Шевчук Олексій Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Анатолійович Шевчук
Народився 13 липня 1985(1985-07-13) (38 років)
Київ
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Київ
Діяльність адвокат
журналіст
військовослужбовець
Alma mater Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
Знання мов українська, російська і англійська
Військове звання  Старший лейтенант[1]
Сайт shevchuk.org.ua

Олексій Анатолійович Шевчук (нар. 13 липня 1985, Київ) — військовослужбовець[2], український адвокат, журналіст, до березня 2021 року[3] керуючий партнер адвокатського об'єднання «Barristers». Відомий участю в резонансних кримінальних справах Олега Бахматюка[4], Геннадія Корбана[5][6], Ярослава Кашуби[7], Віктора Развадовського[8], Олександра Онищенка[9][10][11], Борислава Розенблата[12][13], Віталія Кличка[14], Ярослава Дубневича[15], Юлії Світличної[16], Дениса Любченка[17] та інших.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 13 липня 1985 року в Києві. Закінчив спеціалізовану школу № 155 у місті Києві з поглибленим вивченням англійської мови, під час навчання в якій проходив стажування в штаб-квартирі НАТО за запрошенням Генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона[18].

У 2007 році отримав диплом магістра права Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана за спеціальністю «Правознавство»[19][20].

23 лютого 2022 року під науковим керівництвом Шемшученка Юрія Сергійовича — директора Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, завідувача відділу конституційного права та місцевого самоврядування, доктора юридичних наук, професора, академіка НАН України, академіка Академії правових наук України захистив дисертацію під назвою «Конституційно-правові засади нормотворчості центральних органів виконавчої влади» і здобув науковий ступінь доктора філософії в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України за спеціальністю «право», спеціалізація — конституційне право[21][22].

2017—2021 заочно навчався в Київській православній богословській академії за спеціальністю «богослів'я»[23][24]

У 2023 році розпочав навчання за спеціальністю «міжнародне право» у магістратурі Українського вільного університету, що розташований у Мюнхені, Баварія, Німеччина[25][26]

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Трудову діяльність розпочав під час навчання у ВНЗ. 2004—2005 р. працював на посаді менеджера з зовнішньої економічної діяльності JSC «Lysoform»[27]. 2006—2007 р. — на посаді менеджера з фінансової діяльності та юристконсультанта та начальника юридичного відділу LLC «Fourway» та LLC «Karges»[28].

2007—2014 р. працював на посаді юрисконсульта та начальника юридичного відділу державного управління справами Президента України Державне підприємство „Держпостачання“[29].

25 листопада 2010 року отримав Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю.

У 2009 році спільно з колегами заснував юридичне агентство „Шевчук та партнери“, в результаті злиття якого з адвокатським об'єднанням „Пономаренко і партнери“ було утворено 10 жовтня 2017 року нове адвокатське об'єднання „Barristers“[30].

Входить до експертної ради з питань дотримання трудових прав при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав[31]

На початку 2015 року балотувався на посаду Голови НАБУ[32] На початку 2017 року був кандидатом на посаду Голови Національної поліції України. Увійшов в першу десятку претендентів і на цьому етапі зняв свою кандидатуру . 31 травня 2017 року став фіналістом конкурсу[33] щодо обрання директора Координаційного центру системи безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України. 6 липня 2017 року рішенням Київської міської ради Шевчука обрано[34] представником громадськості до складу поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.

Був першим, хто зібрав адвокатську спільноту для захисту учасників Євромайдану[35]

Одним з перших дав правову оцінку законів 16 січня[36] за що був підданий жорсткій критиці активістів,[37] після звинувачень останніх в подвійних стандартах щодо обрання суддів нового Верховного суду.

З 2013 року є арбітражним керуючим[38]

В 2018 році обрано до складу Консультаційної ради освітньої платформи Legal High School.[39] Входив до складу експертного журі LIGA ZAKON AWARDS 2019.[40] Ініціатор створення ЗМІ в сфері судової журналістики Судовий репортер

Обрано членом правління Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати — International Chamber of Commerce Ukraine[41]

Під час Російського воєнного вторгнення в Україну 2022 року як офіцер запасу повернувся до служби у Збройні сили України та очолив Координаційний центр з питань доставки гуманітарної допомоги при Львівській обласній військовій адміністрації. За час діяльності на посаді координатора центру неодноразово був відзначений подяками разом з начальником Львівської обласної військової адміністрації Максимом Козицьким та його заступником Юрієм Холодом з боку керівництва багатьох військових адміністрацій міст України[42][43].

