Чирвова Королева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чирвова Королева
Чирвовий Король і Королева судять Валета, ілюстрація Джона Тенніела, 1865 рік
Перша поява Аліса у Дивокраї (1865)
Остання поява Аліса в Задзеркаллі (2016)
Автор Льюїс Керрол
Виконавець Верна Фелтон (Аліса в Країні Чудес)
Міранда Річардсон
Тетяна Васильєва (Аліса у Дивокраї)
Кеті Бейтс (Аліса)
Тресс Мак-Нілл
Барбара Герші (Якось у казці (телесеріал))
Інформація
Вид Гральна карта (Чирвова краля)
Стать жіноча
Родичі Чирвовий Король (чоловік)
CMNS: Чирвова Королева у Вікісховищі

Чирвова Королева (англ. Queen of Hearts) — персонаж і головна антагоністка книги Льюїса Керрола «Аліса у Дивокраї». Антропоморфна карткова краля чирвової масті, вперше з'являється у 8 розділі «Королівський майданчик Королеви». Вона показана як злобна і люта правителька вигаданого всесвіту, що легко впадає у гнів і може наказати відтяти голову будь-кому навіть за найдрібнішу провину. Її улюбленою реплікою є «Відтяти йому (їй) голову!». Сам автор охарактеризував персонажа як «сліпу фурію».

В екранізаціях що об'єднують сюжети «Аліси в Дивокраї» і «Аліси в Задзеркаллі» Чирвову Королеву часто наділяють деякими спільними рисами з іншим персонажем — шаховою Чорною Королевою.

Поява в інших творах[ред. | ред. код]

  • В мультфільмі Волта Діснея Королева представлена головною лиходійкою. Вона дуже агресивна та самозакохана, а того хто її хоч трохи роздратує негайно наказує стратити. Крім того, вона повторює деякі книжкові репліки Чорної Королеви (заявляє що усі шляхи належать їй, наказує Алісі не крутити пальцями і робити реверанси).
  • У фільмі Тіма Бертона головна антагоністка Червона Королева спирається на образ Чирвової Королеви. За жорстокість її називають «відьмою». У неї є ручний дракон Бармаглот, а також вона має сестру, Білу Королеву, яка править світом шахів.
  • У серіалі Якось у казці та Якось в країні чудес Чирвова Королева володіє магією контролю людини, може вбивати вирвавши серце і розчавивши його.
  • У відеогрі American McGee's Alice вона виступає головним босом.

Прототип[ред. | ред. код]

Чирвову Королеву вважають карикатурою Льюїса Керрола на його сучасницю королеву Вікторію. Крім того, деякі дослідники вважають одним з прототипів Королеви Маргариту Анжуйську з дому Ланкастерів, чиїм символом була червона троянда, що стало алюзією на фарбування білих троянд у червоний в творі[1]. Деякі риси характеру Чирвовій Королеві Керрол міг надати з вікторіанського образу Єлизавети I.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Victoria | Biography, Reign, Family, & Facts. Encyclopedia Britannica (англ.). Процитовано 10 липня 2019.