Церква святого Димитрія (Тернопіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого Димитрія (Тернопіль)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Тернопіль
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2004

Церква святого Димитрія в Тернополі — парафія і храм Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в Тернополі (деканат м. Тернополя — Центральний).

Історія церкви[ред. | ред. код]

Парафію утворено в 1998 році. Будівництво храму розпочалося зі зборів громади вулиць міста Тернопіль і вулиць села Великі Гаї: Микулинецька-бічна, Микулинецька, Молодіжна, Фестивальна, Підлісна Верхня і Підлісна, на яких запланували будувати храм на земельній ділянці, яка належить до с. Великі Гаї. Але згодом знову були збори громади, на яких вирішили будувати храм у зоні міста, де він тепер є. Цю ділянку виділила голова агрофірми «Поділля» Леся Дідоренко. У 1998 році міська рада дала дозвіл на будівництво храму.

У 1999 році на свято Різдва Христового на місці, де мав бути храм, було освячено хрест. У 1999 році на храмовий празник святого Димитрія єпископ Михаїл Сабрига освятив тимчасову каплицю для богослужінь і наріжний камінь під будову церкви. У каплиці богослужіння проходили до 2004 року.

У 2004 році в храмі першу Святу Літургію в день святого Володимира відслужив о. Йосиф Янішевський, парох церкви, зі своїми синами, священниками о. Володимиром і о. Андрієм. Архітектор — Михайло Нетриб'як.

Жертводавцями будівництва були вірні парафії, а також Андрій Дмитраш, Б. Воробійовський, Іван Дугка, Богдан Пришляк, Дмитро Довгополий, Володимир Берестянський, Володимир Чорний, Володимир Грицеляк, Володимир Шандрук, Юрій Левкович, Михайло Ремез, Ольга Костик, Катерина Палчинська, Антоніо Гвардієрі зі своєю родиною з Італії, Володимир Дубовський, Михайло Шеремета та ін. Син пароха о. Йосифа о. Володимир Янішевський організував збір коштів в Канаді.

У 2006 році владика Василій Семенюк освятив храм. Єпископські візитації парафії відбулися у 2006 році та у 2011 році, коли владика Василій Семенюк освятив іконостас.

Діють припарафіяльні: братство Матері Божої Неустанної Помочі, Українська молодь — Христові, Марійська і Вівтарна дружини, спільнота «Матері в молитві».

На території парафії є фігура Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Йосиф Янішевський (з 2009).

Джерела[ред. | ред. код]