У 2023 — Фіналіст конкурсу до Вищої ради правосуддя за квотою Президента України[44].

6 листопада 2023 року очолив Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань інформаційної політики та взаємодії із засобами масової інформації та став спікером НААУ.[45]

Участь у резонансних кримінальних процесах[ред. | ред. код]

Ім'я адвоката Олексія Шевчука стало відомо після участі у ряді резонансних справ, рішення по яких були на користь підзахисних[46].

У найбільш резонансній справі Корбана Олексій Шевчук був призначений як державний адвокат від Центру безплатної правової допомоги але згодом став одним із головних захисників Корбана[6].

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

За час своєї професійної діяльності набув членства в таких організаціях:

  • Асоціації правників України, голова комітету з трудового права Асоціації правників України;
  • Міжнародної асоціації Адвокатів;
  • Асоціації адвокатів України, голова Комітету з захисту прав адвокатів[62];
  • Комітет з міжнародних зв'язків Національної асоціації адвокатів України;
  • Комітет з питань адвокатської етики Національної асоціації адвокатів України;
  • Всеукраїнське об'єднання правників „Маємо право“, заступник голови правління[63];
  • Асоціація експортерів та імпортерів, голова Ради Асоціації[64].
  • Громадська рада при Державній службі України з питань захисту персональних даних, член громадської ради[65] протягом 2011—2015 років — припинено повноваження у зв'язку з ліквідацією служби.
  • Українська асоціація міжнародного права[66]
  • У 2017 і 2018 роках брав участь у виборах РГК НАБУ, проте безуспішно[67][68][69].
  • У 2019 році Шевчука Олексія прийняли до Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) — Асоціації сертифікованих експертів з шахрайства[en], яка є найбільшою у світі організацією з боротьби з шахрайством і є основним центром послуг з навчання та боротьби з шахрайством.
  • У 2020 році затверджено головою Комісії з питань захисту бізнесу Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати — ICC Ukraine[70]

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Шевчук Олексій є автором значної кількості статей в юридичних виданнях таких як: „Юридическая практика“, „Правовий тиждень“, „Юрист та Закон“, активним учасником міжнародних науково-практичних конференцій[71][72][73]

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Журналістська діяльність[ред. | ред. код]

Автор та ведучий проекту «Особистий доказ» на каналі Обозреватель TV[80]

Ініціатор створення та співведучий проекту щодо аналізу та альтернативного розслідування резонансних злочинів на YouTube-каналі «Центр»[81]

Ведучий телевізійних проектів кіностудії України Film.UA «Злочин та Кара», «Судові справи», «Сімейний суд»[82][83][84]

Ведучий телевізійної передачі на телеканалі «Київ» під назвою «Громадська приймальня» (блок «Юридична консультація»): Інститут спадщини: від «А» до «Я»[85], Сімейні спори: Як не опинитися з дитиною на вулиці[86], Захист від незаконного затримання поліцією[87], Правовий захист учасника АТО в Україні[88].

Ведучий телевізійного проекту ДокаZ та співведучий проекту «Між своїми»[89][90] на телеканалі ZIK. Проект ДокаZ — це аналітичне пояснення, коментар, юридична точка зору на впроваджувані в Україні закони та реформи, а також події, що їх супроводжують.[91][92][93][94][95]

Радіоведучий, автор культурно-соціального проекту, серії програм про історію Києва — «Міські історії» на Радіо Київ 98 FM[96][97][98][99][100][101] Виступає як експерт у програмі «Свобода слова» [Архівовано 31 серпня 2017 у Wayback Machine.] на телеканалі ICTV. Разом з Ілля Новіков (адвокат Надії Савченко) ведучий майстер-класу «Адвокатська промова — візитна картка адвоката»[102].

Автор книги «ДокаZ: Відверто про державні органи України», в яку увійшли топ-33 розмов з українськими політиками такими як Ольга Богомолець, Сергій Тарута, Ігор Мосійчук, Роман Насіров, Михайло Добкін, Олександр Вілкул, Міхеіл Саакашвілі, Сергій Власенко, Володимир Омелян та багатьма іншими[103][104].

