Шарі Федак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарі Федак
угор. Fedák Sarolta Klára Mária
Ім'я при народженні угор. Fedák Sarolta Klára Mária
Народилася 27 вересня 1879(1879-09-27)[1][2][4]
Берегове
Померла 5 травня 1955(1955-05-05)[1][2][3] (75 років)
Будапешт, Угорська Народна Республіка[5]
·інфаркт міокарда
Поховання Фаркашреті[6]
Країна  Угорщина
Діяльність акторка, кіноакторка, співачка
Галузь спів[7], фільм[7], театр[7] і акторське мистецтво[7]
Знання мов угорська[7]
У шлюбі з Ференц Мольнар
IMDb ID 0270261

Ша́рі Фе́дак (угор. Fedák Sári, нар. 27 вересня 1879 в Берегові — пом. 5 травня 1955 в Будапешті) — угорська актриса і співачка, одна із найвідоміших примадон свого часу. На думку американського журналіста і документаліста Річарда Траубнера, Федак і Шарі Петраш (Sári Petráss) є «найвідомішими угорками — зірками оперетти всіх часів».[8]

Біографія[ред. | ред. код]

Вчилася акторської майстерності в Сіді Ракоші до 1899 року, коли розпочала свою кар'єру у театральній компанії Magyar Színház. З 1900 року вона грала у Пожоні (тепер Братислава), а також у кількох театрах у Будапешті, включно з Непсінгаз (Népszínház), Кірай-Сінгаз (Király Színház) та Віґсінгаз (Vígszínház).

З початком першої світової війни вона висловилася проти Австро-Угорської монархії. Пізніше, в часи Угорської Радянської Республіки вона агітувала за підтримку Червоної Армії. Після падіння республіки Федак втекла до Відня, де її було заарештовано і ненадовго ув'язнено у Wiener Neustadt. Вона змогла грати у Відні лише з 1920 року. Крім того вона виступала у Берліні та Парижі у 1921 та 1925 роках відповідно. 1934 року вона гастролювала кількома американськими містами.

Особисте життя[ред. | ред. код]

1922 року після шести років стосунків вона одружилася з письменником Ференцом Мольнаром. Вони розлучилися 1925 або 1926 року через взаємні звинувачення у зраді.

1923 року вона приєдналася до театру Февароші Оперетсінгаз (Fővárosi Operettszínház). Починаючи з 1940 року вона була провідною актрисою в театрі Уй-Модьйор-Сінгаз (Új Magyar Színház). 1944 року, працюючи на віденській радіостанції Donausender вона закликала Угорщину продовжувати участь у другій світовій війні на боці Німеччини, за що її було ув'язнено до восьми місяців після війни. Крім того їй на три роки заборонили грати в театрі. Після виходу із в'язниці вона переїхала до Ньїредьгази, завершивши акторську кар'єру. Померла 1955 року у віці 75 років. Її було поховано на цвинтарі Фаркашреті.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Меморіальна табличка на честь Шарі Федак

В Берегові, рідномі місті акторки, за адресою вулиця Мукачівська, 83, знаходиться палац, побудований в 1912 р., який належав Шарі Федак. В радянський час в конфіскованому палаці розмістили дитячий садок санаторного типу, нині тут розмістився єпископат Закарпатської реформатської церкви. На території палацу встановлено меморіальний пам'ятник на честь реформатських священиків, репресованих сталінським режимом. Фасад палац прикрашає пам'ятна дошка в честь власниці будинку Шарі Федак.

Палац Шарі Федак, 1912 р.

26 жовтня 2018 р. в Берегові, у парку Героїв було відкрито бронзову скульптуру Шарі Федак. Скульптура розміщена навпроти входу у Берегівський угорський національний театр ім. Д. Ійєша, за ініціативи акторів театру. Автором скульптури став ужгородський скульптор Михайло Колодко, відомий своїми авторськими міні-скульптурками.

Скульптура Шарі Федак у Берегові, авторства Михайла Колодко

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]