Черкаський академічний театр ляльок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черкаський академічний театр ляльок
Черкаський академічний театр ляльок
Черкаський академічний театр ляльок
Черкаський академічний театр ляльок

49°26′29″ пн. ш. 32°04′09″ сх. д. / 49.44138888891666284° пн. ш. 32.069166666694442824° сх. д. / 49.44138888891666284; 32.069166666694442824Координати: 49°26′29″ пн. ш. 32°04′09″ сх. д. / 49.44138888891666284° пн. ш. 32.069166666694442824° сх. д. / 49.44138888891666284; 32.069166666694442824
Країна Україна Україна
Місто
Місце Будинок лісничого (Черкаси)
Адреса
вул. Небесної Сотні, буд. 4
Архітектор А. Руска
Тип театр ляльок
Статус академічний
Жанр театр ляльок
Відкрито 27 вересня 1970
Репертуар від народних казок до класичних п'єс театру абсурду
Керівництво директор Любов Величко
худкерівник Ярослав Грушецький
Ідентифікатори і посилання
UA-71-101-0047

Мапа

CMNS: Черкаський академічний театр ляльок у Вікісховищі

Черка́ський академі́чний теа́тр ляльо́к (повна назва: Черкаський академічний театр ляльок Черкаської обласної ради) — обласний академічний театр ляльок у місті Черкасах. Знаходиться в колишньому будинку лісничого.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Черкаський академічний театр ляльок розташований у само́му середмісті Черкас за адресою: вул. Леніна, буд. 4, м. Черкаси-18002, Україна.

Цікавою є затишна будівля нинішнього академічного театру ляльок — пам'ятка архітектури XIX ст., вона належить до так званих «зразкових будинків», автором яких був вітчизняний архітектор А. Руска.

Зовні цей колишній особняк здається одноповерховим, а насправді він має два поверхи (перший напівпідвальний). До нашого часу будинок зберігся майже у первісному вигляді[1].

Історія[ред. | ред. код]

Театр ляльок у Черкасах було створено в листопаді 1965 року рішенням облвиконкому «Про створення Черкаського театру ляльок на повному самозабезпеченні при міському Палаці піонерів». Протягом 5 років театр зростав до значного професійного рівня, формуючи дієву трупу, напрацювавши репертуар з 7-ми вистав (за творами П'єра Гаммара, Самуїла Маршака, Євгена Шварца, Джанні Родарі, народних казок), розвинувши гастрольну практику поїздками по Черкаській, Полтавській і Сумській областях.

27 вересня 1970 року театру було надано статус обласного згідно з рішенням № 145 Черкаського облвиконкому. Організаторами і першими керівниками театру були Алла Григорівна і Володимир Петрович Мальцеви[2].

Від 1970-х років театр міститься в теперішньому приміщенні.

Його діяльність у 1970-х роках була позначена співтворчістю головного режисера Валерія Бугайова та головного художника Андрія Курія та незабутніми виставами: «Лошарик» Генріха Сапгіра, «Біла Троянда» Бели Юнгера, «Мері Поппінс» за повістю Памели Треверс.

На початку 1980-х років театр очолив головний режисер Володимир Долгополов. Його доробок — це вистави «Дзвони Лебединця-града», Карнаухової, Браусевича, «Чарівна лампа Аладдіна» Ніни Гернет, «Переможці» Петра Висоцького, а також концертні номери-довгожителі на українську тематику.

Подальший період творчого життя театру (від 1985 року) позначений частою зміною головних режисерів, та, як результат — відсутністю творчого лідера протягом майже 20-ти років.

У 2003 році театр прийняла новий директор Любов Величко, яка змінила на цій посаді Бориса Верлінського. У 2005 році на посаду художнього керівника призначено Ярослава Грушецького, а 2007-го — головним художником Каріну Чепурну. В театрі реконструйовано невеликий глядацький зал, який обладнаний необхідною звуковою та світловою апаратурою. Від 2007 року театр дає вечірні вистави, зокрема: «Обережно, Шапочка Червона!» за піснями Олександра Вертинського, «Каліф-Лелека» В. Маслова за Вільгельмом Гауфом, «Русалонька» Л. Разумовської за казкою Х.-К. Андерсена, «ОткрЫто» Славоміра Мрожека.

У жовтні 2006 року наказом Міністерства культури і туризму України театрові надано статус академічного.

Значною подією в культурному житті Черкас стало відзначення 45-річчя колективу в листопаді 2010 року[3].

Сьогодні (2011) театр очолює заслужений працівник культури України Любов Величко. Художній керівник театру — Ярослав Грушецький. Головний художник — Каріна Чепурна.

Репертуар і діяльність[ред. | ред. код]

Репертуар Черкаського обласного академічного лялькового театру складається, як із дбайливо збережених вистав минулих років, так і з нових вистав за творами відомих українських та зарубіжних авторів. За роки творчої діяльності в театрі відбулося понад 150 прем'єр нових та капітально відновлених вистав за найкращими творами українських та зарубіжних авторів.