Скандали та інциденти[ред. | ред. код]

У серпні 2018 року Олексія Шевчука в російськомовних виданнях були розтиражовані анонімні звинувачення[105] в отриманні мимо каси каналу ZIK 50 тисяч доларів від екс-голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова за лояльне спілкування в ході ефіру передачі ДокаZ від 2 серпня 2018 року[106] Олексій Шевчук відкидав ці звинувачення, а для більшої переконливості пройшов перевірку на детекторі брехні.[107].

22 серпня 2018 року Олексій Шевчук став фігурантом конфлікту навколо назви «Судовий репортер», яку одночасно використовувала газета і сайт О.Шевчука (https://sud-report.com.ua/ [Архівовано 10 грудня 2019 у Wayback Machine.], з 2018 року), а також сайт Ірини Салій (https://sud-report.org.ua/ [Архівовано 12 листопада 2018 у Wayback Machine.], починаючи з грудня 2017). При цьому Салій має пріоритет по класу МКТП № 41, а Шевчук — по класах № 16, 35 і 38, оскільки використовує цю назву також для громадської спілки, громадської організації та товариства з обмеженою відповідальністю[108].

Двічі російськомовні ЗМІ повідомляли про інциденти з автівкою О.Шевчука — а саме ДТП[109] та спробу невідомої особи проникнути в автівку.

У жовтні 2020 Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) не допустила адвоката Олексія Шевчука до конкурсу до Вищого антикорупційного суду[110].

У липні 2019 першим публічно заявив про те, що політичної партії «Слуга народу» не існує[111][112].

Олексій Шевчук звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського в фальсифікації конкурсу на посаду Керівника Державного управління справами, в якому він брав участь особисто і дійшов до фіналу майже з максимальним результатом. Він заявив, що якби не фальсифікації, то він би мав обійняти посаду Керівника Державного управління справами президента України. З приводу фальсифікацій подано позов до суду щодо скасування указу президента про призначення Борзова[113], а також буде відкрито кримінальні провадження щодо переможця конкурсу Сергія Борзова і членів конкурсної комісії[114][115]

У відношенні до тестя адвоката Шевчука була вчинена провокація хабаря посадовими особами військової прокуратури, в результаті якої представники прокуратури згодом відмовились від обвинувачень[116], але під час участі Шевчука в конкурсі на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України цей компромат намагались використати проти нього[117].

У лютому 2020, після того, як Олексій Шевчук зі своїми колегами прийняв захист Дніпровської міської ради та мера міста Дніпро Бориса Філатова у справі про захист ділової репутації від розповсюдження неправдивої інформації пресслужбою СБУ В Дніпропетровській області, він звернувся щодо забезпечення його та колег державною охороною в зв'язку з погрозами вбивством[118][119].

Під час проведення виборів депутатів до Київської міської ради, що відбулись 25 жовтня 2020 року, Олексія Шевчука звинуватили у зриві підрахунку голосів[120]

У червні 2021, після того, як адвокатом Олексієм Шевчуком та журналістом Олександром Шатнім було викрито схему заволодіння землями Київської області нардепом Олександром Дубінським та його людьми[121], почались стеження та проникнення у домоволодіння дружини адвоката Шевчука[122]. Після цього Шевчук вийшов у публічну площину[123] і звернувся із заявою до правоохоронних органів на Дубінського[124]. Під час пресконференції соратником Дубінського — депутатом Київської обласної ради Ігорем Колтуновим було завдано тілесних ушкоджень речниці радника київського міського голови з правових питань Олексія Шевчука Олені Ларіній[125].

17 лютого 2023 року кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області позбавила Олексія Шевчука свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю на три місяці за порушення адвокатської етики та образу колеги Масі Найєма[126] . Цьому передували взаємні звинувачення О.Шевчука та М.Найєма у безконтрольному виїзді водіїв фур через систему «Шлях»[127], а безпосередньою причиною рішення комісії став пост О.Шевчука у фейсбуці від 11 лютого 2022 року[128]. Іншою можливою причиною рішення вважають подану О.Шевчуком заяву до НАЗК щодо передачі в оренду частини парку «Наталка» на Оболоні і наявність конфлікту інтересів щодо цього рішення у мера Києва В.Кличка[129][130].

