Шамаш-мудаммік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шамаш-мудаммік
mdŠamaš-mumudammiq
Народився невідомо
Помер бл. 900 до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність суверен
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 920—900 до н. е.
Попередник Мар-біті-аххе-іддін
Наступник Набу-шум-укін I
Рід Династія «Е»
Батько Мар-біті-аххе-іддін?
Діти Набу-шум-укін

Шамаш-мудаммік (д/н — бл. 900 до н. е.) — цар Вавилону близько 920—900 до н. е. Ім'я перекладається як «Шамаш виявляє прихильність».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії «Е» (VIII Вавилонської династії). Про родинні зв'язки з попередніми царями нічого невідомо. Можливо був сином або небіжем царя Мар-біті-аххе-іддіна. Після смерті останнього близько 920 року до н. е. зайняв трон.

Насамперед відомий війнами з ассирійським царем Ададнерарі II. Вавилонське військо зазнало поразки у двох кампаніях. Вони відбулися між 908 і 902 роками до н. е. В першій Шамаш-мудаммік зазнав поразки у запеклій битві біля гори Хамрін. В другій кампанії ворожі війська прорвалися до Вавилону, де завдали поразки Шамаш-мудамміку біля Ямдану, а потім захопили саме місто. Однак через повагу до стародавнього релігійного та культурного центру Ададнерарі II не сплюндрував Ввавилон, залишивши на троні Шамаш-мудамміка, який визнав зверхність Ассирії. Втім Вавилонське царство поступилося на користь Ассирії областями Арапху, Лубду й Дер, в результаті чого ассирійський кордон перемістився до міст Дур-Курігаль-зу та Сіппар. Невдовзі після цього помер. Трон успадкував син Набу-шум-укін I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (1968). A political history of post-Kassite Babylonia, 1158—722 B.C. Analecta Orientalia. pp. 169, 178—180.
  • A. K. Grayson (1975). Assyrian and Babylonian chronicles. J. J. Augustin. pp. 208, 243.
  • Steven W. Holloway (1997). «Assyria and Babylonia in the Tenth Century». In Lowell K. Handy (ed.). The age of Solomon: scholarship at the turn of the millennium. Brill Academic Pub. p. 210.