За останні роки (кін. 1980 — 2013-ті рр.) репертуарна афіша театру збагатилася класичними творами:

  • «Принцеса-стрибунка» Л. Дворського;
  • «Попелюшка» за Шарлем Перро;
  • «Наталка Полтавка» за І. П. Котляревським;
  • «ОткрЫто» за п'єсою «Вдовы» С. Мрожека
  • «Казка факіра-мандрівника» В. Маслова (за творами Вільгельма Гауфа);
  • «Про Вовка, Козу та козенят» Ю. Гімельфарба (адаптація В. Ігнатієва)
  • «Принцеса Крапочка» за творами Ані Шмідт (інсц. О. Дмітрієвої);
  • «Обережно! Шапочка Червона» (вистава для дорослих) та «Червона Шапочка» (вистава для дітей) С. Єфремова, С. Когана
  • «Лисичка, Котик і Півник» (академічна фреска) Я. Грушецького
  • «Йшла собака через міст» за мотивами відомої казки «Хатинка луб'яна»
  • «Братик Кролик» С. Когана (за мотивами негритянських народних казок дядечка Римуса)
  • «Білосніжка та семеро гномів» О. Табакова, Л. Устинова

Високий рівень вистав, індивідуальної і колективної майстерності дозволяє Черкаському театру ляльок гідно представляти своє рідне місто і Черкащину на Міжнародних фестивалях театрів ляльок:

  • у 1987 році в театрі народжується і користується незмінним успіхом у глядачів і сьогодні вистава «Бабуся і Ведмідь» за п'єсами Олександра Олеся, (інсц. Ю. Костюка), збудована на яскравих традиціях українського театру. Вистава представляла мистецтво театру у Польщі (м. Бидгощ), Чехії (м. Острава) та на І Міжнародному фестивалі національної класики на сцені театру ляльок «Обереги-2001» в місті Івано-Франківську відзначена двома Дипломами.
  • 1998 року в театрі відбулася прем'єра «Маленького принца» за Антуаном де Сент-Екзюпері (режисер — О. Кузьмин, художник — А. Курій). На 1-му Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Подільська лялька» у м. Вінниці вистава здобула Диплом «За найкращу сценографію».
  • у 2001 році на Ш Міжнародному фестивалі «Золотий Телесик» (м. Львів) за виставу «Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат» отриманий диплом фестивалю та грамота СТД України «За творчі успіхи, збагачення, розвиток та збереження українського національного мистецтва театру ляльок, утвердження в дитячих душах добра, злагоди та почуття відповідальності за долю України», і на II Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Подільська лялька» за виставу «Про Вовка, Козу та козенят» — диплом «За великі здобутки у пропаганді лялькового мистецтва».
  • вуличне дійство на основі традиційних народних комічних обрядів і розваг «Ярмаркові забави» (режисер — О. Кузьмин, художник — А. Курій), удостоєне диплома IV Міжнародного фестивалю античного мистецтва «Боспорські агони 2002» у місті Керчі; також на VII Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Інтерлялька» (м. Ужгород) за виставу «Сумна весела казка» диплом «За своєрідне відтворення народних традицій театру ляльок», на III фестивалі театрів ляльок «Лялькові рандеву в Чернігові» (м. Чернігів) за виставу «Сумна весела казка» — диплом «За своєрідне відтворення народних традицій театру ляльок».
  • вертепне дійство «На Різдво, під вечір...» у постановці режисера О. Кузьмина, художника А. Курія, представлене на V Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Різдвяна містерія-2003» (м. Луцьк); у цьому ж, 2003 році вистава «Ярмаркові забави» (вуличне дійство на основі народних розваг) здобула диплом лауреата на III Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Подільська лялька», а вистава «Сумна весела казка» отримала диплом ІІ Міжнародного фестивалю «Обереги-2003».
  • постановка початку 2000-х років «Чарівні сни» І. та Я. Златопольських (за творами Дональда Біссета та Едварда Ліра) у постановці режисера Я. Грушецького та художника К. Тішиної (Харківський академічний театр ляльок) здобула два дипломи на Ш Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Обереги-2005» у місті Івано-Франківську; а вистава «Івасик-Телесик» отримала диплом IV Міжнародного фестивалю «Золотий Телесик».
  • у 2007 році — дипломи фестивалів IV Міжнародного «Обереги» (м. Івано-Франківськ) за виставу «Хочу бути великим» та V Міжнародного фестивалю театрів ляльок у Києві за цю ж виставу.
  • 2008 рік — диплом ХІ Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Інтерлялька-2008» за виставу «Мама для мамонтятка».
  • 2010 рік — диплом міжнародного фестивалю «Дивень» (м. Хмельницький) за виставу «ОткрЫто» («Вдови») Славоміра Мрожека.

Справжньою подією для колективу театру і жителів міста зазвичай стають новорічні свята, свята Різдва та Святого Миколая, до яких театр готує цікаві шоу-програми за спеціальним сценарієм із яскравими костюмами, ляльками-масками та веселими іграми. У цей період театр дає близько 100 вистав, які відвідують до 10 тисяч глядачів.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Черкаський академічний театр ляльок. Архів оригіналу за 31 січня 2009. Процитовано 23 липня 2009.
  2. Про Черкаський обласний академічний ляльковий театр на www.nashekolo.org.ua. Архів оригіналу за 5 грудня 2011. Процитовано 23 липня 2009.
  3. У Черкаському обласному академічному театрі ляльок зіграли ювілейну виставу[недоступне посилання] // матеріал за 24 листопада 2010 року від «Вікка» (м. Черкаси)

Джерела[ред. | ред. код]