В результаті порушень під час проведення конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення на посаду члена Вищої ради правосуддя, що був оголошений 31.07.2022 року, голова конкурсної комісії Сергій Очеретний склав повноваження 4 жовтня 2023 року[131]. Новообраним головою комісії став Захар Тропін, після чого було оголошено конкурс повторно. Олексій Шевчук серед претендентів на посаду члена ВРП по квоті Президента[132]

Після публічного викриття Голови Ради адвокатів Київської області у зв'язках з Януковичем Олексію Шевчуку зупинили дію свідоцтва адвоката. Олексій Шевчук оскаржив це рішення.[133]

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2023 — нагороджено іменною подякою міського голови міста Кременчук за вагомий внесок у боротьбу з агресором та подолання наслідків військової агресії рф[146]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Олексію Шевчуку присвоєно чергове звання «старший лейтенант»
  2. З медійного адвоката до військового логіста: історія Олексія Шевчукa
  3. а б в Амплуа скандаліста це не більш ніж образ — на нього є запит ринку
  4. Адвокати Бахматюка надіслали у Інтерпол його заяви щодо керівника ОПУ Богдана. Архів оригіналу за 18 грудня 2019. Процитовано 18 грудня 2019. 
  5. а б Саченко, Сергей. Алексей Шевчук: «Я привык называть вещи своими именами». Юрліга. Архів оригіналу за 17 червня 2018. Процитовано 27.11.2015. 
  6. а б Торба, Валентин. Адвокат Корбана. День (газета). Архів оригіналу за 28 травня 2017. Процитовано 10 вересня 2017. 
  7. Кашуба став жертвою провокації при реформуванні Служби зайнятості, — адвокат [Архівовано 17 червня 2018 у Wayback Machine.]//112.uahttps://day.kyiv.ua/ru/article/podrobnosti/advokat-korbana
  8. а б Нардеп Развадовський придбав дві елітні автівки за 2,5 мільйони гривень. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  9. а б «газовій справі Онищенка» для затягування часу застосували схему «зникнення» адвокатів[недоступне посилання з червня 2019]
  10. а б По справам Онищенка і Насірова підозрюваних захищають одні й ті ж адвокати
  11. а б УКРАЇНА ВІДПОВІСТЬ В ЄСПЛ ЗА СУДОВЕ СВАВІЛЛЯ СТОСОВНО АДВОКАТА У «СПРАВІ ОНИЩЕНКА». Архів оригіналу за 14 серпня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  12. Розенблата затримали в Жулянах під час спроби вилетіти у ФРН. ДОКУМЕНТ (оновлено). Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 5 листопада 2017. 
  13. Співробітники НАБУ увірвалися в літак, відібрали в Розенблата паспорти й утримують його вже чотири години — адвокат. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 5 листопада 2017. 
  14. а б Кличко позивається до Гончарука і Богдана через рішення звільнити його з посади голови КМДА. Архів оригіналу за 30 вересня 2019. Процитовано 30 вересня 2019. 
  15. а б За Дубневича внесли заставу — адвокат. Архів оригіналу за 8 листопада 2019. Процитовано 8 листопада 2019. 
  16. а б Адвокат Шевчук рассказал о слежке за кандидатом на довыборах в Харьковской области Юлией Светличной: фото. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 24 лютого 2020. 
  17. Активіста молодіжного крила «ЄС» Любченка викликали на допит — адвокат Олексій Шевчук
  18. Делегація СШ № 155. Візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі у листопаді 2000 року. Архів оригіналу за 27 лютого 2020. Процитовано 27 лютого 2020. 
  19. а б Відомості про кандидата в народні депутати України. Центральна виборача комісія. Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 7 вересня 2017. 
  20. Юридичний факультет КНЕУ: вчорашні здобутки і нові вершини. Архів оригіналу за 1 березня 2020. Процитовано 1 березня 2020. 
  21. Захист докторів філософії у 2022 році в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 22 березня 2022. 
  22. ОЛЕКСІЙ ШЕВЧУК ЗАХИСТИВ ДИСЕРТАЦІЮ НА ЗДОБУТТЯ НАУКОВОГО СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ В ГАЛУЗІ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022. 
  23. ОЛЕКСІЙ ШЕВЧУК ЗДОБУВ ВИЩУ ОСВІТУ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ “БОГОСЛІВ’Я”. Архів оригіналу за 18 червня 2021. Процитовано 18 червня 2021. 
  24. Випуск у Київській православній богословській академії+ФОТО. Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 24 червня 2021. 
  25. ОЛЕКСІЙ ШЕВЧУК ВСТУПИВ ДО УКРАЇНСЬКОГО ВІЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ В МІСТІ МЮНХЕНІ
