Чжан Дзедуань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чжан Дзедуань
«Свято Цинмін на річці». Фрагмент.
Псевдо Чжан Чжендао (张 正道)
Народився 1085(1085)
область Дун'у
Помер 1145(1145)
Підданство династія Сун
Національність китаєць
Діяльність художник
Жанр пейзаж
Magnum opus Along the River During the Qingming Festivald
Посада придворний художник

Чжан Дзедуань (張擇端, 1085 — 1145) — китайський художник, один з провідних майстрів побутового жанру часів династії Сун.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1085 році в області Дун'у (сучасний повіт Чжучен, провінція Шаньдун). Юнаком приїхав до столиці м. Кайфен, де отримав професійну художню освіту. За роки правління імператора Хуей-цзуна був прийнятий в штат Академії живопису. Після загибелі імперії Північна Сун у 1127 році, він щасливо дістався до столиці нової імперії Південна Сун — м. Ліньань (на місці сучасного м. Ханчжоу, провінція Чжецзян), де знову став художником-академістом і до 1140-х років дослужився до високого поста дайчжао («що чекає імператорських вказівок»). Помер у 1145 році.

Творчість[ред. | ред. код]

У каталогах палацових зібрань династій Мін та Цін називається декілька його втрачених згодом картин, зокрема, «Весна у горах», «Гора Уї», «Тайчжень у весняному купанні».

В історію китайського мистецтва Чжан Цзедуань увійшов завдяки єдиному доробку — «Цинмін шан хе ту» («Свято Цинмін на річці»), яке збереглося в кількох копіях, з яких найближчим до оригіналу визнається сувій (24,8 х528 см, шовк, туш) з пекінського Музею Гугун. Ця картина присвячена весняному святу Чистого світла (Цинмін), що справлялося в один з днів з 4-го по 6-е квітня, коли було заведено поминати пращурів і упорядковувати родинні могили. На ній зображено святкування Цинмін в столиці імперії Північна Сун, розташованої на берегах річки Бяньхе. Тому деякі мистецтвознавці нерідко називають цю картину «День поминання предків на річці Бяньхе».

Сувій починається з показу пейзажів в передмістях столиці, позначених ознаками наступаючої весни. У міру наближення малярського оповідання до центру міста, художній простір дедалі більше насичується зображеннями людей і будівель: відтворюються міські стіни, ворота, башти, квартали, пересічені вулицями, вуличками і провулками, забудовані всілякими будівлями, мостами через річку, що слугують місцем дії безлічі сценок святкового столичного життя, яке розгортаються на очах глядача. Натовпи ошатно одягнених городян розтікаються по вулицях; бродячі торговці ходять серед перехожих; покупці товчуться в лаві; караван верблюдів незворушно крокує по головній вулиці; човна, пливуть по річці, що заповнена любителями річкового катання; роззяви, розглядають їх, пробиваючись на мосту.

Всього на сувої зображено понад 550 осіб, близько 55 тварин, понад 20 човнів та 20 паланкінів й возів. Для кожного типу зображень художник знаходить особливу мальовничу і графічну характеристику: в архітектурних елементах і возах переважають рівні, прямі лінії, фігури людей та тварин виконані тонкими, хвилястими мазками. Художня цілісність сувою забезпечується єдністю теми, якій підпорядковані всі сюжетні лінії полотна, а також спільністю настрою і стилістичної манери живописця.

Значущість картини Чжан Цзедуань в історії китайського живопису визначається не тільки її найвищими художніми достоїнствами, але й тим, що з нею пов'язана важлива віха в еволюції окремого тематичного спрямування, званого в сучасному мистецтвознавстві «архітектурним стилем» — цзяньчжу-хуа («живопис будівель»).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lachman Ch. (tr.) Evaluations of Sung Dynasty Painters of Renown: Liu Tao-ch'un's Sung-ch'ao ming-hua p'ing Translated with an Introduction by Charles Lachman. Leiden-N.Y., 1989