Щитовий прохідницький комплекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Щитови́й прохі́дницький ко́мплекс — конструктивно єдиний комплекс прохідницького обладнання, головним елементом якого є щит прохідницький або щит прохідницький механізований. Розрізняють дві основні групи Щ.п.к.: діаметром до 5,2 м для спорудження колекторів і підготовчих виробок у вугільних шахтах та діаметром 5,6 м і більше — для спорудження тунелів. Крім того, Щ.л.к. розрізняють за видом кріплення (оправлення): зі збірним кріпленням (оправленням) та з монолітно-пресованим бетонним кріпленням.

Приклади[ред. | ред. код]

Завод-виготівник в Україні — АТ Ясинуватський машинобудівний завод виготовляє такі Щ.п.к.

  • КТ-2,6Б2 — комплекс тунелепрохідницький для колекторних, гідротехнічних та ін. тунелів діаметром 2,6 м в прохідці та 2,25 м на просвіт. Складається з щита прохідницького, захисних технологічних платформ, конвеєра стрічкового, бадді, електро- та гідрообладнання. Руйнування породи здійснюється обертовим ротором від двох гідроциліндрів, які здійснюють зворотньо-поступальний рух з одночасною подачею щита на вибій щитовими циліндрами. Продуктивність 1 м/год, до 3—5 м/зміну. Загальна потужність двигунів — 60 кВт. Довжина комплексу 26,5 м.
  • КТ-5,6Е22 — комплекс тунелепрохідницький для спорудження перегінних тунелів метрополітенів діаметром у прохідці 5,6 м з чавунним або залізобетонним оправленням в породах середньої тривкості з границею міцності на стиск до 50 МПа і безнапірним водоприпливом до 10 м3/год. Комплекс складається з: щита прохідницького з роторним виконавчим органом, розпірного кільця, з'єднаного з щитом гідроциліндрами. Продуктивність по стійким породам — 1,4 м/год., нестійкими — 0,7 м/год. Загальна встановлена потужність електродвигунів — 1200 кВт. Довжина комплексу 70 м.
  • КТ-5,6Б21 — комплекс тунелепрохідницький для спорудження перегінних тунелів метрополітенів, а також тунелів іншого призначення діаметром 5,6 м в ґрунтах I—III групи за СНиП IV-2-82, які включають піски, супіски, суглинки, глини в тому числі гравійно-галичні відклади і валуни. Продуктивність — 1,2 м3/год. Загальна встановлена потужність електродвигунів — 450 кВт. Загальна довжина 35 м.
  • КТ1-5,6М — комплекс тунелепрохідницький для спорудження перегінних тунелів метрополітенів, а також тунелів іншого призначення діаметром 5,6 м в породах з коефіцієнтом тривкості 1—3 за шкалою М. М. Протодьяконова. Комплекс складається з: щита, укладального пристрою блоків, транспортного моста, електрообладнання, гідросистеми, системи пилопридушення та ін. Продуктивність: при f = 1-1,5 — 7,2 м/зміну; при f = 1,5-3 — 4,2 м/зміну. Загальна встановлена потужність електродвигунів — 450 кВт. Довжина комплексу 40 м.


Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]