Школа художньої гімнастики Дерюгіних

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Школа художньої гімнастики Дерюгіних — школа художньої гімнастики (СДЮШОР) в Києві. Організована і керована Альбіною Миколаївною Дерюгіною. Пізніше до її роботи підключилася її дочка — Ірина Дерюгіна.

Історія виникнення школи[ред. | ред. код]

З початку 70-х Альбіна Миколаївна змусила з повагою ставитися до київської школи художньої гімнастики, коли у складі тодішньої збірної СРСР з'явилися київські гімнастки, що стали чемпіонками світу у групових вправах. Першою серед них була Жанна Васюра. Слідом за нею прославилася як чемпіонка світу Ірина Дерюгіна, яка тренувалася у своєї матері. Разом з нею медалі зі світових та європейських першостей привозили Ольга Щоголєва, Ольга Плохова, Вікторія Сірих, Людмила Євтушенко.

Рівно через 10 років після тріумфального ходу Ірини Дерюгіної, дует матері і дочки представили світу Олександру Тимошенко і Оксану Скалдіну, а також Елліну Хозлу, яка прославилася в групових вправах. Олімпіада 1992 в Барселоні принесла Тимошенко титул абсолютної чемпіонки, а Скалдіній — бронзову медаль.

У Школі Дерюгіних тренувалися на зборах молоді Катерина Серебрянська і Олена Вітриченко. Серебрянська завоювала на Олімпійських іграх 1996 в Атланті «золото», Вітриченко — «бронзу». Проте, треба зауважити, що основними тренерами у цих гімнасток були відповідно Л. Серебрянська та М. Вітриченко і власне до Дерюгіної та їхній школі вони практично не мали ніякого стосунку.

В даний час у школі тренуються провідні українські гімнастки, чемпіонки світу Тамара Єрофеєва, Ганна Бессонова, Наталія Годунко, Олена Дзюбчук, Єлизавета Карабаш.

Гімнастки і тренери багатьох країн прагнуть приїхати в Київ і потренуватися під невсипущим і авторитетним поглядом українських тренерів. Наприклад, гімнастки Норвегії, Кореї, Японії, Фінляндії, Естонії у свій час проходили підготовку в столиці України. Багато українських тренерів призводять до перемог спортсменок інших країн. Серед них: Естонія, Іспанія, США, Хорватія, Португалія.

Альбіна Дерюгіна готується представити світові нових зірок. У цьому їй всіма силами допомагає не тільки дочка і перший помічник Ірина Дерюгіна, яка складає все композиції українських гімнасток, але й інші наставники. Це — заслужений тренер України Лідія Яворська, чемпіонки світу Вікторія Безсонова та Еліна Хозлу, чемпіонка Європи Галина Бєлоглазова, майстри спорту Валерія Заєць і Марина Кардаш, а також багато інших.

Кубок Дерюгіної[ред. | ред. код]

Кожен рік починаючи з 1992 року в Україні проводяться змагання з художньої гімнастики — «Кубок Дерюгіної».

Посилання[ред. | ред. код]