Шаар-га-Гай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шаар ха-Ґай)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шаар-га-Гай (івр. שער הגיא‎, Шаар га-Ґай; араб. باب الواد‎, Баб ель-Вад; літ. «Брама долини») — розв'язка на шосе № 1 з шосе № 38 у 23-х км від Тель-Авіва, там де дорога починає підійматися до Єрусалима в ущелині між скелями (так званий «Єрусалимський коридор»).

Під час Арабо-ізраїльської війни 1947—1949 рр. цей район став місцем запеклих боїв між євреями та арабами, зокрема Арабським легіоном, що блокували Єрусалим і перешкоджали доставці в місто вантажів єврейськими конвоями[1].

Історія[ред. | ред. код]

Блокована дорога на Єрусалим, 1948

20 квітня 1948 року араби відбили висоти поблизу Шаар-га-Гай, і перекрили дорогу Тель-Авів—Єрусалим[2].

В результаті операції Нахшон блокаду Єрусалима вдалося перервати, проте арабам вдалося знову перекрити дорогу. Зрештою 10-й бригаді «Пальмаха» вдалося опанувати цю ділянку, але подальша частина дороги в Єрусалим залишалася під арабським контролем. Ситуація стала ще важче після того, як 14 травня 1948 року британські війська залишили Латрунський монастир і поліцейський форт, що домінували над дорогою на Єрусалим, передавши їх частинам трансйорданского Арабського легіону.

Про бої в долині Баб ель-Вад згадує у своїх військових мемуарах «Щоденник про війну в Палестині» Ґамаль Абдель Насер, який брав участь в Арабо-ізраїльській війні 1948—1949 рр.

Наступні спроби ізраїльських військ у травні-липні 1948 закріпитися в цьому районі успіхом не увінчалися, попри важкі втрати, понесені ізраїльськими військами. Ще майже 20 років, до Шестиденної війни 1967 року, Латрун залишався під арабським контролем[3].

Для того, щоб забезпечити доставку вантажів у Єрусалим, в найкоротші терміни була побудована обхідна дорога, так звана «ізраїльська бірманська дорога» («Дерех Бурма») за назвою «Бірманської дороги», побудованої під час Другої світової війни з Бірми в Китай).

Каркаси броньовиків, які супроводжували конвої до Єрусалима у 1948 р.

Після Шестиденної війни 1967 року, коли район Латруна перейшов під ізраїльський контроль, було знову побудовано основне шосе № 1 з Тель-Авіва до Єрусалима, що проходить через Шаар-га-Гай.

Сьогодні, в пам'ять про ті дні, на схилах сучасного шосе на підйомі до Єрусалиму встановлені іржаві каркаси броньованих транспортних засобів, що супроводжували конвої в Єрусалим, уражених під час війни 1948 року. На честь 119 єврейських бійців, які загинули в ті дні, побудований меморіальний пам'ятник «Ма́хал»[4].

У мистецтві[ред. | ред. код]

За мотивами цих боїв, на слова Хаїма Гурі і музику Шмуеля Фершко була написана пісня «Баб-ель-Вад» на івриті. Вона виконувалася багатьма ізраїльськими співаками: Яфою Ярконом, Шошаною Дамар, Шломо Гроніхом і Арелем Скаатом.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Martin Gilbert. The Routledge atlas of the Arab-Israeli conflict. — Routledge, 2002. — 156 с. — ISBN 9780415281164.(англ.)
  2. Bowyer Bell, J. (1966) Besieged: Seven Cities Under Siege [Архівовано 15 грудня 2013 у Wayback Machine.] Transaction Publishers, p. 216.
  3. Латрун // Электронная еврейская энциклопедия. (рос.)
  4. Pillars of the community[недоступне посилання з травня 2019] Jerusalem Post, 27 April 2006.

Посилання[ред. | ред. код]