Чахармахал і Бахтиарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чахармахал і Бахтіарі
Остан Ірану
استان چهارمحال و بختیاری
Розташування
Мапа Ірану з позначеною провінцією Курдістан
Статистика
Столиця: Шехре-Корд
Найбільші міста: Боруджен (50 тис.)
Фаррохшехр (30 тис.)
Фарсала (27 тис.)
Лордеган (24 тис.)
Нафшеджан (21 тис.)
Шахрекіан (18 тис.)
Саман (15 тис.)
Джунекан (15 тис.)
Фарадонбе (13 тис.)
Бен (12 тис.)
Гандоман (12 тис.)
Суршджан (12 тис.)
Бульдаджі (12 тис.)
Ардаль (10 тис.)
Площа: 16 332 км²
Населення (2005):
 • густота:
842 000
 • 51,6/км²
Кількість шагрестанів: 6
Часовий пояс: UTC+3:30
Мова(и): фарсі
Bakhtiari[en]
кашкайська
Мапа
Мапа

Чахармахал і Бахтіарі (перс. چهارمحال و بختیاری‎ — Cahârmahâl o Baxtiyâri) — один з 30 останів Ірану, розташований на південно-заході країни. Межує з останом Ісфахан на півночі і сході, з Хузестаном на заході і з останом Кохґілує і Боєрахмед на півдні. Населення — 842 000 осіб, площа — 16 300 км². Велика частина населення бахтіари, а також перси та кашкайці.

Столиця — місто Шахре-Корд, інші великі міста — Боруджен (50 тис.), Фаррохшехр (30 тис.), Фарсала (27 тис.), Лордеган (24 тис.), Нафшеджан (21 тис.), Шахрекіан (18 тис.), Саман (15 тис.), Джунекан (15 тис.), Фарадонбе (13 тис.), Бен (12 тис.), Гандоман (12 тис.), Суршджан (12 тис.), Бульдаджі (12 тис.), Ардаль (10 тис.).

Географія[ред. | ред. код]

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Чахармахал і Бахтіарі ділиться на 6 шагрестанів:

Економіка[ред. | ред. код]

Основні галузі економіки — сільське господарство (рис, овочі), харчова, текстильна, металургійна промисловість, виробництво будматеріалів, енергетика, туризм. У місті Шехре-Корд розташовані: Особлива економічна зона, металургійний завод «Іран Ходро»/«Сайпа».

Пам'ятки[ред. | ред. код]

У місті Шахре-Корд розташований «Дзеркальний зал», в околицях — гірськолижний курорт Бардех і кілька гарних озер. Біля міста Лордеган розташовані пагорби з руїнами епохи Еламу і дубові ліси. Також у провінції розташовані фортеця Самсаам аль-Сальтенех, фортеця-музей Челештар, гробниця Шахсавар, Ханська мечеть, старовинний міст Заманхан, гірськолижні курорти Бабахайдар, Челгерд і Гердехалак, водоспади Аташгах і Кухранг, лагуна Гандоман.

Примітки[ред. | ред. код]

Назву Чахармахал і Бахтіарі часто плутають з російською калькою «Чегармехаль и Бахтиари», що, насправді, є невірно, тому що перською читається без букв «е».