Церква святого Архистратига Михаїла (Новостав)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого Архистратига Михаїла
50°03′34″ пн. ш. 26°02′10″ сх. д. / 50.05944° пн. ш. 26.03611° сх. д. / 50.05944; 26.03611Координати: 50°03′34″ пн. ш. 26°02′10″ сх. д. / 50.05944° пн. ш. 26.03611° сх. д. / 50.05944; 26.03611
Країна Україна Україна
Місто с.Новостав
Шумський район
Тернопільська область
Конфесія

Православна церква України

Українська православна церква (Московський патріархат)
Єпископство Шумське благочиння Тернопільської єпархії ПЦУ
Тернопільської єпархії УПЦ (МП)
Тип церква
Тип будівлі Церква
Стиль дерев'яна архітектура
Початок будівництва 1862
Побудовано 1865
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення

Церква святого Архистратига Михаїла. Карта розташування: Україна
Церква святого Архистратига Михаїла
Церква святого Архистратига Михаїла
Церква святого Архистратига Михаїла (Україна)
Церква святого Архистратига Михаїла. Карта розташування: Тернопільська область
Церква святого Архистратига Михаїла
Церква святого Архистратига Михаїла
Церква святого Архистратига Михаїла (Тернопільська область)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Церква святого Архистратига Михаїла — чинна дерев'яна церква, пам'ятка архітектури місцевого значення, у селі Новостав Шумського району Тернопільщини. У церкві відбуваються почергові богослужіння парафій Шумського благочиння Тернопільської єпархії ПЦУ та Тернопільської єпархії УПЦ (МП).

Оголошена пам'яткою архітектури національного значення (охоронний номер 1602)[1].

Розташування[ред. | ред. код]

Церква святого Архистратига Михаїла розташована у центрі села Новостав, біля роздоріжжя, на горбку, в оточенні дерев.

Історія[ред. | ред. код]

На місці сучасної церкви існувала вже дерев'яна 1786 року побудова, але вона згоріла у 1862 році. У 1865 році парафіяни села власним коштом збудували нову церкву з дерева, яка, ймовірно, дуже подібна до знищеної церкви. Церква була філіальною, приписана до парафіяльної церкви у селі Шумбар.

Перехід з УПЦ МП до УПЦ КП[ред. | ред. код]

У 2014 році, після Революції Гідності, більшість парафіян у ході опитування висловилась за перехід до Київського патріархату. Так із 382 дорослих парафіян — 325 осіб висловились за перехід у юрисдикцію Української православної церкви Київського патріархату[2]. Після чого почався конфлікт за церкву між прихильниками Київського та Московського патріархатів[3].

15 травня 2014 року парафіяни подали звернення щодо реєстрації статуту громади у новій редакції у Тернопільську ОДА. 6 червня 2014 року голова ОДА підписав розпорядження про реєстрацію статуту громади у новій редакції[4]. Офіційно громада УПЦ (МП) перестала існувати, але де-факто продовжила діяти.

10 липня 2014 року прихильники Московського патріархату звернулись до Тернопільського обласного адміністративного суду з позовом проти ОДА та реєстраційної служби, проте муд не задовольнив їх вимоги[5].

15 березня 2016 року Львівський апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов громади Московського патріархату, відновивши її статус юридичної особи[6].

Тепер обидві громади служили надворі, а церква була опломбована[2]. Згодом парафіяни погодилися на почергові Богослужіння.

Архітектура[ред. | ред. код]

Церква тризрубна одноверха. Вівтар церкви орієнтований на південний схід, нава завершена низькою банею з ліхтарем та маківкою на вершечку. З півночі до вівтаря прибудована ризниця, з заходу при бабинці є невеликий присінок. Бічний вхід — з півдня до нави. Вікна в стінах церкви маленькі, майже всі тепер пластикові.

Дерев'яна двоярусна дзвіниця стоїть з південного сходу церкви. За одними даними збудована тоді ж коли і попередня церква, за іншими — постала разом з новою церквою. Тепер є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]