Шебештьєн Тіноді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шебештьєн Тіноді
угор. Tinódi Lantos Sebestyén
Палатин Томаш Надашді і Тіноді. Картина Шоми Орлаї Петрича. 1855
Ім'я при народженні угор. Tinódi Lantos srctzuczf
Народився 1510(1510)
Tinódd, Fejér Countyd, Угорське королівство (1526–1867)
Помер 1556(1556)
Шарвар, Ваш, Угорщина
Країна  Угорщина
Діяльність поет, автор пісень і лютнист
Мова творів угорська[1]

CMNS: Шебештьєн Тіноді у Вікісховищі

Шебештьєн Тіноді (угор. Tinódi Lantos Sebestyén; 1510, Тінод — 1556, Шарвар) — поет, автор пісень і лютнист. Видатний представник угорської епічної поезії свого часу, один з останніх мандрівних бардів.

Біографія[ред. | ред. код]

Пам'ятник Тіноді

Шебештьєн Тіноді був родом з купецької сім'ї та навчався грамоти у школі. Умів читати латиною і знав цифри. Ймовірно, він перебував на службі у Балінта Терека, знаменитого учасника Могачськой битви. Тіноді перебував при дворі Терека в Сігетварі до 1541. Захоплення Буди і розгром його пана підвели риску колишнє життям Тіноді. З цього моменту він почав писати політичні вірші. У них Тіноді наполягав на необхідності об'єднаної і рішучої боротьби проти турків. З розширенням територій, окупованих турками, Тіноді переселився до Кошиців, де обзавівся сім'єю. Звідти він виїжджав на політичні зібрання і поля битв. Свої враження він викладав у віршованій формі, акомпануючи собі на лютні. У віддалених місцях саме з його пісень народ отримував інформацію про події, що відбуваються.

У 1545 на народному сході в Трнаві Тіноді познайомився з палатином Томашем Надашдем і незабаром отримав у нього посаду хроніста з лютнею. У мирні роки з 1546 по 1551 один Тіноді займався обробкою старовинних угорських віршів. Події османського походу 1552 Тіноді знову докладно увічнив у своїх піснях. Він бував у захоплених містах і збирав інформацію до найдрібніших деталей.

Слава Тіноді докотилася і до двору імператора Фердинанда I, який за рекомендацією Надашді присвоїв йому 23 серпня 1553 дворянський титул і герб.

Творча спадщина Тіноді включає 1200 рядків, що за мірками угорської літератури XVI століття відносно мало. В цілому художня якість поезії Тіноді невисока. Прагнення до деталізації в описі подій вело до монотонності. І за життя Шебештьєна Тіноді його твори мали скоріше публіцистичне, ніж поетичне значення.

Тіноді є одним з героїв роману Гези Гардоні «Зірки Егера».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Джерела[ред. | ред. код]