  26. Український Вільний Університет
  27. JSC «Lysoform». Архів оригіналу за 29 серпня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  28. ООО «Торговый дом „КАРГЕС“[недоступне посилання з серпня 2019]
  29. Державне підприємство «Держпостачання». Архів оригіналу за 16 серпня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  30. Адвокаты объявили о создании нового АО «Barristers». Архів оригіналу за 28 грудня 2017. Процитовано 17 грудня 2017. 
  31. Експертна рада з питань дотримання трудових прав при Представникові Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав [Архівовано 25 квітня 2019 у Wayback Machine.]//Ombudsman.gov.ua
  32. Оприлюднено список кандидатів на посаду голови Антикорупційного бюро [Архівовано 16 серпня 2017 у Wayback Machine.] // Цензор.нет
  33. СПІВБЕСІДУ В РАМКАХ ОБРАННЯ КЕРІВНИКА СИСТЕМИ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ УСПІШНО ПРОЙШЛИ 2 КАНДИДАТИ, — МІН'ЮСТ [Архівовано 6 травня 2019 у Wayback Machine.] //Minjust.gov.ua
  34. Рішення КМР № 735/2897 від 06.07.2017 р.
  35. Адвокати готові стати на правовий захист учасників Євромайдану
  36. Адвокат оценил дополнительные меры защиты безопасности [Архівовано 25 серпня 2017 у Wayback Machine.]//Закон і бізнес
  37. „Інтер“ проти доброчесності [Архівовано 19 серпня 2017 у Wayback Machine.]//http://detector.media [Архівовано 4 вересня 2017 у Wayback Machine.]
  38. Публічний сайт Єдиного реєстру арбітражних керуючих. Архів оригіналу за 15 серпня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  39. КОНСУЛЬТАЦІЙНА РАДА Legal High School. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 11 січня 2019. 
  40. Оголошено склад журі Рейтингу LIGA ZAKON AWARDS 2019. Архів оригіналу за 15 листопада 2019. Процитовано 15 листопада 2019. 
  41. До правління ІСС Ukraine обрано Олексія Шевчука. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 14 квітня 2021. 
  42. ОЛЕКСІЙ ШЕВЧУК ОЧОЛИВ КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР З ПИТАНЬ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ВІЙСЬКОВІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022. 
  43. Після війни мрію служити державі. Адвокатура для мене буде на «стопі», - адвокат Шевчук. zib.com.ua. Процитовано 19 серпня 2022. 
  44. Олексій Шевчук став кандидатом на посаду члена ВРП за квотою президента: що про нього відомо. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023. 
  45. У НААУ з’явився спікер. Архів оригіналу за 06 листопада 2023. Процитовано 06 листопада 2023. 
  46. Виноградова, Лена. Алексей Шевчук: В нашей судебной системе 80 процентов абсолютно адекватных судей. Публичные люди. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 22.04.2016. 
  47. Кашуба став жертвою провокації при реформуванні Служби зайнятості, — адвокат [Архівовано 17 червня 2018 у Wayback Machine.]//112.ua
  48. Алексей Шевчук Адвокат нач департамента СЭС А.Чепурного [Архівовано 12 липня 2019 у Wayback Machine.]//УНН
  49. Адвокати бізнесмена Вячеслава Платона (Кобалева) мають намір оскаржити рішення про його екстрадицію в Апеляційному суді Києва (відео, фото) [Архівовано 23 листопада 2018 у Wayback Machine.]//УНІАН
  50. Ківа вирішив покарати Саакашвілі за «кримінального авторитета». Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  51. Суд відмовився надягати електронний браслет на суддю Ємельянова, — адвокат [Архівовано 2 січня 2017 у Wayback Machine.]//Rbc.ua
  52. И.о. главы Дарницкой РГА Василий Лозовой задержан за растрату госсредств [Архівовано 14 серпня 2017 у Wayback Machine.]//Kievvlast.com.ua
  53. Адвокат Шевчук захищатиме голову Голосіївського суду. Архів оригіналу за 14 серпня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  54. Суд арештував заступника начальника контррозвідки СБУ — застава 2 мільйони [Архівовано 9 липня 2016 у Wayback Machine.]//Українська правда
  55. Розенблата задержали в Жулянах при попытке вылететь в ФРГ, — адвокат. ДОКУМЕНТ (обновлено). Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 3 листопада 2017. 
  56. Сотрудники НАБУ ворвались в самолет, отобрали у Розенблата паспорта и удерживают его уже четыре часа — адвокат. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 3 листопада 2017. 
