Шипове з'єднання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шип (техніка))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паз (гніздо) виконане в одній деталі (зліва) і шип, виконаний в іншій деталі (справа)

Шипове з'єднання — з'єднання деталей за допомогою виступу (шипа або чіпа[1]), що утворений на торцевій чи боковій поверхні однієї деталі, котрий входить у відповідний за формою паз, провушину або гніздо іншої деталі[2].

Призначення[ред. | ред. код]

Фінікійська техніка будівництва кораблів із застосування шипового з'єднання із шипами, зафіксованими шкантами (пізніше була перейнята давніми греками для будівнитва грецьких кораблів)

Використовується як для постійного, так і для тимчасового сполучення деталей споруд та приладів. Найчастіше шипові з'єднання використовують при виготовленні дерев'яних виробів (вікна, двері, меблі), ливарних форм.

Шип може складати одне ціле з деталлю або виконуватись вставним (у цьому випадку він має назву шкант). З'єднання на круглий вставний шип (шкант) застосовують при складанні ящиків і щитів меблів.

Класифікація[ред. | ред. код]

Згідно з ГОСТ 9330—76[3], шипові з'єднання брусків бувають кутові кінцеві, кутові серединні і кутові ящикові.

Шипи, які проходять наскрізь деталі називаються відкритими (наскрізними), а якщо гніздо не наскрізне, то шип називається глухим. Одинарні і подвійні шипи застосовують для виготовлення вікон і дверей, «ластівчин хвіст» — для виготовлення ящиків, шухляд, тому їх ще називають ящикові з'єднання. Для міцності табуреток і столів застосовують шипи з півпотемком наскрізні і ненаскрізні (глухі).

У машинобудуванні шипом інколи називають цапфу зазвичай циліндричної, конічної або сферичної форми.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чіп // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. А. Поняття про шипове зʼєднання. disted.edu.vn.ua. Процитовано 27 грудня 2022. 
  3. ГОСТ 9330—76 Основные соединения деталей из древесины и древесных материалов. Типы и размеры

Посилання[ред. | ред. код]