Юлій Марин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юлій Марін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юлій Марин
лат. Julius Marinus
монета Філіппа I Араба. На аверсі зображений Юлій Марин, на реверсі богиня Рома
Помер
Шахба, Сирія
Громадянство Римська імперія
Відомий завдяки божество імперського культу
Діти Гай Юлій Пріск, Філіпп I Араб

Ю́лій Мари́н (лат. Julius Marinus) — батько римського імператора Філіппа I Араба та дід імператора Філіппа II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Юлій Марин був римським громадянином з сирійського міста, яке зараз зветься Шахба. Дослідники погоджуються, що він був впливовою людиною у своєму місті[1]. Проте згідно «Епітоми про цезарів» Псевдо-Аврелія Віктора, батько імператора був відомим ватажком розбійників[2]. Мав двох синів — Гая Юлія Пріска, префекта преторія та Марка Юлія Філіппа, більш відомого як римський імператор Філіпп I Араб. Вважається, що його сини отримали римське громадянство саме від батька[3]. Після того як його син став імператором, Юлій Марин був обожнений. Дослідники підкреслювали на незвичність цього вчинку, бо він не був імператором, а простим громадянином. За рахунок обожнення свого батька, імператор Філіпп планував стати більш легітимним у очах своїх підданих[4]. Храм на честь Юлія Марина був побудований у Філіпполі Арабському[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Meckler, Philip the Arab
  2. Псевдо-Аврелій Віктор. Епітома про цезарів. XXVIII. 4.
  3. Ball, Wawrick, Rome in the East: the transformation of an empire, pg. 417
  4. Pat Southern , The Roman Empire from Severus to Constantine (Psychology Press, 2001), 71 [Архівовано 30 липня 2017 у Wayback Machine.].
  5. https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g304145-d325000-i22269550-Shahba_City-As_Suwayda_As_Suwayda_Governorate.html [Архівовано 22 серпня 2017 у Wayback Machine.].