  57. Адвокат: Борислав Розенблат повідомляв НАБУ про свою поїздку. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 3 листопада 2017. 
  58. У Києві затримали скандального догхантера, який замордував тисячі собак — активіст. Архів оригіналу за 6 травня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  59. Партнёры АО «barristers» Алексей Шевчук, Константин Глоба и Андрей Левковец вошли в процесс представителями потерпевших в «деле Алексея Святогора». Архів оригіналу за 14 квітня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  60. Адвокат Рубана: У Великий піст робляться великі події. Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 16 квітня 2019. 
  61. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :2 не вказано текст
  62. Відбулося засідання Правління Асоціації адвокатів України. Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 10 серпня 2019. 
  63. Керівні органи ВГО «МАЄМО ПРАВО». Архів оригіналу за 21 липня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  64. РАДА АСОЦІАЦІЇ «ЗЕД». Архів оригіналу за 15 липня 2017. Процитовано 4 вересня 2017. 
  65. Протокол № 1 засідання громадської ради при Державній службі України з питань захисту персональних даних. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 4 вересня 2017. 
  66. Українська асоціація міжнародного права. Архів оригіналу за 19 серпня 2018. Процитовано 19 серпня 2018. 
  67. Вибори до Ради громадського контролю НАБУ: зриваємо маски з кандидатів. pravda.com.ua. Архів оригіналу за 1 червня 2018. Процитовано 1 червня 2018. 
  68. Результати виборів до Ради громадського контролю. nabu.gov.ua. Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 1 червня 2018. 
  69. Вибори до РГК НАБУ закінчилися: маємо попередні результати. rgk-nabu.org. Архів оригіналу за 1 червня 2018. Процитовано 1 червня 2018. 
  70. Установче засідання Комісії з питань захисту бізнесу у складі УНК МТП
  71. Альманах права. Випуск 9 (2018). Архів оригіналу за 2 лютого 2020. Процитовано 2 лютого 2020. 
  72. Конституційно-правовий аспект регулювання суспільних відносин актами центральних органів виконавчої влади. Архів оригіналу за 2 лютого 2020. Процитовано 2 лютого 2020. 
  73. Нормотворча функція центральних органів виконавчої влади: доктринальний аспект. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 2 лютого 2020. 
  74. Виборчий список політичної партії "Спільна дія". Центральна виборча комісія. [недоступне посилання з серпня 2019]
  75. Віцепрем'єр-міністром з питань ОПК призначено Олега Уруського. LB.ua. 16 липня 2020. Архів оригіналу за 16 липня 2020. Процитовано 16 липня 2020. 
  76. АДВОКАТА ОЛЕКСІЯ ШЕВУКА ПРИЗНАЧЕНО РАДНИКОМ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ-МІНІСТРА З ПИТАНЬ СТРАТЕГІЧНИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ (+ДОКУМЕНТ). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 14 серпня 2020. 
  77. Кандидати до Київської міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 6 листопада 2020. 
  78. Радником мера Києва з правових питань призначено Олексія Шевчука. Архів оригіналу за 24 грудня 2020. Процитовано 23 грудня 2020. 
  79. Розпорядження про призначення Шевчука О. В. радником Київського міського голови з правових питань[недоступне посилання]
  80. Пономарьов. Чи нападе Росія? Коли Путіна винесуть з Кремля? Особистий доказ. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022. 
  81. BARRISTERS ЗАПУСТИЛИ ПРОЄКТ АЛЬТЕРНАТИВНОГО РОЗСЛІДУВАННЯ РЕЗОНАНСНИХ ЗЛОЧИНІВ
  82. Ефір 1. Архів оригіналу за 19 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  83. Ефір 2. Архів оригіналу за 4 червня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  84. Ефір 3. Архів оригіналу за 19 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  85. ІНСТИТУТ СПАДЩИНИ: від «А» до «Я». Архів оригіналу за 21 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  86. СІМЕЙНІ СПОРИ: Як не опинитися з дитиною на вулиці. Архів оригіналу за 15 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  87. ЗАХИСТ ВІД НЕЗАКОННОГО ЗАТРИМАННЯ ПОЛІЦІЄЮ. Архів оригіналу за 7 липня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  88. ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ УЧАСНИКА АТО В УКРАЇНІ. Архів оригіналу за 17 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  89. Між своїми (17.05.2018). Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 24 травня 2018. 
