та українських громад, введення до наукового, культурного та духовного обігу тих часток національної культурної спадщини, що зберігаються в Україні або були вивезені за її межі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 732 від 28 червня 2022 року «Про оптимізацію системи центральних державних архівів» у результаті злиття Центрального державного архіву громадських об’єднань України (ЦДАГО України) та Центрального державного архіву зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) 7 жовтня 2022 року було утворено Центральний державний архів громадських об’єднань та україніки (ЦДАГОУ), який визначено правонаступником центральних державних архівів, реорганізованих у результаті злиття.

Основні напрямки діяльності архіву[ред. | ред. код]

Працівниками архіву здійснюється робота по:

1. Формуванню Національного архівного фонду, його упорядкуванню та збереженню, створенню довідкового апарату до документів;

2. Реєстрації архівної україніки, що зберігається в зарубіжних та українських установах;

3. Інтенсивному використанню документальної інформації в науково-дослідній та просвітницькій діяльності та ін.

Одним із перших результатів міжнародного співробітництва у архівній сфері стало підписання між ЦДАЗУ та Державним літературно-меморіальним музеєм-заповідником М. О. Некрасова "Карабиха" (с. Карабиха Ярославської обл., Ярославского р-ну) договору про наміри щодо співробітництва з опрацювання документів відомого поета та перекладача М. М.Ушакова. ЦДАЗУ тісно співпрацює з Міністерством закордонних справ України, з Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон при Міністерстві культури і туризму України, бере участь в організаційних заходах міжнародних українських організацій [2]. Зокрема, світова українська спільнота була ознайомлена із напрямками діяльності ЦДАЗУ під час роботи Міжнародного конгресу "Діаспора як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті" (червень 2008 року, м. Львів) та IX Світового конгресу СКУ (серпень 2008 року, м.Київ). Разом з Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності та Дипломатичною академією України МЗС України, ЦДАЗУ узяв участь у організації та проведенні круглого столу "Повернення культурних цінностей в Україну" (11 лютого 2009р.).

Використання документів здійснюється архівом у багатьох напрямках: у статтях, на радіо та телебаченні, у тематичних виставках, під час лекцій для школярів та студентської молоді, на наукових та пресових конференціях, круглих столах та для інших організаційних заходів.

Фонди[ред. | ред. код]

Фонди архіву формуються за рахунок документів, що були в різні історичні часи вивезені за межі України чи створені за кордоном, але відбивають події історії України в її сучасних кордонах, або є історико-культурним надбанням зарубіжного українства, які на законних підставах надійшли в Україну і внесені до Національного архівного фонду.

До складу документів ЦДАЗУ України входять:

1. Оригінали і/або копії документів, що були в різні історичні періоди вивезені за кордон чи створені за кордоном, але відбивають події історії України в її сучасних кордонах;

2. Оригінали і/або копії документів, що є історико-культурним надбанням зарубіжного українства, які на законних підставах надійшли у власність України і внесені до Національного архівного фонду [3].

Фонди ЦДАЗУ поділяються на: архівні, бібліотечні та музейні.

На зберіганні ЦДАЗУ знаходиться 78 архівних фондів. Серед перших надходжень стала колекція документів діячів політичної та воєнної еміграції в Румунії міжвоєнного періоду, що надійшла від Ольги Андрич-Порохівської (Румунія) за сприяння МЗС України. Знаковою подією для ЦДАЗУ стало надходження на початку квітня 2008 року колекції документів із Словаччини, що висвітлюють життя та діяльність української еміграції у Чехословаччині у міжвоєнний та воєнний періоди та інші документи.

За роки існування архіву було сформовано шість  бібліотечних фондів, а саме: фонд  №1 – книги та періодичні видання, які надійшли до ЦДАЗУ разом з документами Пряшівської колекції (424 книги та 6 журналів); фонд № 2 – книги та періодичні видання, передані разом з документами фонду № 23 “Документи Українського Православного Братства імені Митрополита Василя Липківського на еміграції, зібрані родиною Валентина та Раїси Кохно (США)”  (716 книг, 274 жирнали та 861 газета);  фонд № 3 – книги та періодичні видання, які надійшли до ЦДАЗУ разом з документами фундації імені Олега Ольжича (4166 книг, 1865 журналів (1 спецвидання), 831 газета (32 річні підшивки)); фонд № 4 – Українсько-Американська фундація “Воля” (2268 книг, 1865 журналів (303 одиничні та 60 підшивок), 3 газети); фонд № 5 – колекція документів друкованих видань Павла Дорожинського  (1449 книг, 738 журналів (738 одиничні та 69 підшивок), 264 газети; фонд № 6 – ; загальнобібліотечний фонд Центрального державного архіву зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) (1981 книга, 3038 журналів, 408 газет). [4].

Всього на зберіганні в ЦДАЗУ знаходиться близько 200 музейних предметів. Музейні предмети, які є частиною архівних колекцій, становлять важливу та інтегральну частину української культурної спадщини, дозволяють більш детально відобразити життя та діяльність як українців закордоном в цілому, так і окремих установ та діячів. Зокрема, оригінали печаток та штампів українських установ, що діяли у Чехословаччині в міжвоєнний період (Союзу Визволення України, Гуртка приятелів Пласту при Союзі українських пластунів-емігрантів, Ліги Націй Східної Європи, Українського академічного комітету в Празі), добірка фотографій та негативів української діаспори, а також колекція відзнак, медалей та інших нагород (пропам’ятна відзнака до першої річниці вбивства С.Петлюри, воєнний хрест УНР) та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розпорядження КМУ "Про утворення ...", 2007.
  2. Центральний державний архів зарубіжної україніки: Перші кроки, 2008.
  3. "Положення Центральної державної установи ...", 2012.
  4. Перелік періодичних видань архівних та бібліотечних фондів ЦДАЗУ.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]