Чез Палмінтері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чез Палмінтері
англ. Chazz Palminteri
Палмінтері та його дружина
Палмінтері та його дружина
Палмінтері та його дружина
Ім'я при народженні Чез Палмінтері
Народився 15 травня 1951(1951-05-15) (72 роки)
Бронкс, Нью-Йорк
Громадянство США США
Діяльність актор, кінорежисер, сценарист, характерний актор, актор театру, телеактор, письменник, кіноактор, актор озвучування, кінопродюсер
Alma mater Акторська студіяd і Theodore Roosevelt High Schoold
Роки діяльності 1984 — тепер. час
Дружина Джанна Ранаудо (1992—)
IMDb nm0001590

CMNS: Чез Палмінтері у Вікісховищі

Чез Палмінте́рі (англ. Chazz Palminteri; *15 травня 1952, Нью-Йорк) — американський актор і письменник.

Біографія[ред. | ред. код]

Чезз Пальмінтері народився 15 травня 1952 у Нью-Йорку, його дитинство пройшло у районі Нью-Йорка Бронкс. Голлівуд дізнався про існування Чеза Палмінтері саме завдяки його щирій розповіді-сповіді про життя Бронкса, яку він виклав у сценарії фільму «Бронкська історія», та ще й виконав у цій стрічці одну з основних ролей. Виконавцем головної ролі та продюсером цієї стрічки був Роберт Де Ніро, дитинство якого також пройшло в аналогічних умовах у Нью-Йорку. Це допомогло Палмінтері та Де Ніро швидко порозумітися і залишитися партнерами та друзями й до сьогодні.

Чез Палмінтері досяг успіху в кіноіндустрії лише у 1990-х роках, коли розміняв свій п'ятий десяток років. А до цього він брався за будь-яку роботу, що давала б можливість виживати і жити. Про свої не найкращі роки Чез розповідає так: «Якось я відчув таке сильне розчарування своєю кар'єрою, що сів на ліжку і почав плакати. Я жив тоді поганим життям. З жалю почав промовляти до себе: „Як ти можеш так жити, якщо такий талановитий?“. А потім сам себе спіймав на слові: „То ти таки талановитий, але люди ще не знають про це“. Я подався до найближчого магазину накупив паперу і сказав собі: „Я повинен написати щось таке, що просто приголомшить їх“. І ось так моє життя повернулося на 180 градусів. Тепер люди кажуть мені: „О, Боже, ти працюєш з Де Ніро і Вуді Алленом. Чи не щипаєш себе, аби дізнатися, що це не сон“. Я відповідаю, що ні. Ні, я не пихатий і не зарозумілий. Я просто відчуваю, що нарешті опинився там, де мені й належить бути.» Згадана співпраця з Вуді Алленом — це роль найманого вбивці, яку Чез дуже переконливо виконав у фільмі цього режисера «Кулі над Бродвеєм». За що і був номінований на «Оскар» у категорії «Найкращий другоплановий актор», хоча й не отримав саму нагороду. Загалом Палмінері справді є характерним актором, бо виконує або ролі мафіозі, або ролі досвідчених і трохи цинічних поліцейських. Хоча й не зовсім схожий на людину італійського походження. На відміну від своїх, низькорослих земляків актор має 188 сантиметрів зросту. Сценарист та актор у буденному житті є не стільки цинічним, як реалістичним. Він говорить: «Все обертається навколо мистецтва. Якщо вас турбуватиме лише те, як вашому фільмові заробити якомога більше грошей у прокаті, якщо вас турбуватиме лише рух інтересів навколо вас, то це неодмінно вас погубить».

Актор і в житті розмовляє напівпошепки, ніби вуличний ділок, що спілкується з іншим на розі вулиць про якусь важливу для них справу. І саме цим голосом він попереджає стосовно слави, якої вже досяг: «Лише одна річ про зоряний статус. Ніколи не вважайте, що досягнувши його, ви уникнете дії звичайних життєвих законів. Якщо ви завдасте шкоди своєму шлюбу, то ви зруйнуєте його. Якщо з вас поганий батько, то не допоможе й слава».

З такою самою південною щирістю він продовжує: "Якось сусід порадив: «Чезе, ти повинен знайти жінку, яка наповнить вітром твої паруси». І саме такою жінкою для Чеза стала акторка італійського походження Джанна Ранаудо, з якою він зараз виховує їх півторарічного сина Данте. Родина живе на фермі площею 20 акрів, що у центральній частині штату Нью-Джерсі. Ця ферма пристосована для розведення та вирощування коней, хоча насправді на ній поки що не знайти жодного коня.

У таких умовах легко працюється. Палмінтері певне й сам не визначить, чого в ньому більше — актора, чи сценариста. Щодня проводить за письмовим столом не менше чотирьох годин. Постійно котрийсь з його сценаріїв перебуває в роботі, тому Чез жартуючи говорить, що часто навіть не розуміє, на який саме з його фільмів з'являються щоразу рецензії в газетах.

Партнерами Чеза часто є дуже відомі акторки, такі як Шер у стрічці «Вірність» чи Шарон Стоун та Ізабель Аджані у ремейку класичного французького трилера «Дияволки». Про співпрацю з цими славетними примадоннами світового кіно актор говорить так: «Я піджартовував над кожною з них. Нехай знають, який з мене чолов'яга». Але насправді Чезові не доводилося бути героєм жодної скандальної історії. Його цікавить інше, і в житті у нього інші пріоритети: «Мені все ж не 20 років. Коли моє життя закінчиться, то хочу, щоб про нього згадували за моїми фільмами. Хай по мені залишиться з десяток чудових фільмів, десяток хороших і зо п'ять поганих».

Вибіркова фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]