  90. Між своїми (24.05.18). Архів оригіналу за 20 травня 2019. Процитовано 24 травня 2018. 
  91. На ZIKy вийшов ювілейний 25-й випуск «ДокаZу з Олексієм Шевчуком». Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 22 травня 2018. 
  92. ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Гість — Сергій Власенко, народний депутат України. Архів оригіналу за 18 травня 2019. Процитовано 20 листопада 2017. 
  93. ДокаZ з Олексієм Шевчуком: Міхеїл Саакашвілі, третій президент Грузії. Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 22 травня 2018. 
  94. Володимир Омелян, міністр інфраструктури України у програмі «ДокаZ з Олексієм Шевчуком». Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 22 травня 2018. 
  95. Олег Тягнибок, лідер ВО «Свобода», у програмі ДокаZ з Олексієм Шевчуком. Архів оригіналу за 18 травня 2019. Процитовано 22 травня 2018. 
  96. «Міські історії» — всі ми родом із дитинства. Лялькові театри Києва. Архів оригіналу за 15 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  97. «Міські історії» — про інфраструктуру Києва. Архів оригіналу за 6 червня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  98. «Міські історії» — секрети Київського метрополітену. Архів оригіналу за 12 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  99. «Міські історії» — Оболонь. Мекка київського відпочинку. Архів оригіналу за 1 червня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  100. «Міські історії» — Афродизіак. Театральний експеримент на арені цирку. Архів оригіналу за 23 травня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  101. «Міські історії» — Європейські локації столиці. Архів оригіналу за 1 червня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  102. «Адвокатська промова — візитна картка адвоката». Архів оригіналу за 3 червня 2019. Процитовано 4 вересня 2017. 
  103. Ведучий ZIKy Олексій Шевчук видає збірку розмов з гостями проекту «ДокаZ». Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 14 грудня 2018. 
  104. «Каждый из нас может сделать больше», — адвокат Алексей Шевчук на PLS-2018 презентовал свою книгу. Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 14 грудня 2018. 
  105. «Мимо кассы»: За часовой эфир на телеканале «Zik» Насиров заплатил ведущему 50 тысяч долларов США - Шевчук Олексій Анатолійович. shevchuk.org.ua. Архів оригіналу за 11 грудня 2019. Процитовано 11 грудня 2019. 
  106. Роман Насіров, колишній голова ДФС України у програмі «ДокаZ» з Олексієм Шевчуком
  107. Ведучий «ДокаZу» довів, що усі звинувачення щодо його програми, — ще одна спроба облити телеканал ZIK брудом. Архів оригіналу за 8 серпня 2018. Процитовано 8 серпня 2018. 
  108. Асоціація судових репортерів україни вимагає припинити посягання на «судовий репортер». Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 жовтня 2018. 
  109. Пьяный водитель врезался в автомобиль адвоката Корбана Шевчука. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 3 листопада 2018. 
  110. Адвоката Розенблата Шевчука не допустили до конкурсу в Антикорупційний суд. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 29 березня 2019. 
  111. Партии «Слуга Народа» не существует, — адвокат Алексей Шевчук. Архів оригіналу за 16 липня 2019. Процитовано 16 липня 2019. 
  112. Слуги народу не існує: Олексій Шевчук розкрив секрет партії [Архівовано 24 червня 2021 у Wayback Machine.], news.obozrevatel.com (Перевірено 14 червня 2021)
  113. Адвокат Шевчук подав до суду на Зеленського. Вимагає скасувати призначення головою Держуправління справами Борзова. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  114. Ліга Сміху замість конкурсу на керівника ДУС, злочин комісії та Борзова, та оскарження указу Президента. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  115. Шевчук обратился к Зеленскому по конкурсу в ДУСе|Страна.ua. Архів оригіналу за 14 липня 2021. Процитовано 12 липня 2019. 
  116. Прокуратура відмовилась від звинувачень у відношенні тестя адвоката Шевчука. Архів оригіналу за 11 грудня 2019. Процитовано 30 липня 2019. 
  117. Хто претендує до ВККС по квоті Уповноваженого ВРУ по правам людини. Архів оригіналу за 29 липня 2019. Процитовано 30 липня 2019. 
  118. Адвокат Шевчук звернувся про забезпечення його державною охороною. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 24 лютого 2020. 
