Шорстколисті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шорстколисті
Квітуча незабудка
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Шорстколистоцвіті (Boraginales)
Родина: Шорстколисті (Boraginaceae)
Juss., 1789
Підродини та роди
близько 145 родів[1][2]
Вікісховище: Boraginaceae

Шорстколисті (Boragináceae) — родина покритонасінних дводольних рослин.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Багаторічні, дворічні або однорічні трав'яні рослини, звичайно жорстко-шорсткі від щетинистих волосків. Але є серед Шорстколистих і напівчагарники.

Стебло у поперечному перерізі здебільшого округле.

Листки чергові, дуже рідко супротивні, цілісні та зазвичай цілокраї, лише у деяких видів нерівномірно-зубчасті.

Квітки зазвичай правильні або невиражено зигоморфні (зрідка — зигоморфні), зібрані однобокими китицями або колосками, завитими до розпускання у вигляді равлика та розташованими поодиноко або попарно на верхівці стебла або ж зібраними у волоть суцвіттями. Чашечка п'ятироздільна або п'ятизубчаста. Віночок з п'ятилопатевим відгином, правильний, рідше майже двогубий (наприклад, у Echium), трубчастий, лійчастий, дзвоникуватий або колесоподібний. Тичинок п'ять, прикріплених до трубки віночка та чергуються з лопатями його відгину. Зав'язь верхня, здебільшого чотиригнізна, рідше двогнізна, звичайно чотирилопатева. Маточка виходить у проміжок між лопатями зав'язі (з верхівкової її западини), ниткоподібна з цілісною або двороздільною приймочкою, рідше маточка сидить на верхівці цільної зав'язі. Формула квітки: . (рідше )[4].

Плід сухий, розпадається на 4 горішки, прикріплені до плоского квітколожа або його виросту, рідше горішків буває менше (2 — 1) або ж плід кістянка.

Класифікація[ред. | ред. код]

У відповідності до таксономічної системи класифікації APG II (2003), ця родина належить до групи евастеридів I, що включає порядки тирличецвіті (Gentianales), губоцвіті (губоцвіті) і пасльоноцвіті (пасльоноцвіті), однак остаточно не встановлено, чи належить вона до одного з цих порядків або ж має бути винесена в окремий порядок шорстколистоцвіті (Boraginales).

Більш рання система класифікації Кронквіста включала шорстколистих до порядку губоцвітих, але останнім часом стає очевидним, що представники цієї родини відрізняються від інших губоцвітих нарівні з іншими порядками. Шорстколисті парафілетичні по відношенню до родини водолисткові (Hydrophyllaceae), яка включена до APG II. У деяких останніх класифікаціях шорстколисті розбиті на кілька родин: Boraginaceae s.str., Cordiaceae, Ehretiaceae, Heliotropiaceae, Hydrophyllaceae та Lennoaceae.

Рідкісні види шорстколистих[ред. | ред. код]

До рідкісних рослин цієї родини в Європі належать: анхуза кучерява, буглосоїдес калабрійська, буглосоїдес залозиста, літодора масляниста, літодора блискуча, Мольтке Дерфлера, незабудка русцінонська, незабудка Солейроля, незабудка корсиканська, омфалодес прибережна, оносма торненська. Незабудка русцінонська внесена до Червоної книги МСОП. У Червону книгу Нової Зеландії включено мезотідіум гортензіевий. Під загрозою зникнення на Канарському острові Гран-Канарія знаходиться синяк сосновий.[5] Кілька видів цієї родини включено і до Червоної книги України.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Однією з хемотаксономічних ознак, властивих більшості видів рослин родини шорстколисті, є наявність в кореневищах літоспермової кислоти.

Роди[ред. | ред. код]

Підродина BoraginoideaeШорстколисті

Підродина Cordioideae

Підродина Ehretioideae

Підродина HeliotropioideaeГеліотропові

Підродина HydrophylloideaeВодолистоподібні

Підродина LennooideaeЛенноові

Філогенез[ред. | ред. код]

Нижче наведена Кладограма групи астерид, що показує передбачувані родинні зв'язки родини Шорстколисті відповідно до системи класифікації APG III (2009)[6]:

asterids  

Кизилоцвіті (Cornales)

Вересоцвіті (Ericales)

euasterids  
lamiids (euasterids I) 

Гаррієцвіті (Garryales)

Шорстколисті (Boraginaceae)

Тирличецвіті (Gentianales)

Пасльоноцвіті (Solanales)

Губоцвіті (Lamiales)

campanulids (euasterids II)   

Падубоцвіті (Aquifoliales)

Айстроцвіті (Asterales)

Ескалоноцвіті (Escalloniales)

Брунієцвіті (Bruniales)

Зонтичні (Apiales)

Паракрифоцвіті (Paracryphiales)

Черсакоцвіті (Dipsacales)


Примітки[ред. | ред. код]

  1. За даними сайту GRIN (див посилання в картці рослини)
  2. The Plant List: Boraginaceae
  3. Boraginaceae Juss., nom. cons. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 12 квітня 2007. Архів оригіналу за 6 травня 2009. Процитовано 2 квітня 2009.
  4. Миркин Б. М., Наумова Л. Г., Мулдашев А. А. Высшие растения: краткий курс систематики с основами науки о растительности: Учебник. — 2-е, переработ. — Москва : Логос, 2002. — 256 с. — 3000 прим. — ISBN 5-94010-041-4.
  5. Белоусова Л. С., Денисова Л. В. Редкие растения мира. — М. : Лесная промышленность, 1983. — 344 с. (Перевірено 5 березня 2010)
  6. Angiosperm Phylogeny Group (2009). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III // Botanical Journal of the Linnean Society : журнал. — Лондон, 2009. — Т. 161, № 2. — С. 105 — 121. — DOI:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.[недоступне посилання] (Перевірено 31 травня 2010)

Література[ред. | ред. код]