  119. Адвокат Шевчук звернувся про забезпечення його державною охороною. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 24 лютого 2020. 
  120. КАНДИДАТ В ДЕПУТАТИ КИЇВРАДИ ВІД ПАРТІЇ «УДАР», АДВОКАТ ШЕВЧУК ЗРИВАЄ ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ. Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 6 листопада 2020. 
  121. Почему жители СТ «Рябина» сменили председателя Юрия Новосела. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  122. Охрана угрожала пистолетом съемочной группе под домом советника Кличко, — журналист". Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  123. 14.06.21 11:00 Пресконференція: "Народний депутат Олександр Дубінський захоплює Київщину та погрожує журналістам. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  124. Адвокат Шевчук звинувачує депутата Ради Дубінського в організації тиску на органи влади Київської області через розподіл земельних ділянок. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  125. На речницю радника Кличко напав депутат Київоблради Ігор Колтунов близький до Олександра Дубінського. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 14 червня 2021. 
  126. Адвоката Олексія Шевчука за порушення адвокатської етики та образу колеги Масі Найєма позбавили свідоцтва на три місяці
  127. [1]
  128. Адвокати Найєм та Шевчук не поділили Вищу Раду Правосуддя під час війни. Крапка за етичною радою. Special Correspondents (укр.). 27 лютого 2023. Процитовано 27 серпня 2023. 
  129. На Кличка подали заяву в НАЗК через землю в парку "Наталка". Коментарі Україна (ua). 17 лютого 2023. Процитовано 27 серпня 2023. 
  130. Украина, Комментарии (13 червня 2023). Як Садовий використовує конфлікт Шевчука і Найєма, і як в цьому допомагає Кличко. Коментарі Україна (ua). Процитовано 27 серпня 2023. 
  131. Оголошення про проведення конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення на посаду члена Вищої ради правосуддя, 04.10.2023. Архів оригіналу за 04 жовтня 2023. Процитовано 05 жовтня 2023. 
  132. Список осіб, документи яких відповідають вимогам, установленим Законом України "Про Вищу раду правосуддя". www.president.gov.ua (укр.). Процитовано 1 листопада 2023. 
  133. Позбавлено права на заняття адвокатською діяльністю адвоката Олексія Шевчука: коментарі учасників процесу - Юридична Газета. yur-gazeta.com. Процитовано 31 грудня 2023. 
  134. Олексій Шевчук нагороджений Орденом Святого Миколая Чудотворця. Архів оригіналу за 9 лютого 2018. Процитовано 9 лютого 2018. 
  135. «ДокаZ» на ZIKy став найкращою юридичною ТВ-програмою за версією «Адвокат року-2018». Архів оригіналу за 8 жовтня 2018. Процитовано 8 жовтня 2018. 
  136. Награждены победители V конкурса «Адвокат года-2018». Архів оригіналу за 8 жовтня 2018. Процитовано 8 жовтня 2018. 
  137. Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет нагородив Шевчука Олексія Орденом Святого Юрія Переможця. Архів оригіналу за 15 грудня 2018. Процитовано 14 грудня 2018. 
  138. UKRAINE > WHITE-COLLAR CRIME > LAW FIRM AND LEADING LAWYER RANKINGS. Архів оригіналу за 26 березня 2020. Процитовано 14 квітня 2019. 
  139. Адвокатське об'єднання «barristers» входить у рейтинг THE LEGAL 500. Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 14 квітня 2019. 
  140. Асоціація адвокатів України назвала імена переможців конкурсу. Архів оригіналу за 15 листопада 2019. Процитовано 15 листопада 2019. 
  141. Олексія Шевчука нагороджено медаллю святого архістратига Михаїла за жертовність та любов до України. Архів оригіналу за 11 грудня 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 
  142. Choice 2020 ІCВA. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 27 лютого 2020. 
  143. Best Lawyers — Law firm of the year — Ukraine 2021. Архів оригіналу за 10 червня 2020. Процитовано 12 червня 2020. 
  144. Interview with: Oleksii Shevchuk, Managing Partner. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 17 квітня 2021. 
  145. АО «BARRISTERS» — ОДНА ИЗ ВЕДУЩИХ ФИРМ В ОКАЗАНИИ ПРАВОВОЙ ПОМОЩИ ПО ДЕЛАМ «WHITE-COLLAR CRIME» ПО ВЕРСИИ «THE LEGAL 500». Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 17 квітня 2021. 
  146. Олексій захищає нашу державу та українців як на військовому, так і на гуманітарному фронті

Посилання[ред. | ред. код]